A fővárosi szakcégek folyamatosan készítik fel a közműveket és a várost a Duna áradására


Ez a bejegyzés egy közvetítés része.

Tovább a közvetítéshez

Hétvégén a vízügyi szakemberek számtalan, kívülről sokszor nem is látható védelmi intézkedést tettek meg, kifolyókat és zsilipeket zártak le, felkészítették a víztermelő létesítményeket a biztonságos árvízi üzemre, kikötőpontokat építettek ki. A védekezést szolgáló, föld alatti felkészülés utolsó lépései hétfőn történnek meg.

800 centiméteres vízállás fölött a védekezés sokkal intenzívebbé válik, ezért Karácsony Gergely főpolgármester szeptember 16-án, hétfőn nulla órától minden budapesti szakaszon harmadfokúra emelte az árvízvédelmi készültséget.

Rakpartok:

Hétfő este nyolctól indul a budai és a pesti alsó rakpartok lezárása, az ott parkoló autókra hétvégén kikerültek a figyelmeztetések, hogy legkésőbb hétfő délutánig álljanak el, mert estétől a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság elszállítja az alsó rakpartról az ott maradt járműveket. Az előrejelzések szerint kedden délelőtt éri el a Duna az alsó rakpartot.

Alsó
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

Margit-sziget

Egymillió homokzsák rendelkezésre állásáról gondoskodik a Fővárosi Csatornázási Művek a katasztrófavédelemmel és a védekezéshez igénybe vett alvállalkozókkal közösen; ebből hozzávetőlegesen 800 ezret a Margit-szigeten kell felhasználni. Annak érdekében, hogy a védekezés zavartalan legyen, kedd reggel 8 órától csak a védekezésben részt vevő járművek hajthatnak be a sziget védett övezetébe, illetve (egyelőre csak a sziget déli részén) a gyalogosforgalom is korlátozva lesz. Magasabb vízállás esetén a Bem tér környékén a mellvédfalaknál átszivárgás jelentkezhet, ezek ellen szükség esetén homokzsákokkal védekezni.

Margitsziget
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

Római-part

A Nánási–Királyok útjára is hétfőtől szállítják az agyagot a háttöltés kiépítéséhez, ezért a járművek forgalmát itt is korlátozni kell. A következő napokban az útszakasz egy jelentős részén körülbelül egy egy méter magas és négy méter széles háttöltés épül ki azért, hogy megtámassza a védvonalat.

Közösségi Közlekedés

A közösségi közlekedést illetően már kedden korlátozni kell a rakparti villamosok forgalmát, ennek pontos időpontját a közlekedési és vízügyi szakemberek közösen határozzák meg. A menetrendi változásokról a BKK Infó ad aktuális tájékoztatást. Nyolc méteres vízszint esetén a Batthyány téren is fokozott védekezési intézkedésekre van szükség, de ezt a mértéket előreláthatólag csak csütörtökön éri el a Duna.

Több árvízvédelmi szakaszon a 2013-as nagy árvíz után kiépített, új védelmi létesítmények most először vizsgáznak élesben, a szakemberek mindent megtesznek azért, hogy üzemszerű legyen azok működése.

Vízművek

A Vízműveknél szombat óta bevetésre készek a kishajók és motorcsónakok, mert napokon belül csak vízi úton lehet majd megközelíteni több telephelyüket, elsősorban a Szentendrei-szigeten. Ezekkel a kishajókkal és motorcsónakokkal tudnak közlekedni a munkatársaik, emellett a védekezéshez szükséges anyagokat, eszközöket és felszereléseket is csak így lehet eljuttatni a víz által körülvett telepeikre. Az árvízi felkészülés jelenlegi szakaszában azokból a víztermelő kutakból, amelyeket fenyeget az emelkedő Duna-víz, a vízművek eltávolította  a működtetésükhöz szükséges elektromos berendezéseket, s ha kell, ezeket a kutakat ki is kapcsolják a termelésből. A magas Duna-vízállás fokozott veszélynek teszi ki a pesti oldalon húzódó nagyátmérőjű, vasbeton ivóvízgyűjtő vezetékeket rejtő földtöltést, hiszen annak folyamatos, nagy víznyomást kell megtartania. Hogy ez a nyomás ne tehessen kárt a földtöltésben és a vezetékekben, egy meghatározott vízszint elérésekor a folyó vizét egyszerűen átengedjük a töltés mögött kialakított hullámtérbe – írja a Vízművek. Ez a kiépített víz-átjáró a surrantó, amelyet a környékével együtt, a vadháló elbontásával, vasárnap felkészítettek az árvíz fogadására. A Szentendrei-szigeten megkezdődött az árvízi védművek szerelése, azzal egy időben a Vízművek munkatársai befejezték a horányi ideiglenes kikötő telepítését. 

Vízművek
Kép: Vízművek

Csatornázási művek

Munkatársaik folyamatosan állítják át árvízi üzemmódra az átemelőtelepeket és zárják a csatornazsilipeket, ezzel párhuzamosan pedig a felszínen is megkezdték a védvonali átjárók lezárását. Szombaton a legmélyebben fekvő átjáró lezárásával kezdték a munkát  a XXII. kerületi Kastélypark utcánál, ahol fagerendákat helyeztek be és közé agyagot töltöttek – így biztosítható, hogy a lakott területet ne öntse el az áradó Duna. A III. kerületi Kossuth üdülőparton is lezártak egy mélyebben fekvő átjárót a szakemberek. 

Ipari
Ipari búvár készül egy csatornazsilipbe alászállni. Kép: Merész Márton/Énbudapestem