Lezajlott a "Lélegezz fel, Budapest!" közösségi gyűlés első hétvégéje


Szeptember második hétvégéjén kezdetét vette Budapest harmadik közösségi gyűlése. A gyűlésen résztvevő 50 budapesti lakos a téma szakértőitől tanulhatott és kérdezhetett a közlekedési eredetű légszennyezettségről.

Szeptember 10-én reggel a Városháza Dísztermében Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes megnyitóbeszédével vette kezdetét a közösségi gyűlés. A gyűlésen résztvevők olyan véletlenszerűen kiválasztott budapesti lakosok, akik nemük, koruk, végzettségük, lakhelyük és közlekedési szokásaik alapján képviselik a főváros sokszínű lakosságát. A résztvevők vállalták, hogy két hétvégén keresztül, különböző álláspontokat és szakértői előadásokat meghallgatva, a témáról való tanácskozást követően ajánlásokat tesznek arra, hogyan lehetne mérsékelni a közlekedési eredetű légszennyezettséget. 

Az első hétvége a tanulásról szólt, a résztvevők szakértőktől szereztek ismereteket számos témában: szombaton a légszennyezettség egészségügyi hatásairól, a jelenlegi budapesti közlekedési viszonyokról és az ehhez vezető tényezőkről, a közlekedés társadalmi és megfizethetőségi kérdéseiről, és az elektromobilitásban rejlő lehetőségekről hallgattak meg előadásokat. Vasárnap a mobilitást támogató városi közterületekről, az autózás alternatíváiról és a budapesti forgalomcsillapítási lehetőségekről tanulhattak szakértőktől, majd három civil szervezet – a Levegő Munkacsoport, a Magyar Autóklub és a Járókelő - képviselői kaptak lehetőséget, hogy saját szervezetük álláspontját ismertessék a gyűlés témája kapcsán.  

A gyűlésen minden előadás rögzítésre került, a Városháza Youtube csatornáján elérhető: https://www.youtube.com/channel/UC1RSXzMc92OsFBDnH1jbBtA/videos 

Karácsony Gergely főpolgármester is ellátogatott a közösségi gyűlés első napjára, és megköszönte a gyűlésen részt vevő lakosok munkáját. A főpolgármester látogatásáról és a gyűlésről az alábbi linkre kattintva képek is elérhetőek

A gyűlés módszertana szerint a résztvevőknek lehetősége volt minden előadást követően kérdéseket is megfogalmazni a szakértők felé, így azokat a részleteket is megismerhetik, amelyek a téma kapcsán különösen felkeltették az érdeklődésüket. A gyűlés két független vezető szakértője, Bart István, a Klímastratégia 2050 Intézet ügyvezető igazgatója és Ekés András, a Mobilissimus ügyvezetője biztosították, hogy minden kérdésre választ kapjanak a gyűlés tagjai az első hétvége során. A gyűlés résztvevőit az egész folyamat során a SocialFokus - Közösségi Vállalkozásért Alapítvány facilitátorai segítik az asztalbeszélgetéseknél a szakértői előadások feldolgozásában, és a tanácskozás során. 

Az elhangzó előadásokról grafikus facilitátor készített rajzokkal illusztrált jegyzeteket. Ezek letölthetőek a következő linkre kattintva: Grafikus jegyzetek a közösségi gyűlés első hétvégéjéről  

A gyűlés tagjai két héttel az első ülést követően, szeptember 24-25-én állítják össze az ajánláscsomagot, melyet Budapest Főváros Önkormányzata és a BKK felhasználhat majd a vonatkozó stratégiák és beavatkozások összeállításában.