Karácsony Gergely

Budapest főpolgármestere

Ahelyett, hogy az életünk szól a politikáról, a politikának kell az életről szólnia. Nem másról, nem kevesebbről, az életről. Hogy a budapesti emberek tovább és egészségesebben éljenek.

Karácsony Gergely főpolgármester hivatalos portré

Fehérgyarmaton születtem. Szabolcsban, egy Nyírtass nevű kis faluban töltöttem a gyerekkoromat. Onnan kerültem Debrecenbe, ott érettségiztem, majd Pestre mentem egyetemre. A szüleim tipikus első generációs értelmiségiek, mindketten viszonylag alulról törtek fel. A kertészeti egyetemre jártak, kertészmérnökként végeztek. Az, hogy zöld politikus lettem, erősen összefügg édesanyám családi tradícióival, azzal a környezettel, amiben felnőttem. Nekünk a kert a vegyszermentes zöldségekkel és gyümölcsökkel – amit ma már úgy hívnak, hogy biogazdálkodás –, vagy a komposztálás és az esővíz összegyűjtése mind teljesen természetes volt; olyan, mint más gyereknek az, hogy felmászik egy fára. Édesapám korán meghalt, hat éves koromban. Anyukám nevelt fel bennünket három testvéremmel.

2000-ben szereztem szociológus diplomát az ELTE Társadalomtudományi Karán. Világéletemben érdekelt a történelem és a politika. Valójában politológusként dolgoztam, kutattam és tanítottam. A Medián Közvélemény- és Piackutató Intézetnél voltam kutatásvezető, majd 2007-től kutatási igazgató. Emellett 2004-től a Budapesti Corvinus Egyetem Politikatudományi Intézetének oktatója lettem, 10 éven át választási rendszerekről tanítottam.

2009-ben kerestek meg az LMP-től. Korábban semmilyen pártnak sem voltam a tagja, sőt a szakmában feltétel volt, hogy nem is lehetek. Nagy határátlépés volt ez számomra, 2010-ben mégis a párt kampányfőnöke lettem, s egy sikeres kampány után a Magyar Köztársaság parlamentjében találtam magam. Sőt a párt frakciója 2010 májusában frakcióvezető-helyettessé választott.

A 2014-es önkormányzati választáson Zugló polgármesterévé választottak. Zuglóban sok úttörő kezdeményezést sikerült elindítanunk (pl. a minimáljövedelmet, a lakhatási támogatást vagy az ország legszigorúbb átláthatósági rendeleteit).

A 2019. október 13-án tartott önkormányzati választás eredményeképpen Budapest főpolgármesterének választottak meg.

Nős vagyok, feleségem pedagógus. Két gyermeket nevelek. Szeretném, ha ők már egy igazságosabb, élhető és összetartó országban válnának felnőtté.

További enbudapestem.hu hírek
Együtt ünnepeljük a 150 éves Budapestet

Együtt építjük, ellenszélben is!

Az elmúlt években számos fejlesztést valósítottunk meg, azért, hogy – a főpolgármesteri programmal összhangban – Budapest esélyteremtő, zöld és nyitott otthonunk legyen. Ismerd meg az eredményeket!

Bővebben
Utoljára módosítva: 2024. 03. 20.
|
Létrehozás dátuma: 2024. 01. 26.