Elindult az Óbudai-sziget csúszdás játszóterének rekonstrukciója


Két éve derült ki az átfogó állapotvizsgálat során, hogy a játszótér burkolata, játszószereinek alapozása balesetveszélyes, ezért elindult a rekonstrukció tervezése, augusztus utolsó hetében pedig a kivitelezés is elkezdődött.

Generációk nőttek fel úgy, hogy gyerekkoruk meghatározó helyszíne volt az óbudai szigeten található csúszdás játszótér, és ez a jövőben sem lesz máshogy. A rekonstrukció kapcsán Budapest főtájépítésze, Bardóczi Sándor írt hosszabban arról, hogy milyen út vezetett odáig, hogy végre elindulhattak a munkálatok. 

A két évvel ezelőtti állapotvizsgálat során derült ki, hogy balesetveszélyes a játszótér burkolata és játszószereinek alapozása is, ezért a fokozatos lezárás mellett elindult a rekonstrukció tervezése – írja posztjában. A játszótér, amely az elmúlt évek legnagyobb költségvetésű fővárosi játszótér beruházása, az Óbudai-szigetre elfogadott stratégiai terv mentén valósul meg, várhatóan decemberre. 

Az elmúlt években a játszótéri szabvány változott, amihez a tervezésnek is adaptálódnia kellett – az új szabályok már csak kisebb meredekségű csúszdákat enged meg a gyerekek biztonsága érdekében, ezért új kanyarokat is be kellett iktatni a jelenlegi szerkezetbe, amelynek bizonyos elemei még jó műszaki állapotban vannak, ezért eleve a tervezés a költségtakarékosság és az újrafelhasználás jegyében számolni kellett a megtartásukkal.

Az előzetes tervezői költségbecslések – az új játékelemek beszerzésével, tereprendezéssel és eséscsillapítás kialakításával – 200 millió Ft-os kivitelezési értéket vetítettek előre, a használható játszótéri elemek újrafelhasználása mellett is, amit a BKM közbeszerzése tartani, sőt némiképp mérsékelni is tudott.

“Mi tartott ezen két évig? - fogjuk majd kapni a kérdést. Hát a tervezés, egyeztetések, változatok közötti döntési folyamatok, engedélyeztetés, forrásbiztosítás, engedélyokirat, közbeszerzés, annak megtámadása utáni jogorvoslati szakasz, jogerőre emelkedés, szerződéskötés és a Gyereksziget, illetve a Sziget miatti várakozási szünet. Mindazok a dolgok, amelyek a legkevésbé sem érdekelnek rajtunk kívül senkit, mégis léteznek.” - írja Bardóczi Sándor.

Ezzel a projekttel párhuzamosan a III. kerület és a Sziget kooprodukciójában egy új, a játszótérhez közeli közvécé létesítése is előkészítés alatt áll, szintén a stratégiai terv mentén: itt a főváros a helyszínkijelölésben és a tulajdonosi engedély megadásában volt közreműködő fél. A játszótér rekonstrukciója a Sziget Kft. által a fővárosnak évente a bérleti díjon felül befizetett fejlesztési hozzájárulás terhére valósulhat meg.