50 csuklós autóbusszal újul meg a budapesti flotta


A modern, klimatizált, alacsony padlós és környezetbarát buszok 2025. második felétől ütemezetten állnak forgalomba.

A BKK a lejáró operátori szerződés pótlásául közbeszerzési eljárást folytatott le közforgalmú autóbuszjáratok üzemeltetésére – derül ki a cég közleményéből. Az új járművek üzemeltetésére tavaly kiírt tenderben az ArrivaBus Kft. adta a legkedvezőbb ajánlatot, ezért az eljárás nyertese ők lettek. A BKK és az ArrivaBus Kft. 2024. június 13-án, csütörtökön írta alá a megrendelésről szóló 10 éves (és további két évvel meghosszabbítható) szerződést. Az operátor a Mercedes legmodernebb alacsony padlós Citaro G típusú autóbuszaival biztosítja a szolgáltatást, aminek köszönhetően javul a fővárosi közösségi közlekedés színvonala. A jövő év második felétől ütemezetten forgalomba álló járművek megfelelnek a környezetvédelmi követelményeknek (Euro 6e dízel besorolásúak), akadálymentes kialakításukkal biztosítják az idősebb utasok, illetve a mozgáskorlátozottak vagy a babakocsival közlekedők igényeit, továbbá olyan tulajdonságokkal és felszereltséggel rendelkeznek (tágas férőhely, légkondicionálás, fedélzeti kamerák, korszerű utastájékoztató rendszer, nagy méretű monitorok), amelyek növelik az utasok komfortérzetét és biztonságát.

A lejáró szerződés szerint üzemeltetett buszokat folyamatosan felváltó új járművek Dél-Budán, Dél-Pesten és a Rákóczi út–Thököly út–Újpalota útvonalon közlekednek majd.

A BKK kiemelt célja a színvonalas közösségi közlekedési szolgáltatás biztosítása, ezért összesen hat közbeszerzési eljárást indított közforgalmú autóbuszjáratok üzemeltetésére. Eredményes eljárások esetén az új megállapodások a 2015-től forgalomba állt 240 autóbusszal – jelenleg az ArrivaBus Kft. által – teljesített, 2025-től ütemezetten lejáró szolgáltatási szerződéseket váltják ki. A most kötött szerződés 50 csuklós autóbusz forgalomba állításáról szól. Ezenkívül hamarosan további 50 csuklós, valamint 50 szóló dízelautóbusz üzemeltetéséről is megállapodás születhet.

A Fővárosi Önkormányzat és a BKK elkötelezett a fenntartható működtetés, a mindenkit megillető tisztább levegő és egy élhető Budapest megteremtése mellett. Ezért a fennmaradó 90 busszal végzett szolgáltatás teljesítését teljesen elektromos meghajtású – 50 szóló, 20 csuklós és 20 midi – autóbuszokkal várja el. Az erre vonatkozó közbeszerzési eljárások még folyamatban vannak.