Hatalmas fényművészeti kiállítás nyílt a Biodómban


A fényművészet rengeteg formájával lehet találkozni a Biodóm hatalmas területén, interaktív elemek, látványos fényfestések, 3D-s alkotások, ledes vízesés – és mindehhez elképesztően látványos helyszínt nyújtanak az épület akváriumai és hatalmas kupolái alatti terek.

Víz alatti pulzáló tengeri sün, hipnotikusan vibráló növények, óriási pixelbogár, rózsaszín-kékben játszó kupolák – a mintegy másfél-két órás látogatói élményt kínáló tárlaton több mint harminc látványos fényművészeti, illetve audiovizuális installáció várja a közönséget március első felében a Fénydómban

Fénydóm
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

A Fénydóm az INOTA audiovizuális fesztivál programját is szervező COLLOC Productions, illetve Centrum Production kezdeményezése, amelyhez partnerként csatlakozott a monumentális fényfestéseiről ismert LaLuz Visuals, és a nemzetközi hírű finn fényművész, Karl Kola is. A Biodómra mint helyszínre azért is esett a választás, hogy amíg a beruházás szünetel, az Állatkert a nagyközönség előtt megnyitva hasznosítsa a különleges atmoszférájú teret.

Az összes alkotás valamilyen módon a természetből inspirálódott, és a kiállítást két térrészre osztották, az egyik az óceán mélyére, míg a másik a felszíni világba visz el minket. 

A víz alatti világot szó szerint kell értenünk, az “Óceán kiállítótérben” ugyanis Besnyő Dániel és Czingáli Zoltán Tengeri sün fényinstallációja a Biodóm óriási, 2,5 millió literes cápamedencéjének vizében, vízalatti fényalkotásként látható, amelyet a tengeri sünök azon különleges képessége ihletett, hogy ezek az állatok lényegében az egész testükkel látnak. 

A lábunk alatt pedig Katona Kati Ocean Anthology című video installációja kavarog, amely a bolygónk hatalmas óceánjainak sokrétű természetére nyit ablakot. Innen tovább tekeregve a betenkítő ablakok, víz alatti és nyers beton folyosók és installációk között visz tovább az utunk, például egy hatalmas polip alatt. A sötétben tényleg mintha az óceánok mélyén járnánk egy furcsa világban. 

 
Fénydóm
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

A másik, hatalmasabb részleg a Biodóm kiállítótere. A kupolák (a legnagyobb 36 méter magas!) felé vezető folyosókon találkozhatunk Karácsony Flóra és Urbán Márton Flora Futura installációjával, ami  a növények világát mutatja be futurisztikus környezetben. Érdemes a lábunk elé nézni, mert a lépésünk fura fénynyomokat hagy, érdemes felfelé néznünk, mert a betonfalak ezerféle mintába és fénybe borulnak, és érdemes jobbra és balra néznünk, mert hol a növények lényegülnek át és lesznek vászonná és fénykertté, hol a leendő kifutók és medencék kaptak furcsa “lakókat”.

Ezek közül az egyik leglátványosabb a Kiégő Izzók Pixelbogara.A nemzetközi hírű finn fényművész, Kari Kola több alkotása is látható a Fénydómban: az ő alkotása a dóm általános kivilágítása, a fényfolyosó, illetve a Kék piramis. Ez utóbbi fényből „épül” a Biodóm fölé, kontrasztot képezve az építmény organikus formáival. A Kék piramis a felhőzet függvényében akár a város távolabbi pontjaiból is látható lesz esténként, amíg a Fénydóm tart.

Hasznos tudnivalók:

A Fénydóm március 1-től 17-ig látogatható a Budapesti Állatkerthez tartozó Biodóm belső tereiben. A kapunyitás minden este 17 órakor van, ám mivel március elsején 17 óra 29 perckor, március 17-én pedig 17 óra 53 perckor van a napnyugta időpontja, az első órában elsősorban azoknak érdemes érkezniük, akik még viszonylag világosban is szeretnék látni a helyszínt. Maguk a fényművészeti alkotások azonban napnyugta után érvényesülnek igazán, hiszen a Biodóm maga fényáteresztő tetővel van ellátva. A szervezők egyúttal azt is javasolják a közönségnek, hogy legkésőbb 21 óráig érkezzenek meg, hogy a 22 órai zárásig, amikorra már el kell hagyni a Biodóm területét, legyen idő a látnivalók megtekintésére.

Jegyeket az Állatkert internetes jegyvásárlási felületén, illetve a helyszínen működő „kioszk” automatákból is lehet váltani. A beengedés két ponton történik majd: az egyiken keresztül (gyorsítósáv) azok léphetnek be a kiállítás területére, akik az érkezéskor már rendelkeznek jeggyel, a másikon pedig azok, akik közvetlenül a belépés előtt, helyben váltják meg a belépőiket. 

 A Fénydómot befogadó Biodómban egy időben maximum kétezer látogató tartózkodhat. Ez nem kevés, de ha esetleg a bent tartózkodók száma elérné ezt a számot, akkor további belépésre olyan ütemben lesz majd lehetőség, ahogy a kilépő látogatók távoznak: azok, akik nem közvetlenül a belépés előtt, hanem már korábban megváltották a jegyüket, a beléptetéskor előnyt élveznek. 

Fénydóm
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

A Biodómról

A Fénydóm megrendezése is része a Fővárosi Állat- és Növénykert azon törekvésének, hogy a Biodóm területét a beruházás szüneteltetésének ideje alatt is hasznosítsa különféle, az intézmény hivatásával és szellemiségével összeegyeztethető, a speciális építményben műszakilag is megvalósítható események befogadásával.

 Múlt év novemberében a Biodóm aulája, látogatóközpontja volt a helyszíne a Fővárosi Önkormányzat által szervezett Első Budapest Állásbörzének. December 16-tól február 24-ig a Sárkány Éve Lampion Fesztivál volt látható a Biodómot övező szabadtéri helyszíneken, illetve a Biodóm belső terének egy kis részében. Február második hétvégéjén pedig a Vadak ura című családi musical négy előadását láthatta a közönség a Biodóm aulájában.

A Fénydóm annyiban újdonság, hogy a látnivalók a Biodóm belső tereinek majdnem az egészére kiterjednek, így most először kerül sor arra, hogy nagyobb számú közönség alaposabban is felfedezheti a Biodóm belső tereit. Korábban erre csak kis létszámú, tematikus vezetésen részt vevő csoportoknak volt lehetősége, elsősorban az állatkerti kulisszák mögé betekintést kínáló Esti séták programjának részeként. Most a Fénydóm látogatói a fényművészeti alkotásokon túl már azt is érzékelhetik bizonyos mértékig, hogy milyen gazdag és összetett látogatói élményt nyújtana a Biodóm, ha állatokkal és növényekkel benépesülve megnyithatna a nagyközönség előtt.

Fénydóm
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

Emellett a létesítmény építészeti szempontból is érdekes. Különösen hangsúlyos látnivaló a Biodóm különleges, négy kupolából álló fényáteresztő tetőszerkezete. Ez a szerkezet összesen 539 csomópontból áll, amelyek 964 háromszögletű mezőt alkotnak. Ezekbe az egyenként 18-20 négyzetméteres mezőkbe kerültek a háromrétegű ETFE (etilén-tetrafluoretilén kopolimer) fóliapárnák, amely párnák belsejébe egy külön légkezelő rendszer fúj megfelelő nyomású levegőt.