Növényekkel beültetett hatalmas párakapu épült a Városháza parkban


A Városháza parkban felállított zöldellő párakapu igazi felfrissülést ad a város közepén, a legnagyobb melegben is.

A múlt héten ízelítőt kaptunk abból, milyen az, amikor 35 fölé kúszik a hőmérő higanyszála, és tombol a kánikula a városban. 

A saját bőrünkön érezzük, hogy egyre durvábbak a nyarak, főleg a nagyvárosokban, ezért is van szükség arra, hogy ahol csak lehet, alapkövetelmény legyen az aszfalttalanítás és zöldítés-fásítás egy beruházás során. Ám emellett más intézkedésekkel és megoldásokkal is kicsit elviselhetőbbé lehet tenni ezeket a hőhullámokat. Például az utcák locsolásával, hűsítő szigetekkel, ivókutak telepítésével és párakapukkal.

2022.08.05.
Kép: Adrián Zoltán/Képszerkesztőség

A FŐKERT gondozásában elkészült párakaput ildomosabb már inkább páraalagútnak hívni, ugyanis hat „árkád” alatt sétálhatunk végig, amikből oldalt és felül is apró fúvókákon jön a hűsítő permet, a kapukat pedig növényekkel teleültetett virágládák rögzítik.

A kapuk tövénél lévő virágládákba ültetett buja növényzet – többek között orbáncfű (Hypericum dummeri ’Peter Dummer’), japán magyal (Ilex maximowicziana ‘Kanehirae’) és díszgránátalma (Punica granatum ’Legrelliae’) – zöldíti a teret a szürke kockaköveken – írja a FŐKERT

melegrekord
Kép: Adrián Zoltán/Képszerkesztőség

Az alagút nem folyamatosan működik, hanem kétperces időközönként indul el, reggel 9-től este 9-ig. Az elején olyan erővel, hogy a párában az előttünk haladó körvonalai is sejtelmesen belevesznek a ködbe.