Bardóczi Sándor: Nem bunkósbotnak szeretnénk a természetvédelmet használni!


Hogyan kell elültetni egy fát? Hol lesznek a legújabb természetvédelmi területek? Lesznek még az Üllői úton fák? Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze a Budapest Te+Én podcast vendége volt. Érdemes meghallgatni, hiszen rengeteget lehet tőle tanulni, természetről, tiszteletről, arról, hogy a növényekkel, és ezen keresztül a budapesti polgárokkal való „törődés” nemcsak lelkesedés kérdése.

Kitartó munkájával apránként megváltoztatta azt, amit és ahogy gondolkodunk a városban a növényekről és természetről, hiszen sokkal többek, mint egyszerű díszítőelemek. 

Ésszel kell egy betonnal és autórengeteggel terhelt városban vigyázni az életre, az egészségünkre. És hogy mit tehetünk? Például sok helyen kiválthatunk közműveket. Ez furcsának tűnik, pedig megoldható. A nyolcvanas években kezdődött, és a 2010-es évekig zajlott a folyamat. Gázcsöveket telepítettek, az elektromos kábelek sokasodtak, vagy jött egy informatikai kábel. Ezeket oda tették, ahova a legkönnyebb volt. Ahogy esik, úgy puffan. És az a baj, hogy minden közműnek van védőtávolsága. Meg kell őket védeni a fák gyökereitől, vagy távvezeték esetén a fák koronájától. Nagyon gyakran előfordul, hogy amikor összeadjuk a közművek védőtávolságait, nem marad a növényzetnek hely. Az jön ki, hogy sehova se lehet fát ültetni. Ilyenkor az a megoldás, hogy racionálisan csoportosítjuk a közművek kábeleit, csöveit, fejti ki a beszélgetésben Bardóczi. 

De szóba került az is, hogy milyen a főváros földjének minősége ma. 

Bele sem gondolunk, de a belvárosban jellemzően második világháborús sitt a talaj. 

A pesti oldalon homokos, a budai oldalon tályogos, kötött a föld. Persze ez a nehezen kezelhető altalaj a sitt alatt van. Emiatt bármit teszünk, előtte fel kell javítanunk a növények élőhelyét.

 A jelenleg futó pályázatok közül

van egy számomra nagyon fontos, az „Égigérő fű” pályázatunk, amelynek március 3-án van a leadási határideje. 

Ezen társasházak pályázhatnak, hogy a kapott pénzből és önerőből a belső udvaraikat zöldre varázsolhassák. Ezzel sokkal élhetőbb lakókörnyezetet teremthetnek az ott élők számára. Ráadásul ezek a belső kertek hűtik is a házat.

A teljes beszélgetést itt tudod meghallgatni. 

A kérdések, amelyekre a podcastból még választ kapunk:

Hogyan kell elültetni egy fát?

Hány évig szorul egy fa utógondozásra?

Hogyan néz ki egy szakmailag elfogadható utógondozás?

Honnan kell egy fát öntözni?

Lesznek még az Üllői úton fák?

Milyen zöld fejlesztések várhatóak Budapesten?

Melyek a legjobban előkészített, fontos beruházások?

Hogyan áll a Népliget fejlesztésének ügye?

Milyen pályázatokra érdemes figyelnünk 2024-ben?

Hogyan jött létre a Feneketlen tó?

Hol lesznek új természetvédelmi területek Budapesten?