A Heti Betevő nyerte idén az Év Fővárosi Civil Szervezete címet


Minden évben a budapestiek szavazhatják meg, hogy szerintük melyik civil szervezet járult hozzá leginkább a város élhetőségéhez, az itt élők jólétéhez és a város fejlődéséhez. Idén ezt a címet a Heti Betevő nyerte el.

A 2023. december 1. és 2024 január 15. között zajlott lakossági szavazáson a Heti Betevő Egyesület kapta a legtöbb voksot, így a február 1-i ünnepélyes díjátadón ők vehették át a Városháza kulcsát (no nem az igazit, hanem a vándordíjat) a tavalyi nyertes Utcajogász Egyesülettől.

width=3200
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

A Fővárosi Önkormányzat által alapított díj célja, hogy elismerésben részesítsük azt a civil szervezetet, amely a város életének, fejlesztésének aktív résztvevője, és kiemelkedő teljesítményével vagy újszerű tevékenységeivel hozzájárul a főváros élhetőségéhez – mondta el Karácsony Gergely főpolgármester köszöntőbeszédében. 

Az
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

A Heti Betevő 2013-ban a VII. kerület egyik szórakozóhelyén, barátok informális kezdeményezéseként alakult. Csapatukat az a felismerés és lelkesedés vezette, hogy egy ital árából akár egy komplett meleg ebédet is lehet adni az arra rászorulóknak. 2013 óta minden vasárnap éttermi minőségű, tartalmas ételeket, és lehetőségeikhez mérten ruhaneműt, tisztálkodási eszközöket, egyéb adományokat osztanak a VII. kerületi Klauzál téren, valamint további sejtjeik alakultak Makón, Pécsett, Székesfehérváron és Budapest más kerületeiben is.

A díjátadón Kerpel-Fronius Gábor okosvárosért felelős főpolgármester-helyettes köszönetét fejezte ki a civil szervezeteknek és a fővárosiaknak is, akik a szavazáson részt vettek. A díjjal a győztes civil szervezet tevékenységének elismeréseként 1 millió forint pénzjutalom és a Városháza szimbolikus kulcsa jár, a nyertes egy éven keresztül használhatja saját kommunikációs anyagaiban, valamint sajtó- és médiamegjelenéseiben a címet. Ez segíti a civil szervezeteket láthatóságuk növelésében, szakmán belüli kapcsolataik erősítésében és abban is, hogy javítsa, segítse a civil társadalom és a civilek munkáját elismerő politikai aktorok, ez esetben a Városháza kapcsolatait, együttműködését.

width=3200
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

A díjra pályázati úton jelentkezhet bármely, legalább egy éve működő budapesti civil szervezet. A beérkezett pályázatokat a Budapesti Civil Adatbázisban regisztrált, és az adott évben nem pályázó szervezetek rangsorolhatták, majd az ő véleményüket figyelembe véve bocsátja a főpolgármester legalább harminc napra online szavazásra a legjobb 10-et.