Nagykörút_ON  – így lesz zöldebb, biztonságosabb és pezsgőbb a Nagykörút


A Fővárosi Önkormányzat és érintett kerületek együttműködésben újul meg a budapesti Nagykörút. Erről döntött ma Karácsony Gergely, Soproni Tamás, Niedermüller Péter, Pikó András és Baranyi Krisztina az Erzsébetvárosba kihelyezett kabinetülésen.

A Fővárosi Önkormányzat célja egy zöldebb, egészségesebb, biztonságosabb, tisztább és pezsgőbb, azaz egy élhető és élettel teli Nagykörút kialakítása. A fejlesztése nem csak a közlekedésről szól, komplex megújításra van szükség, ha egy olyan Nagykörutat szeretnénk, ahol egyszerre jó lakni, közlekedni, vásárolni, enni-inni, kikapcsolódni, vagy épp boltot üzemeltetni. 

A találkozási pontokban kialakított tereivel, az utat szegélyező fasoraival és elegáns századfordulós bérpalotáival, melyek jelentős része a mai napig áll és egységes városképet ad, a Nagykörút a XIX. század második legnagyobb, máig ikonikus városépítészeti alkotása. Ma is a város egyik lüktető, fő ütőere, sok eltérő karakterű szakaszával és színes arculatával megérdemli, hogy visszakapja régi fényét.  

A fejlesztés várható eredményei 

A Fővárosi Önkormányzat megbízásából, a kerületi önkormányzatokkal, mint kiemelt partnerekkel –valamint a civil szervezetekkel együttműködve és a budapestiek véleményét is becsatornázva – 2020-2021 során komplex tanulmányterv készült a Nagykörút megújítására, amely alapját képezi a következő években megvalósuló komplex fejlesztésének.

A kerületekkel közösen kijelölt jövőkép szerint a Nagykörút Budapest élhető városi körútja, amely több zöldfelülettel, tiszta és rendezett környezettel; pezsgő utcai élettel, minőségi bevásárlási, vendéglátási és kulturális lehetőségekkel; az ezeket szolgáló fenntartható közlekedési kialakítással; valamint reprezentatív arculattal mindenki – az itt élő és az ide látogató emberek – számára vonzó.

Ennek érdekében a Nagykörút megújításának fő célkitűzései: (1) a Nagykörút zöldítése rendezettebb közterületekkel, több zöldfelülettel és pihenőhellyel, a fasorok megújításával és a környezetminőség (levegőminőség, zaj) javításával, (2) a pezsgő utcai élet ösztönzése rendezett gyalogos környezettel, minőségi bevásárlási és vendéglátási lehetőséggel, több kulturális programmal és közösségi térrel; (3) a fenntartható közlekedés kialakítása, melyben meghatározó a közösségi közlekedés és a nagyvonalú gyalogos környezet fejlesztése, a biztonságos kerékpáros közlekedés létrehozása; (4) a Nagykörút presztízsének visszaadása az épületek felújításával, elegáns környezet kialakításával és jobb közbiztonsággal.

A fejlesztés lépései 

A 2022-ben a Nagykörút megújítását célzó tanulmánytervben vázolt első lépések – az ötletpályázatok, pilot projektek, taktikai urbanisztikai eszközökkel az igények felmérése, lakossági egyeztetések lebonyolítása az elmúlt 5 évben folyamatosan zajlottak, sőt több jelentős felújítás is elkészült. A felújításra három, különböző méretű, mélységű és költségvetésű javaslatcsomag is készült.  

A mai találkozón a részt vevő önkormányzatok vezetői egyetértettek abban, hogy közös céljuk a Nagykörút megkopott vonzerejének és presztízsének, kellemes és karakteres hangulatának helyreállítása, és a Nagykörút komplex megújítása a megfogalmazott jövőkép és célkitűzések alapján, az érintett önkormányzatok együttműködésében, valamint az érintett szervezetek és lakosság bevonásával, ütemezetten és összehangoltan valósuljon meg.

A Nagykörút megújításáról minden információ elérhető ezen az oldalon