Március 1-től új időszámítás a közösségi közlekedésben: jön az olcsóbb Budapest-bérlet és kölcsönös bérletelfogadás


Célegyenesbe ért a bérletrendszer átalakítása: a Fővárosi Közgyűlés jóváhagyása és a hétoldalú megállapodás aláírása után március 1-jétől még kedvezőbb áron lehet megvásárolni a Budapest-bérletet. A teljes árú havibérlet ára 10 év után újra csökken: 8950 forint lesz, és változatlanul érvényes a főváros egész területén a MÁV, a Volánbusz, valamint a HÉV járatain is.

Jól járnak a változással a budapesti bérletesek és az agglomerációból ingázók is, mert a BKK-járatokon a Budapest-bérlet mellett a Pest vármegye- és az országbérletet is elfogadják. A BudapestGO-ban minden megvan egy helyen: február 28-ától valamennyi bérlettípus megvásárolható az alkalmazásban, illetve egyetlen felületen lehet helyi és agglomerációs utazást tervezni, valamint tájékozódni az aktuális forgalmi helyzetről. A tavasszal életbe lépő bérletmegállapodásnak köszönhetően egyszerűbb, olcsóbb lesz a közösségi közlekedés, ami jelentős mérföldkő Budapest élhetősége szempontjából.

Az egyszerű és könnyen átlátható rendszer létrejöttével még jobban megéri Budapest-bérletet vásárolni, mert 8950 forintra csökken a magánszemélyek havibérletének az ára, vagyis

  • a havibérletet használó utasok számára kevesebb mint napi 300 forintba kerül a korlátlan utazás minden járaton Budapest közigazgatási határán belül;
  • kedvező választást kínál azoknak, akik csak a főváros területén veszik igénybe a közösségi közlekedést.

A további teljes árú bérletek ára igazodik a változáshoz: az árcsökkenés érinti a félhavi, a negyedéves és az éves Budapest-bérleteket is, amelyek március 1-jétől 6300 helyett 5950, 28 500 helyett 26 850 és 103 000 helyett 99 950 forintba kerülnek.

Kölcsönös bérletelfogadás március 1-jétől

Karácsony Gergely főpolgármester, valamint Lázár János építési és közlekedési miniszter egyezsége nyomán – az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM), Budapest Főváros Önkormányzata, a BKK Zrt., a GYSEV Zrt., a MÁV-HÉV Zrt., a MÁV-START Zrt. és a VOLÁNBUSZ Zrt. között – létrejövő hétoldalú megállapodás lehetővé teszi az alábbiakat:

  • a Budapest-bérlet változatlanul érvényes lesz a főváros egész területén a BKK járatai mellett a Volánbusz (kék) környéki és (sárga) regionális autóbuszain, a MÁV-HÉV járatain, valamint minden MÁV-START-vasútjáraton Budapesten belüli utazás esetén a 2. kocsiosztályon;
  • a BKK-járatokon elfogadják a Pest megyére váltott havi vármegyebérletet, valamint a havi országbérletet is;
  • a BKK 24 és 72 órás napijegyei Budapest közigazgatási határán belül a BKK járatai mellett érvényesek a Volánbusz (kék) környéki és (sárga) regionális buszjáratain, a MÁV-HÉV járatain, valamint minden MÁV-START-vasútjáraton Budapesten belüli utazás esetén a 2. kocsiosztályon;
  • a BKK vonaljegye és időalapú jegyei érvényesek a BKK-járatokon, valamint Budapest közigazgatási határán belül a Volánbusz (kék) környéki buszjáratain és a MÁV-HÉV járatain;
  • a Pest vármegye24 és a Magyarország24 napijegyeket Budapest közigazgatási határán belül a Volánbusz (kék) környéki és (sárga) regionális járatain, a MÁV-HÉV járatain és minden MÁV-START-vasútjáraton Budapesten belüli utazás esetén a 2. kocsiosztályon fogadják el.

Március 1-jétől megszűnnek a BKK által értékesített környéki jegyek és bérletek, a meglévő bérletek lejárta után Pest vármegye- vagy országbérlettel lehet utazni.

width=950
Kép: BKK

Jegy- és bérletvásárlás a BudapestGO-ban!

Az egyszerű és környezetbarát jegyvásárlás érdekében február 28-ától, szerdától valamennyi bérlettípus megvásárolható a BudapestGO alkalmazásban, és továbbra is elérhető az egyéb értékesítési csatornákon: ügyfélközpontokban, jegypénztárakban, valamint jegy- és bérletautomatákból.

Február 27-én, kedden a BKK átmenetileg kikapcsolja az automatikus bérletmegújítás funkciót azoknál az ügyfeleknél, akik azt korábban beállították. Ezzel minden bérletes lehetőséget kap arra, hogy a jövőben a neki legmegfelelőbb bérlettípusra aktiválja ezt a kényelmi funkciót. Az érintettek e-mailben kapnak tájékoztatást a részletekről. Az automatikus bérletmegújítás bármikor be- vagy kikapcsolható bérletvásárláskor vagy a már meglévő bérlet esetében is.

Technikai átállás az automatáknál

A március 1-jétől életbe lépő változások a BKK jegy- és bérletautomata-hálózatán elérhető termékkínálatot is érintik, ezért február 29-én, csütörtökön 23:45-től várhatóan fél óráig a technikai átállás miatt az összes automata üzemen kívül lesz. A frissítés után zavartalanul lehet a készülékekből jegyet vagy bérletet vásárolni.

Budapest szempontjából kiemelt jelentőségű az agglomerációban élők és onnan a fővárosba közlekedők közösségi közlekedésének a fejlesztése, ezért a BKK az elmúlt években jelentős digitális fejlesztéseket hajtott végre az utazások könnyebb tervezhetősége és a kényelmes jegyvásárlás érdekében. A BudapestGO applikációban megjelentek a MÁV-HÉV és a MÁV-START elővárosi vasút, majd a Budapest környékén közlekedő regionális Volánbuszok valós idejű adatai is. Legutóbb napi több százezer ingázó ügyfél számára bővült a háztól házig tervezés az alkalmazásban

A BKK időarányosan kompenzálja azokat, akik már megvették az éves, a szemeszter- vagy a negyedéves bérletüket

A BKK számára különösen értékesek azok a hűséges utasok, akik előre megvásárolt negyedéves, szemeszter- vagy éves Budapest-bérletet használnak, ezért a március 1-jétől életbe lépő árcsökkenés miatt időarányosan kompenzálja azokat a magánszemélyeket, akik az elmúlt hónapokban előre megváltották a bérletüket. Erről további részletek itt olvashatók.