Közel 40 ezer négyzetméteren végzett útfelújítási munkálatokat a Budapest Közút


A nyári szünet alatt rengeteg útfelújítási és pályakarbantartási munkát végzett el a Főváros. Ezek a rekonstrukciók nem mindig látványosak, de annál fontosabbak, mert a rendszeres karbantartás nélkülözhetetlen ahhoz, hogy Budapest közlekedése zökkenőmentes maradjon.

Útfelújítások és karbantartások:

A Budapest Közút ezen a nyáron csaknem 40.000 négyzetméteren végzett jelentős felújításokat. Az iskolakezdésre visszaállt az eredeti forgalmi rend a Hungária körúti felüljárón, valamint a XIV. kerületi Fogarasi utat a XVI. kerületi Csömöri úttal összekötő felüljárón.

Szeptembertől teljes szélességében használható a Hungária körúti felüljáró M3 bevezető felé vezető oldala, ahol az elmúlt hónapokban új szigetelés és aszfaltburkolat épült a sávokban, valamint kicserélték a dilatációs szerkezeteket. A felüljáró ezen oldalán található járdát is birtokba vehették a gyalogosok. A XIV. kerületi Fogarasi út – XVI. kerületi Csömöri úti felüljáró felújítása alatt megújult a felüljáró teljes aszfaltburkolata, kicserélték a szigetelést, illetve felújították a vízelvezetési rendszert.

Útburkolat-fenntartási munkák is zajlottak a város számos pontján: a XXI. kerületi Szállító utcában, a XIV. kerületi Ajtósi Dürer soron, a II. kerületi Margit körúton, valamint a VII. kerületi Rákóczi úton (Blaha Lujza tér és Astoria között) is javításokat végzett a Közút. 

Elkészült a Margit hídi kerékpárút felújítása – a Budapest Közút beruházásában lezajlott, több hétig tartó munkák során eltávolították a tönkrement bevonatot, majd új burkolatot fektettek. Ezt követően újrafestették az útburkolati jeleket, valamint a kerékpáros piktogramokat, de mindezek mellett kicserélték a kerékpárút és a gyalogjárda közötti taktilis útburkolati jelzéseket is.

Villamosvonalak karbantartása és a trolihálózat fejlesztése:

Több vonalon is – az 1-es, 4-6-os és 56-os villamosvonalakon a szokásos nyári pályafenntartási és karbantartási munkálatok zajlottak. Az 56-os vonalon a tavalyi beruházás garanciális javításai is megtörténtek. 

Tesztüzembe lépett a 75-ös troli vonalának meghosszabbítása is, ami egy izgalmas új lehetőség a város közlekedési hálózatában. Augusztus közepétől hosszabb útvonalon, a Jászai Mari tértől egészen Kőbánya központjáig jár a 75-ös trolibusz. A vonal meghosszabbítása egyelőre tesztüzemben zajlik: a következő hónapokban több számításba vehető útvonalon is közlekednek majd a járművek, ami alatt társadalmi egyeztetés is zajlik a tapasztalatokról.