Lehűlés és fagyos hajnalok Budapesten – életbe lépett a vörös kód riasztás


A nagy hidegek miatt életveszélyes hosszabb ideig az utcán tartózkodni, a vörös kód életbe lépésével a szociális intézményeknek kötelező a hajléktalanok befogadása. De ilyenkor figyeljünk egymásra is jobban, aki aki bajba jutott embereket lát az utcán fagyoskodni Budapesten, hívja a Menhely Alapítvány diszpécser szolgálatát a (06 1) 338 4186-os telefonszámon!

A sorozatos éjjeli mínuszokkal érkező téli hideg miatt hétfő este 20 órától életbe lépett az úgynevezett vörös kód és várhatóan szombat reggel 8 óráig lesz érvényben, az előrejelzések alapján. 

Mit jelent ez?

Ennek értelmében fenntartótól és tevékenységi körtől függetlenül minden szociális intézménynek kötelező a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadása – jelentette be Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára.

Budapesten több fővárosi cég és szervezet is segít a hajléktalanokon, mint a BKK és Budapesti Módszertani Szociális Központ (BMSZKI). A budapesti ellátók kihasználtsága is 67 százalékos, tehát van férőhely. Viszont a téli krízisellátásban nagyon fontos szerepet játszanak a budapestiek is: az utcai szociális munkások gyakran lakossági bejelentések nyomán értesülnek arról, ha egy fedél nélkül élő embernek segítségre, elhelyezésre van szüksége.

Mit kell tenni, ha bajba jutott embert látok az utcán?

Arra kérjük a budapestieket, hogy ha segítségre szoruló hajléktalan emberrel találkoznak, értesítsék a Menhely Alapítvány éjjel-nappal hívható diszpécser szolgálatát a (06 1) 338 4186-os telefonszámon!

width=1206
Kép: /

A hideg időben a hajléktalan emberek mellett azok a budapestiek is veszélyben lehetnek, akiknek az otthonukban van hideg, különös tekintettel az egyedül élő, idős polgárokra. Vigyázzunk azokra a szomszédainkra, ismerőseinkre is, akik esetleg nem megfelelően fűtött lakásokban élnek!

Kiemelt kép: Merész Márton/Énbudapestem