Rehabilitáció és revitalizáció a Jegenye-völgy természetvédelmi területén


Rengeteg építési hulladék elhordásával helyreállították a vizes élőhelyeket a völgyben.

Nagy munka végére ért a FŐKERT a múlt héten a II. kerületi Jegenye-völgy Természetvédelmi Területen. A korábbi illegális sittlerakás miatt teljesen eltűnt az a kis tavacska, ami a Budai-hegységben amúgy is ritkaságszámba megy, pedig nagyon jelentős élőhelyet biztosít a kisebb állóvizekhez kötődő állatok számára.

Ezt a kisvizes élőhelyet most egy korábbi próbaidőszak sikerén felbuzdulva teljesen helyreállították, és több mint 1000 köbméter építési hulladéktól szabadították meg a területet. Az állóvíz kialakulását egy alacsony gát építésével is elősegítették, így a védett kétéltűek – a barna varangyok (Bufo bufo) és erdei békák (Rana dalmatina) - elegendő vízfelületet találnak majd a petézésre az idei szaporodási időszakban.

width=2000
Kép: FŐKERT

A munkában a MME - Magyar Madártani Egyesület Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya volt a fővárosi cég segítségére, de szakértelmüket nemcsak ehhez adták. Irányításukkal, valamint a Budapesti Természetvédelmi Őrszolgálat együttműködésével most nemcsak az álló-, hanem a folyóvízhez kötődő állatokról is gondoskodtak. 

A völgyben futó kis patak folyása ugyanis az elmúlt években meggyorsult, ami a medret egyre jobban elmélyítette. Ez a változás kedvezőtlenül befolyásolta a patak faunáját, így a mostani beavatkozás célja éppen az volt, hogy kissé cammogóbbá tegyék a víz folyását. Lépcsőket alakítottak ki és természetes akadályokat építettek, amik miatt bizonyos szakaszokon lassabban áramlik majd a patak, így az itt élő állatok számára ismét ideálissá válnak az életkörülmények.

width=2000
Kép: FŐKERT

A környék amúgy népszerű kirándulóhely is, több turistaútvonal is érinti, és a völgy alsó szakaszán látható az a Budai-hegység legnagyobb vízesése is.