Dezsényi Péter lett a FŐKERT új igazgatója


2024. október elsejétől Dezsényi Péter vezeti a Budapesti Közművek FŐKERT Kertészeti Divízióját.

A szakember komoly vezetői tapasztalattal és több, mint 20 éves park- és zöldtető építési múlttal rendelkezik. A Kertész Unió Zrt. vezérigazgatói pozíciójából érkezik a Budapesti Közművekhez ősszel, de korábban már dolgozott a FŐKERT kutatási és fejlesztési főtanácsadójaként is. Vezetői feladatai mellett a bécsi BOKU (Universitaet für Bodenkultur, Institute für Ingenieurbiologie und Landschaftsbau) vendégoktatója és a budapesti Tájépítészeti, Településtervezési és Díszkertészeti Intézet (MATE Budai Campus) előadója is volt.

Dezsényi
Kép: Budapesti Közművek/BKM

 

 

Számos szakmai díjjal büszkélkedhet, többek között Építőipari Nívódíjat kapott a Green House Irodaház tetőkertjeiért. A FŐKERT leendő főigazgatója részt vett a budapesti FATÁR alkalmazást megalapozó fakataszteri rendszer bevezetésében és komoly szerepe volt az első magyarországi biodiverz zöldtetők tervezésében és építésében, valamint a városi zöld infrastruktúra ökologikus szemléletű, természetközeli technológiáinak hazai adaptálásában.

 

Budapest főtájépítésze, Bardóczi Sándor Facebook posztjában így méltatta a frissen kinevezett vezetőt:

Dezsényi Pétert a saját szűkebb szakmájában 10 kertészből kis túlzással 11 ismeri, a tájépítészek közül pedig mondjuk 10 tájépítészből 9 biztosan. A közvélemény zömének biztosan új és ismeretlen arc lesz a kezdetekben, de gyanítom ez nem marad így sokáig. Korszerű, szakszerű, hatékony menedzserként tekint rá ez a szakmai kör, akinek európai kapcsolatrendszere, európai gondolkodásmódja és európai erkölcsei vannak. Ezek mellett a szemlélete is az ökológiai irányra van kihegyezve, társszerzője az idén februárban a szakmán belül köröztetett, s szemfelnyitónak szánt ökológiai fordulat című kiáltványnak. Közösségi ember, aki a közösségeinek sokat ad, s aki a zöld szakmák közös mozzanatainak, konferenciáinak, társadalmi szerepvállalásainak aktív szereplője és formálója volt az elmúlt két évtizedben.

 

Azt hiszem, hogy a FŐKERT-et sikerült a személyével boldoggá tennem. Én pedig egy olyan partnerségre számítok, amely a főváros zöldinfrastruktúra kezelési, -fejlesztési és természetvédelmi ügyeit az eddigiekhez hasonlóan (ha nem még inkább) olajozottá teszi. Továbbra is köszönöm Zakar András felmentett főigazgatónak a közös munkát, amit egy percig nem tagadok meg. Sok eredményt köszönhetek én is személy szerint neki. Ugyanitt kívánok Dezsényi Péter új főigazgatónak szép kihívásokat (akad bőven) és eredményes divízióvezetést főigazgatóként, amiben partnerként maximálisan számíthat rám és az osztályomra.