Pályázati felhívás - Fővárosi Önkormányzat gazdasági társaságainak igazgatósági és felügyelőbizottsági tagjaira


A főpolgármester nyílt pályázatot ír ki a Fővárosi Önkormányzat gazdasági társaságainak igazgatósági és felügyelőbizottsági tagjaira, a cégvezetőkre és az ötödik kerületi parkolásellenőrzési munkacsoport fővárosi tagjaira.

A Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló gazdasági társaságok igazgatósági és felügyelőbizottsági tagjainak megbízatása idén ősszel, az önkormányzati ciklushoz igazodóan lejár. A főpolgármester nyílt pályázatot hirdet annak érdekében, hogy minél széles merítésből, szakmailag rátermett igazgatósági és felügyelőbizottsági tagokat lehessen választani.

A minél takarékosabb cégműködés elősegítése és a hatékonyabb vállalatvezetési struktúra kialakítása érdekében Karácsony Gergely folytatni kívánja az igazgatósági és felügyelőbizottsági tagok számának már az előző ciklusban megkezdett csökkentését. Ennek keretében a főpolgármester az igazgatósági tagok számát eddig soha nem látott mértékben, közel kétharmaddal javasolja csökkenteni, így az eddigi ötven igazgatósági tag helyett mindössze tizennyolc igazgatósági tag megválasztására tesz majd javaslatot. A létszámcsökkentés keretében a főpolgármester megszüntetni javasolja a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. héttagú és a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. öttagú igazgatóságát, amelynek hatásköreit a jövőben a tulajdonos Fővárosi Közgyűlés gyakorolja majd. Ezen felül a javaslata szerint a BKV igazgatóságának feladatait a BKK csökkentett létszámú, ötfős igazgatósága látja majd el, így a gyakorlatban a két közlekedési vállalat közös igazgatósággal működik tovább. A főpolgármester a Fővárosi Vízművek és a Fővárosi Csatornázási Művek esetében azonos személyi összetételű (így a gyakorlatban szintén közös), csökkentett létszámú, ötfős igazgatóság megválasztására tesz javaslatot. A korábban hat különálló közszolgáltató cég egyesítésével létrehozott BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. esetében az igazgatóság létszáma öt főre csökken. A nem kizárólagos önkormányzati tulajdonban álló Budapesti Nagybani Piac Zrt. esetében a kisebbségi magántulajdonossal kötött szindikátusi szerződés határozza meg az igazgatósági tagok számát, akik közül három tagot delegálhat a Fővárosi Önkormányzat.

A felügyelőbizottsági tagok létszámát – a jogszabályi előírásokra is figyelemmel, amely szerint minden köztulajdonban álló gazdasági társaságnál legalább háromfős felügyelőbizottság létrehozása kötelező, kétszáz fő feletti cég esetében pedig a munkavállalók egyharmados részvételét is biztosítani kell – a főpolgármester, az előző ciklus közel húsz százalékos létszámcsökkentését követően, újabb tizenöt százalékkal javasolja csökkenteni.

Az igazgatósági tagságra pályázatot az nyújthat be, aki gazdasági, jogi vagy a cég főtevékenysége szerint szakirányú felsőfokú végzettséggel, továbbá legalább hároméves vezetői gyakorlattal rendelkezik. A felügyelőbizottsági tagságra pályázatot az nyújthat be, aki gazdasági, jogi vagy a cég főtevékenysége szerint szakirányú felsőfokú végzettséggel bír. Az ötödik kerületi parkolásellenőrzési munkacsoport tagságára pályázatot az nyújthat be, aki gazdasági, jogi vagy műszaki felsőfokú végzettséggel bír. A pályázat során előnyt jelent a közszolgáltatások nyújtásával összefüggésben szerzett tapasztalat. A pályázóknak önéletrajzot és motivációs levelet kell benyújtaniuk.

Karácsony Gergely a fővárosi cégvezetőkkel (ügyvezetőkkel, vezérigazgatókkal), különböző mértékben ugyan, de alapvetően elégedett; ugyanakkor természetesnek tartja azt az igényt, hogy időről-időre megmérettessenek a cégvezetők abból a szempontból, hogy van-e náluk jobb jelölt a tisztségre. Éppen ezért a főpolgármester – a speciális jogszabályi rendelkezés alapján, határozott időre kinevezett színházigazgatók kivételével – minden olyan cég esetében az ügyvezetői és vezérigazgatói tisztségre is pályázatot ír ki, ahol a kinevezés a Fővárosi Önkormányzat hatáskörébe tartozik. A főpolgármester az összes jelenlegi cégvezetőt is arra bíztatja, hogy adják be a pályázatukat. A jelenlegi cégvezető visszahívására és új cégvezető kinevezésére a főpolgármester akkor tesz javaslatot, ha a pályázat alapján megbizonyosodik arról, hogy van jobb cégvezető a jelenleginél.

A vezérigazgatói, illetve ügyvezetői tisztségre pályázatot az nyújthat be, aki gazdasági, jogi vagy a cég főtevékenysége szerint szakirányú, osztatlan képzésben vagy legalább mesterképzésben szerzett felsőfokú végzettséggel, továbbá legalább hároméves vezetői gyakorlattal rendelkezik. A pályázat során előnyt jelent a közszolgáltatások nyújtásával összefüggésben szerzett tapasztalat. A pályázóknak önéletrajzot és egy vállalatstratégiai javaslatot kell benyújtaniuk. A vállalatstratégiai javaslatban a pályázóknak különösen azt kell kifejteniük, hogy többlet forrásigény nélkül ötéves időtávon a közszolgáltatásokat milyen intézkedésekkel tervezi hatékonyabban (magasabb színvonalon, de alacsonyabb költségszint mellett) nyújtani.

A pályázatok beérkezését és értékelését, továbbá cégvezetők vonatkozásában több magas színvonalú pályázat esetén a pályázók személyes meghallgatását követően a főpolgármester minden fővárosi közgyűlésbeli frakcióval egyeztetni fog. Karácsony Gergely az esélyegyenlőség előmozdítása érdekében a személyi javaslatait úgy fogja a Fővárosi Közgyűlés felé megtenni, hogy az igazgatósági és felügyelőbizottsági tagok legalább egyharmada nő legyen. A pályázatok elbírálása során jelentős előnyt jelent, ha a pályázó hozzájárul ahhoz, hogy jelölése esetén a Fővárosi Közgyűlés nyílt ülésen határozhasson.

A pályázatokat az alább található formon keresztül benyújtani 2024. szeptember 25-én 16 óráig. Figyelemmel arra, hogy a pályázatok olyan pozíció betöltését célozzák, amelyek a nemzeti vagyon kezelésre irányulnak, a pályázó neve, a pályázattal érintett tisztség, a pályázó életrajzának a végzettségre és a szakmai tapasztalatra vonatkozó részei, továbbá a motivációs levél/vállalatstratégia az Alaptörvény 39. cikk (2) bekezdése alapján közérdekből nyilvános adat.

Pályázati űrlap: https://budapest.hu/urlapok/alakulo-ules-2024