24 milliárd forintos pályázatot írt ki a Főváros az Egészséges utcák programra


Mindig, amikor hozzányúlunk egy köztérhez, azt kell elsőként szem előtt tartanunk, hogy mennyire lesz egészséges az átalakítás. Olyan városi hely lesz, ahol mindenki otthon érzi majd magát, és az emberek szívesen sétálnak, bicikliznek erre? A jelentős összegű forrásra a kerületi önkormányzatok nyújthatnak be pályázatokat, és a cél az, hogy a budapestiek egészségének javítását szem előtt tartó módon újuljanak meg belőle utcák városszerte.

Míg Budapesten a várható élettartam 76,7 év, addig a szomszédos európai nagyvárosokban ez már 80 év fölött van. A budapestieknek meg kell adni ezt a +5 évet, ehhez pedig fel kell ismerni, hogy az utcák minősége és kialakítása is alapvető hatással van az egészségünkre. Ha hosszabb és jobb minőségű életet szeretnénk biztosítani a budapestieknek, akkor foglalkozni kell azzal is, hogy a köztereinket hogyan javíthatjuk.

„Az épített környezetünkkel kapcsolatos minden döntésünk, legyen bármilyen kicsi is, lehetőséget kínál arra, hogy jobb környezetet biztosítsunk az emberek számára, és ezáltal javítsuk egészségüket. Az Egészséges utcák megközelítés egy emberközpontú keretrendszer az egészségügy közlekedésbe, közterületekbe és tervezésbe való beágyazásához.” 

Lucy Saunders, brit közlekedéstervező, urbanista, egészségügyi szakember szavai ezek. Ő alkotta meg azt a keretrendszert, amit először a Transport for London, a város közlekedési hálózatáért felelős helyi önkormányzati szervezet kezdett el hivatalosan is alkalmazni azért, hogy lakóinak jobb, egészségesebb köztereket biztosítson.

width=1920
Kép: Főpolgármesteri Hivatal

Az Egészséges utcák megközelítés az emberek egészségi állapotának és életminőségének javítását tűzi ki célul, ebből a szemszögből vizsgálja az utcák állapotát és fejlesztését. Lehetőséget teremt arra is, hogy egy indikátorrendszer használatával a lakosok saját maguk is képet alkothassanak arról, hogy egy utca hogyan járulhat hozzá életminőségük javításához, a tervezők számára pedig részletes értékelőrendszert biztosít. 

A program olyan utcamegújítási programokat támogat, amelyeknek a célja a gyalogos- és kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása és az akadálymentesítés. Szintén fontos cél a zöldfelületek és vízgazdálkodás fejlesztése, a vízmegtartás növelése és az ökológiai szempontok érvényesítése. Szintén támogatható cél a befogadó, közösségi aktivitást ösztönző utcák kialakítása is.

Budapesten egy civil szervezet, a Járókelő csapata kezdte el meghonosítani ezt, majd 2021-ben belekerült a Főváros középtávú terveit összefoglaló Otthon Budapesten stratégiába. A stratégia megvalósításának része az Egészséges utcák program, aminek keretében most a kerületi önkormányzatok pályázhatnak jelentős összegű támogatásra. 

width=1920
Kép: Ruzsa Rania/Főpolgármesteri Hivatal

A Fővárosi Önkormányzat és cégei - többek közt a BKK és a Budapest Főváros Városépítési Tervező Kft. - az elmúlt években fontos szakmai munkát végeztek azért, hogy a budapestiek életminőségét, egészségét szem előtt tartó tervezési szemléletet meghonosítsa. Ennek eredményeként Budapest jogosult a Healthy Streets márkanév használatára, és olyan szakemberekkel dolgozhat együtt, akik világszinten is kimagasló tudással rendelkeznek az Egészséges utcákról.

A Karácsony Gergely által a közelmúltban bejelentett 300 milliárd forint uniós forrásból álló fejlesztési csomag részeként induló pályázaton a kerületi önkormányzatok indulhatnak. Az egyes pályázatok 250 millió forinttól 2,5 milliárd forintig terjedő, vissza nem térítendő támogatást kaphatnak, a teljes keret 24,16 milliárd forint. Az Egészséges utcák program a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretében a Területfejlesztési Operatív Programok Irányító Hatósága által került meghirdetésre.

A Fővárosi Önkormányzat folyamatosan, a pályázati kiírásban meghatározott módon támogatja a pályázaton induló kerületeket azért, hogy a következő években minél színvonalasabb, minél egészségesebb környezetet biztosító utcák sora épülhessen városszerte.