Rekordot döntött a közösségi költségvetés idei ötletgyűjtése


A Főpolgármesteri Hivatal szakfőosztályai már az ötletgyűjtéssel egyidőben elkezdték a beérkezett, közel 700 ötlet feldolgozását.

Negyedik alkalommal zajlott le a közösségi költségvetés ötletgyűjtési szakasza. A korábbi években olyan ötletek váltak tervekké majd valósággá, mint az ingyenes közösségi sportprogramok, közösségi szerelde, a Mester utca zöldítése, biztonságos kerékpársávok és gyalogátkelőhelyek kialakítása, vagy éppen közparkok közösségi tervezése. 

Mi történik most? 

A Fővárosi Önkormányzat szakmai főosztályai, illetve érintettség esetén a kerületi önkormányzatok megvizsgálják a téma szerint hozzájuk tartozó ötleteket. Adott esetben egy ötletet akár több önkormányzati egység vagy cég (pl. Főkert, BKK) is véleményez. Ekkor kiderül, hogy az ötlet műszakilag megvalósítható-e a rendelkezésre álló keretösszegből, megfelel-e a közösségi költségvetés szabályainak, a hatályos előírásoknak (jogszabályoknak, építési szabályoknak stb.), illetve adott esetben nem megy-e szembe önkormányzati tervekkel, törekvésekkel. Ha az ötlet valamilyen okból nem valósítható meg, az elutasítás rövid indoklása a honlapra is felkerül.

Hogyan jut el egy ötlet a szavazólapig?

A szavazás előtt minden egyes ötlettel a következő dolgok történnek vagy történhetnek:

- Az önkormányzat szakértői értékelik az ötlet megvalósíthatóságát, a feltételeknek való megfelelését.

- Konkrét helyszínre szóló javaslat esetén a kerületi önkormányzat is véleményezi.

- Szükség esetén az ötlet tartalmát kicsit módosítjuk annak érdekében, hogy megvalósítható legyen, illetve a nagyon hasonló ötleteket összevonjuk. A változást, összevonást jelezzük az ötletgazdáknak. 

- Végül minden ötlet szövegét átírjuk a szükséges mértékben azért, hogy a szavazólapon hasonló megfogalmazásban és hosszúságban szerepeljenek.

A szavazás várhatóan 2024 őszén zajlik majd elsősorban az otlet.budapest.hu oldalon, de ismét jelen leszünk a fővárosi könyvtárakban és kampányszerűen közterületen is.