Legyen előadás a Budapest Nagyregény fejezeteiből!


A főváros 150. születésnapjára 23 író tollából megszületett Nagyregény – amelynek minden fejezete egy-egy kerületbe viszi el az olvasót – előadóművészeti feldolgozására írt ki különleges pályázatot a Füge Produkció.

A Füge Produkció a pályázati felhívásra előadó-művészeti szervezetek, közösségek, független alkotók és alkotói csoportok jelentkezését várja, a cél az, hogy a Budapest Nagyregény fejezeteinek élő, helyspecifikus produkciókban, művészeti akciókban, kulturális eseményekben, performanszokban történő feldolgozása szülessen meg. 

A regényben több száz oldalon keresztül elevenedik meg Budapest története és ismerős-ismeretlen helyszínei: hol a középkori várnegyedben járunk, vagy az ezredforduló szilveszterén a Kultiplex környékén bolyongunk fázósan, vagy hegyvidéki megreccsent házasságokat látunk vagy éppen  Pestszentlőrinci kamaszokkal vetjük bele magunkat az életbe.

width=4000
Kép: Barta Bálint/Képszerk

 

Bár a Nagyregény „kerületei” között szoros kapcsolat van, a szereplők és élettörténetek újra és újra felbukkannak, csak más-más kerületben, gazdagítva az olvasói élményt, a fejezetek önálló történetekként is megállják a helyüket, így adott a lehetőség, hogy előadás formájában is megelevenedjenek.

A pályázatra egy jelentkező legfeljebb két pályázatot nyújthat be két általa választott, különböző fejezet szövegének feldolgozására, az eredeti írásmű szellemiségének közvetítésével, a fejezetben megjelenő kerületi helyszín(ek)en vagy ahhoz kapcsolódóan. A feldolgozás műfaja és formátuma szabadon választható: prózai, zenés, mozgásos, vizuális vagy más eszközkészletre alapozva.

Az elkészült produkcióknak közönség előtt, minimum 45 percben kell megvalósulnia 2024. május 1. és  2024. szeptember 10. között. Az elbírálás során előnyt jelent, ha több alkalommal is bemutatásra kerül az esemény, és ha minél közvetlenebbül megszólítja, bevonja a választott kerületi közeget.

A pályázatokat március 1. (péntek) 12 óráig lehet benyújtani. 

A pályázati felhívásról bővebben itt , illetve a Budapest Nagyregény Facebook-oldalán lehet tájékozódni.