Befejeződtek a fasorrekonstrukciós munkák több jelentős főút mentén


A pesti oldalon az Üllői út, a budai oldalon pedig a Fehérvári út és a Hegyalja út fasora kapott alapos vérfrissítést idén tavasszal.

A Főkert faápolói az előzetes szakmai felmérés során mindhárom helyszínen számos kiöregedett, rossz egészségi állapotú egyedet találtak, melyek balesetveszéllyel fenyegettek, így ezekben a fasorokban egy megtervezett, nagymértékű megújításra volt szükség.

Ennek során szisztematikusan leápolták a fákat, vagy ha a szakmai indokok alapján más lehetőség nem volt, kivágták a rossz állapotú egyedeket, ám ezket vissza is pótolták ebben az ültetési időszakban. Az új fácskákkal hosszútávon egy egységesebb képű fasort fogunk kapni, azonos korú és fejlettségű fákkal. 

A legnagyobb munkát az Üllői út jelentette, itt több mint 360 friss facsemetét ültettek el – ez közel ötvennel több, mint amennyit el kellett távolítani. 

width=2048
Kép: Varga Dóra Ivett/Főkert

Ráadásul ahol volt erre lehetőség, ott a Főkert igyekezett a korábban az Üllői úton többnyire jellemző gömbakácokat (Robinia pseudoacacia ’Globosa’) ökológiailag értékesebb és dekoratívabb fákra cserélni, például oszlopos gyertyánra (Carpinus betulus ’Fastigiata’), vagy gömbnövekedésű csepleszmeggyre (Prunus fruticosa ’Globosa’).

A Fehérvári úton több mint 40 pagodafát (Styphnolobium japonicum ’Regent’) pótoltak vissza, a Hegyalja útra pedig a városi körülményeket jól tűrő mezei juhar fajták (Acer campestre) kerültek – ezeket a tulajdonos kerületek (XI. és XII. kerület) ültették, ebben a kiemelt fasorban a faápolás a ffővárosi cég feladata, a pótlásról a tulajdonos gondoskodik.

A fiatal csemeték az első öt évben még különleges odafigyelést, elsősorban öntözést igényelnek. Az Üllői úton ezt öntözőzsákokkal oldják meg, ezek csepegtetve, folyamatosan biztosítják a fácskák megfelelő vízellátottságát.