Tűzzsonglőröktől a koncertekig – Múzeumok éjszakája a fővárosi intézményekben


Az év egyik legkülönlegesebb hagyományához, a Szent Iván, más néven nyárközép éjszakájához kapcsolódik immár közel két évtizede a Múzeumok Éjszakája is. Ilyenkor sok-sok kulturális intézmény nem csak meghosszabbított, éjszakába nyúló nyitvatartással, de rengeteg izgalmas programmal is várja a látogatókat, és ezek alól nem jelentenek kivételt a fővárosi múzeumok sem.

Aquincumi Múzeum és Régészeti Park

Rengeteg program közül válogathatnak kicsik és nagyok is, többek között esti tárlatvezetések a kiállításokon, gladiátor- és tűzzsonglőr bemutató, kézműves foglalkozások, fáklyás vezetés az éjszakai romkertben, látványkonyha és hajnali fél 1-ig csillagászati bemutató is várja az érdeklődőket. 

A teljes program itt érhető el

Budapest Galéria

Izgalmas világba csöppenhetünk a Budapest Galéria esti programjain, az események az aktuális kiállításuk – Maleficae - A máglyától az online varázslásig – köré épül. Ennek fényében lesz Tarot: Ismertető és kártyavetés Szántó Ritával és Bájital bár: kombucha kóstoló a Fairy Fermenttel is.

A teljes program itt érhető el. 

Kiscelli Múzeum

Nem csak a kiállítások látogathatóak izgalmas művészek tárlatvezetésével, de tematikus épülettörténeti séták, a Budapesti Filharmóniai Társaság kamarakoncertje, táncperformansz, és workshopok is lesznek az este folyamán a Kiscelliben, Óbudán. 

A teljes program itt érhető el

Budapest Főváros Levéltára

A tárlatvezetések mellett olyan izgalmak is várják az ide látogatókat mint a levéltári séta, ahol bepillantást nyerhetünk “backstage”-be is, vagy a családfakutató gyorstalpaló.  

A teljes program itt érhető el. 

Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum

A Vármúzeumban a szubjektív tárlatvezetések mellett zenés interaktív mesejátékkal is készülnek a kisebbeknek, míg az idősebbek fél 11-től Hangácsi Márton koncertjét hallgathatják meg. 

A teljes program itt érhető el. 

Földalatti Vasúti Múzeum

A Múzeumok Éjszakáján 18:00 és 24:00 óra között várja a közlekedésrajongókat a Deák téri múzeum, ahol az időszaki kiállítás az idén 150 éves fogaskerekű vasutat mutatja be. 

Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria

Kora délutáni programmal indítja az estét a galéria, az ide látogatókat beszélgetés és közös tárlatvezetés várja az Álmomban óriások közt jártam című kiállításban Garami Gréta, a kiállítás kurátora és Kacsuk Péter gyűjtő részvételével.

Hasznos tudnivalók:

A Múzeumok éjszkáját idén július 22-én tartják, a belépőjegy-karszalagok megvásárolhatók a programban részt vevő budapesti múzeumokban és helyszíneken, valamint a jegymester.hu weboldalon is. Amennyiben valaki a Múzeumok Éjszakája-jegyét egy-egy múzeum saját weboldalán, webshopján keresztül vásárolta, úgy az adott intézményben tudja átvenni karszalagját. A belépésre és a múzeumbuszokon az ingyenes utazásra jogosító karszalag június 12-től megvásárolható a BKK ügyfélközpontjaiban és pénztáraiban is (kivéve a Liszt Ferenc repülőtéren található ügyfélközpontot).

A fővárosban megvásárolható karszalag belépést biztosít az összes budapesti csatlakozott múzeum és részt vevő kulturális intézmény minden programjára, és feljogosít az állandó és időszaki kiállítások megtekintésére is. Egyes események a programok jellege vagy a kiállítóterek befogadóképessége miatt korlátozott számban látogathatók, az ezekre és az előzetes regisztrációra vonatkozó információkat és feltételeket az adott programoknál minden esetben közzétették az intézmények. 

Budapesten a felnőttkarszalag 3000 Ft-ba, a gyermekkarszalag (érvényessége 6–18 éves kor között) 1500 Ft-ba kerül. 6 éves kor alatt a belépés ingyenes!