Megalakult a Budapesti Klímaügynökség


A Főváros továbbra is elkötelezett a klímavédelem mellet, ezért április 24-én a Közgyűlés döntött arról, hogy létrehozza a Budapesti Klímaügynökséget azzal a céllal, hogy a budapesti lakásállomány energetikai korszerűsítését minden lehetséges eszközzel támogassa.

A városoknak jelentős szerepük van a klímavédelemben, hiszen egyre több ember lakik városokban, ami növeli a városok széndioxid-kibocsátását. Így mára az üvegházhatású gázok háromnegyede városi eredetű, melyet főként az elavult épületek és korszerűtlen fűtési rendszerek okoznak.

A magyarországi lakóingatlanok kétharmada 1980 előtt épült és idejétmúlt, rossz energetikai állapotban van. Az országos adatok alapján a lakóépületek 56%-a az elvárható színvonalú („CC” besorolású energetikai tanúsítvánnyal rendelkező) épületeknél legalább kétszer, de inkább háromszor több energiát fogyaszt el. Ezért pl. Budapesten az összes kibocsátás 36% a lakossághoz, ezen belül a fűtéshez köthető, amely a levegőminőség szempontjából is komoly szennyező forrás. 

A Budapesti Klímaügynökség létrehozásával Budapest megteremti azt a tudományos és szakmai platformot, ahol az Európai uniós támogatások célzottan a lakossági érdekeket szolgálják és hatékonyan támogatják az ingatlanok korszerűsítését a fővárosban.

Az új intézmény vezetésére Ámon Ada, nemzetközileg is elismert energiapolitikai szakértő kapott megbízást. Ámon Ada széleskörű tapasztalattal rendelkezik a klíma- és energiapolitika terén, és elkötelezett a fenntartható fejlődés és az energiahatékonyság iránt.

A Budapesti Klímaügynökség nemcsak konkrét lakossági energiahatékonysági programokat fog lebonyolítani, hanem kiemelt szerepet kap az általános energiatudatosság előmozdításában és a lakosság tájékoztatásában. Emellett jogi, műszaki és pénzügyi szempontok összehangolásával nyújt segítséget.

A Budapesti Klímaügynökség létrehozásával Budapest Főváros újabb lépést tesz a klímasemlegesség elérése érdekében, és hathatós segítséget nyújt a családoknak energetikai beruházási döntéseikhez.