Virágok és tankok: művészeti alkotások az Ukrajnában dúló háború árnyékában


A Magyar Református Szeretetszolgálat és az UNICEF különleges és felkavaró kiállítást hozott létre. Olyan fotómontázsokat mutatnak be a Városháza Parkban, amelyek Ukrajnában, helyi alkotók által készült fotók, valamint többségében szakember által vezetett rajz- és művészetterápiás foglalkozások keretében készült gyermekrajzok fúziójából jöttek létre.

Az UNICEF Regionális Ukrán Menekültprogram Magyarországi Irodája együttműködésben a Magyar Református Szeretetszolgálattal 2022. óta azért dolgozik, hogy a menekült gyermekek és a hazai hátrányos helyzetű kortársaik számára megkönnyítse az oktatási, egészségügyi és gyermekvédelmi szolgáltatásokhoz való hozzáférést. A közös munka egyik fontos célkitűzése, hogy elősegítse a háborús területekről érkező, sok esetben traumatizált gyermekek lelki és pszichés sebeinek gyógyulását.

A híradásokban és közbeszédben egyre kevesebb szó esik a szomszédunkban dúló háborúról, az egyéni sorsokra, családokra, gyerekekre gyakorolt súlyos hatásairól, pedig a háború Ukrajnában továbbra is emberéleteket követel, családokat szakít szét, sorsokat pecsétel meg örökre. A konfliktus két és fél éve rabolja el több millió gyermek gondtalan gyerekkorát, akadályozza fejlődésüket és korlátozza hozzáférésüket olyan alapvető szolgáltatásokhoz, mint az oktatás vagy az egészségügy, ami miatt egy egész generáció jövője kerülhet veszélybe. A háború súlyos hatással van a gyermekek és gondviselőik mentális egészségére, jólétére. Egy 2024. júniusi kutatás eredményei rámutatnak a gyermekekre háruló súlyos pszichológiai következményekre: a válaszadók egyharmada számolt be arról, hogy gyermeküknél pszichoszociális stressz jelei mutatkoznak. Ukrajnában mára több mint 7,000 iskola vált elérhetetlenné a gyermekek számára, de nehéz helyzetben vannak az országból elmenekülni kényszerült ukrajnai iskolások is: közülük csupán minden második tudott bekapcsolódni a fogadó ország nemzeti oktatási rendszerébe.

A kiállítás a menekültként élő gyermekek megélt traumáira, a lelki egészségük megőrzésének fontosságára és az érintettek körülményeire szeretné felhívni a figyelmet, hogy társadalmunk megértse helyzetüket és segítő szándékkal tudjon feléjük fordulni.

A kiállításon tizenkilenc gyermekrajz és ugyancsak tizenkilenc, Ukrajnában készült fotó fúzióját láthatjuk, amelyek a gyermeki játékosság és a háború brutalitása közötti feszültséget jelenítik meg.

A kiállítás megvalósításához a Fővárosi Önkormányzat biztosított helyszínt és támogatást.