Indul az őszi faültetések ideje a fővárosban


Idén ősszel több mint 1000 iskolázott, koros fát és többezer erdészeti facsemetét tervez kiültetni városszerte a FŐKERT, száznál is több helyszínen, fasorokban és parkokban, valamint erdőterületeken egyaránt.

Több olyan fasor is van, ahol igazán nagy rekonstrukciós munkát fognak megkezdeni, vagy épp befejezni. Ilyen például az Üllői út, ahol az év elején már egy hosszú szakaszon megújították a fasort, most pedig a fennmaradó szakasznak is nekilátnak a VIII., IX. és X. kerületi részeken. A fasori fák teljeskörű ápolását, gallyazást, a balesetveszélyes fák kivágását és a pótlásokat is elvégzik, de a korábban megüresedett fahelyekre is ültetnek. Így több mint 60 új fával lesz zöldebb az Üllői út.
Közel ennyi facsemetével gazdagodik majd a XIV. kerületi Nagy Lajos király útja is, ahol a páratlan oldalon már tavasszal elvégezték az ápolási munkálatokat. Most a páros oldal is sorra kerül, és a fákat is elültetik mindkét oldalon. A fafajokat a zöld sávok adottságaihoz választották, túlnyomórészt oszlopos korai juhart (Acer platanoides ’Olmsted’), gömbkoronájú csepleszmeggyet (Prunus fruticosa ’Globosa’) telepítenek, de déli ostorfa (Celtis australis) és keskenyebben növekedő korai juhar (Acer platanoides ’Fairview’) is lesz a fasorban a szűkebb szakaszokon.
A XIV. kerületben a Fogarasi úton is dolgoznak majd a BKM-FŐKERT munkatársai: a tavasszal megkezdett rekonstrukció lezárásaként közel 60 ezüst hárs (Tilia tomentosa ’Szeleste’) kerül majd ide.
A nagyvolumenű munkák mellett számos helyen csak kisebb pótlások szükségesek, így például a Tóth Árpád sétány tavasszal fantasztikus látványt nyújtó díszcseresznye fasorát teszik hiánytalanná 3 díszcseresznyével (Prunus serrulata ’Kanzan’).
A parkokban is megkezdődnek október végén a faültetési munkák, a XIII. kerületi Moszkva sétányon közel 50 darab fát, többek között fehér-, fekete és rezgőnyarat (Populus alba, P. nigra, P. tremula) is telepítenek. A Carl Lutz rakpart a tervek szerint 12 virágos kőrissel (Fraxinus ornis) gazdagodik és az I. kerületben, Vérmezőn több örökzöldet és juhart is ültetnek.
Tovább zöldülnek a FŐKERT által kezelt budapesti erdők is: a IV. kerületi Farkaserdőben folytatják a telepített akácos cseréjét az őshonos vegetáció fajaira. Közel 7000 erdészeti facsemetét fognak itt elültetni, leginkább kocsányos tölgyet (Quercus robur) és néhány színezőfajt, például mezei juhart (Acer campestre) és vénic szilt (Ulmus laevis). A Merzse-erdőben is folyamatban van az idegenhonos fajok cseréje, itt körülbelül 500 őshonos facsemete ültetését tervezi a cég.