Befejeződött a Családok Átmeneti Otthona épületenergetikai korszerűsítése


Fővárosi Önkormányzat és intézményei épületeinek energetikai korszerűsítése II. szakasz

A projekt célja az épületek energetikai tényezőinek javítása, megfelelve a hazai és az EU irányelvek előírásainak, elvárásainak, valamint az energiafelhasználás csökkentése a hatékonyabb energiafelhasználás által, illetve a működési költségek csökkentése, azaz a fejlesztés eredményeként biztonságosabb, egészségesebb, korszerűbb, környezetbarát intézmények létrehozása és a fenntartható fejlődés elősegítése.

A projekttel érintett épületszerkezetek a koruknak megfelelő építészeti színvonalon készültek, viszont nem tettek eleget a mai kor hőtechnikai követelményeinek, így jelentős hőveszteséggel működtek. Az épületenergetikai beruházás a homlokzati nyílászárók cseréjét, külső homlokzati hőszigetelést, fűtéskorszerűsítést és napelemes energiarendszer fejlesztést tartalmaz a hatályos jogszabályi követelményeknek való megfeleléssel, törekedve az üzemeltetés energiaköltségeinek csökkentésére.

A projekt II. szakasza a Budapesti Módszertani és Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) Családok Átmeneti Otthona épületében valósult meg. A projekt a külső nyílászárók cseréjét, az épület hőszigetelését, a fűtési rendszer korszerűsítését, valamint napelemes energiarendszer kiépítését foglalta magába.

A projekt abszolút értékben csökkenti hazánk üvegházhatású-gázkibocsátását és elősegíti a szemléletváltást a fenntartható fejlődés területén, továbbá támogatja az éghajlatváltozás mérséklését és az energiafüggőség csökkentését. A projekt megvalósulásával várhatóan 677,62 tonna/év CO2 kibocsátás-csökkenés érhető el.

Projekt II. szakaszának azonosító száma: KEHOP_PLUSZ-4.1.4-23-2023-00003

A projekt II. szakaszának tervezett elszámolható bruttó összköltsége: 260 400 001 Forint

A projekt II. szakaszára megítélt támogatás összege: 210 000 000 Forint

A támogatás intenzitása a projekt II. szakasza elszámolható összköltségének: 80,645161%-a.

Kedvezményezett: Építési és Közlekedési Minisztérium és Budapest Főváros Önkormányzata. A beruházás az Építési és Közlekedési Minisztérium által vezetett konzorciumi formában valósul meg, a fejlesztéssel érintett intézmény fenntartójával szoros együttműködésben.

Fejlesztéssel érintett intézmény: BMSZKI Rákosszegpark Családok Átmeneti Otthona (1142 Budapest, Rákosszeg park 4-6.) intézmény fejlesztésének befejező 20%-a valósul meg a projekt II. szakasza keretében.

A projekt II. szakaszának kezdő időpontja: 2023.12.15.

A projekt II. szakaszának befejező időpontja: 2025.12.15.

A Projekt az Európai Unió Kohéziós Alapja és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg. Projekt kifejezés alatt a szakaszolt projekt I. és II. szakaszának együttesét kell érteni (I. szakasz: a KEHOP-5.2.2-16-2017-00116 azonosítószámú Támogatási Szerződésben meghatározott tevékenységek, II. szakasz: a KEHOP_PLUSZ-4.1.4-23-2023-00003 azonosítószámú Támogatási Szerződésben meghatározott tevékenységek).