Ha tavasz, akkor jön a Budapesti Tavaszi Fesztivál – idén 44. alkalommal


2024-ben április 29. és május 12. között a nyitott, szabad és szolidáris Budapestet ünnepeljük együtt a kultúra és művészet nyelvén, ugyanis a Tavaszi Fesztivál ideje idén éppen egybeesik a 20 éves Európai Uniós csatlakozás évfordulójával. Közel 30 helyszínen – nem egyszer rendhagyó köztereken – több mint 40 programmal vár mindenkit az összművészeti eseménysorozat.

A több évtizedes múltra visszatekintő kultikus fesztivál idén is két héten át hirdeti Budapest határtalan kultúráját, és számos programja hazai és külföldi előadókkal együtt az Európához fűződő gondolati-érzelmi viszonyunkat dolgozza fel. 

„… a kultúra csak akkor képes betölteni a szerepét egy társadalom életében, ha széles körben hozzáférhető. Éppen ezért döntöttek úgy az idei fesztivál szervezői, hogy a május 1-jei csatlakozási évforduló környékére időzítve – egyéb rendezvényekkel összehangolva – jelentős közterületi jelenléttel biztosítják, hogy a gazdag kulturális kínálat ne csak egy szűk elit privilégiuma maradjon” – írja köszöntőjében Karácsony Gergely főpolgármester. 

width=2872
Kép: /

Ennek szellemében kiemelt szerep jut a Budapest 150. születésnapja alkalmából megnyitott új belvárosi köztereknek és helyszíneknek is, mint a Városháza passzázs és a Merlin, de érkezik a világhírű Rimini Protokoll magánlakásokban vendégeskedő előadása, a spanyol Roger Bernat/FFF társulat parlamenti szavazást imitáló vitaszínháza és a francia Cirque Inextremiste interaktív köztéri megmozdulása is. 

A fesztivál nyitókoncertjén a világhírű Chamber Orchestra of Europe magyar gyökerű, de európai hatású művekből összeállított programját élvezhetjük Perényi Miklós közreműködésével, a Budapest Jazzfest pedig immár harmadik éve hozza el a műfaj nemzetközi sztárjait.

A sokszínű élmények minden korosztálynak és minden műfaj kedvelőinek szólnak, a klasszikustól kortársig. A részletes program elérhető a www.budapestitavaszifesztival.hu weboldalon. 

(Kiemelt kép: Képszerk/Pelikán János)