Egy zöldebb, szolidárisabb, szabadabb Budapest épül a 300 milliárd forintos uniós támogatással


Az összegből megvalósuló fejlesztésekkel Budapest jövője és egy élhetőbb város épül, és közvetlenül azoknak a 2030-as klíma céloknak az elérését támogatja ezzel az Európai Unió, amelyek a főváros Otthon Budapesten stratégiájában is szerepelnek.

Az érkező uniós keretből a következő években jelentős lépéseket tudunk tenni a budapesti lakhatási válság csökkentésére, a klímaváltozás mára elkerülhetetlen következményeire való felkészülésében, valamint jelentős szociális fejlesztéseket hajtunk végre, amely célok mind szerepelnek az Otthon Budapesten stratégiában. A forrásokhoz való hozzáféréshez elengedhetetlenül szükséges volt egy több éves fővárosi előkészítő munka, hogy jól előkészített, átgondolt, támogatásra érdemes projektek és pályázatok álljanak rendelkezésre, valamint a források érkezésének feltétele az volt, hogy az Európai Unióból érkező forrásokhoz Magyarország hozzáférjen. 

Az elmúlt négy év városdiplomáciai és brüsszeli lobbitevékenységének köszönhetően az összeg jóval nagyobb, mint amit a magyar kormány szánt Budapest fejlesztésére – mondta el Karácsony Gergely főpolgármester. A következő években a 300 milliárdos keretnek közel  a fele, 178 milliárd a közösségi közlekedés fejlesztésére érkezik, elsősorban klímasemleges közlekedési módok – villamos- és trolihálózat – bővítésére, nagyjából 50 milliárd forintot fordít a városvezetés a köztereink klímatudatos átalakítására és 30 milliárd forint érkezik az Esélyteremtő Budapest szociális kohéziót erősítő beruházásaihoz, valamint a projekt tartalmaz 38 milliárd forintnyi uniós forrást klíma-,  árvíz-, és vízvédelmi beruházásokra is. A forrásokból megvalósuló fejlesztések közül több már folyamatban van.