Két példamutató közvécét is üzembe helyeztek Budapesten


A közösségi költségvetés keretében megvalósult, öntisztító mechanizmussal ellátott köztéri illemhelyeket a II. János Pál pápa téren és Zugló vasútállomásnál találjuk.

Az utóbbi évtizedekben a közvécék száma rendkívül lecsökkent Budapesten, és a hírük is kétessé vált. A szolgáltatás sokak számára fontos, de a létesítmények jobb kihasználtsága érdekében szükség van újszerű megoldásokkal a nyilvános illemhelyekkel kapcsolatos rossz tapasztalatok, előítéletek felülírására. A lakossági igényeket jól mutatta, hogy az ötlet a közösségi költségvetésen is rengeteg szavazatot kapott, és a megvalósítás folyamatát is élénk érdeklődés kísérte. 

width=4000
Kép: Bartha Dorka/Főpolgármesteri Hivatal

Adott a kérdés, hogy mitől lesz egy köztéri illemhely példamutató? Példamutató, mert a meglévőknél magasabb komfortot és újszerű vizuális minőséget kínál. Fontos kritérium volt a vandálbiztos kialakítás, valamint az automatikus öntisztító mechanizmus. Az automata mosórendszer a vécécsésze és a padló tisztítását és fertőtlenítését minden használat után elvégzi, így tiszta mellékhelyiség fogadja a következő felhasználót.

Az aprókeresgélés helyett/mellett lehetőség van bankkártyás, elektronikus, okos fizetési lehetőségre is, valamint a fizetős rendszertől elkülönítetten működő ingyenes belépést biztosító rendszer is működik bennük. 

A maximális használati idő korlátozva van, 15 perc a II. János pál pápa téren és 20 perc a Zuglói vasútállomáson, az áruk is különböző, az első 10 forintos, az utóbbi 250 forintos használati díjjal működik. 

width=4000
Kép: Bartha Dorka/Főpolgármesteri Hivatal

 

A közvécék koedukáltak és akadálymentesek, pelenkázó és felszerelései a biztosítva vannak a vécéfülkében, füstérzékelővel ellátottak a szervíztérben, szabályozott fűtésrendszere és jelenlét érzékelője is van.