A dunai árhullám tetőzése miatt lezárják a fővárosban az alsó rakpartokat


Ez a bejegyzés egy közvetítés része.

Tovább a közvetítéshez

A legfrissebb előrejelzések szerint pénteken napközben kerülhet víz alá az alsó rakpart több szakasza, azonban a magas vízállás miatt már ezt megelőzően is kicsaphat a medréből a Duna vize, ezért az élet- és vagyonbiztonság érdekében már ma este szükséges az alsó rakpart lezárása.

Az érkező dunai árhullám miatt, a folyamatosan emelkedő vízszintre tekintettel, a Budapest Közút 2024. június 6-án (csütörtökön) 20 órától lezárja a forgalom elől a budai alsó rakpartot a Mozaik utca és a Rákóczi híd között, illetve a pesti alsó rakpartot a Népfürdő utca és a Közraktár utca között. 

Csütörtökön 0 óra óta már tilos a megállás az alsó rakpartokon, így a Fővárosi Önkormányzat Rendészet Igazgatósága megkezdi a lezárt budai és pesti rakparton hagyott gépjárművek elszállítását a járművek épségének megóvása és a védekezés érdekében. Az elszállított gépjárművek üzembentartói a Fővárosi Ügyeleti és Irányító Központ 0-24 órában hívható 301-7500-ás telefonszámán, vagy a az alábbi oldalon kaphatnak felvilágosítást gépjárművük elhelyezéséről.

Amennyiben a Duna vízszintje azt indokolttá teszi, a következő napokban sor kerülhet arra is, hogy a pesti rakparti 2-es, 2B és 23-as villamosok rövidített útvonalon közlekedjenek. Az árvízhelyzettel összefüggésben a budapesti közösségi közlekedést érintő esetleges korlátozásokról a BKK ad majd további tájékoztatást.

Az árvízvédelmi intézkedések miatt ezen a hétvégén a megszokott gyalogos- és kerékpáros rakpartnyitás is elmarad.

A rakpartok megnyitásának ideje még kérdéses, a jelenlegi előrejelzések szerint arra jövő hét elején kerülhet sor, miután a Budapesti Közművek FKF Köztisztasági Divíziója elvégezte az árhullám levonulása utáni átfogó, fertőtlenítő takarítást.