Kezdetét vette a főváros második közösségi gyűlése


December első hétvégéjén kezdetét vette a főváros második közösségi gyűlése, melynek témája: Budapest Európában.

A járványhelyzetre való tekintettel online zajló közösségi gyűlésen 40 olyan véletlenszerűen kiválasztott budapesti polgár vett részt, akik nemüket, végzettségüket, életkorukat tekintve leképezik a város összetételét. A résztvevők vállalták, hogy két hétvégén keresztül nyitottan, különböző álláspontokat meghallgatva, majd azokról beszélgetve véleményeket, javaslatokat formálnak az Európai Unió jövőjéről szóló konferencia budapesti vonatkozásairól.  

A közösségi gyűlésen szombat reggel Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, Tüttő Kata főpolgármester-helyettes, illetve a Társadalomtudományi Kutatóközpont főigazgatója, Boda Zsolt köszöntötte a résztvevőket.  

Az első hétvége a tanulásról szólt: a résztvevők szakértőktől szerezhettek ismereteket az Európai Unió működéséről, illetve az Európa jövője konferenciasorozat céljáról, amelynek keretében a közösségi gyűlésen megfogalmazott ajánlásokat is közzéteszi majd a Fővárosi
Önkormányzat. Az előadások képet adtak az Európai Unió döntéshozataláról, fejlesztéspolitikájáról, különböző nagyvárosok fejlesztési jó gyakorlatairól, a lokális kötődés fontosságáról, valamint Budapest diplomáciai lehetőségeiről. A szakértői előadásokat hamarosan megosztjuk a Városháza YouTube-csatornáján is, valamint a hozzájuk tartozó prezentációk is elérhetők lesznek.  

A résztvevők kérdezhettek, majd a hallottakat, gondolataikat virtuális asztaltársaságokban vitatták meg a beszélgetéseket segítő facilitátorok segítségével. Az esemény jó hangulatban telt, a résztvevők figyeltek egymásra és tiszteletben tartották egymást az olykor eltérő vélemények mellett is. A közösségi gyűlés tagjai nagyon örültek, hogy részesei lehetnek egy közösségi párbeszédnek, „gondolkodó körnek” ahogy egyikük fogalmazott.  

Egy hónappal az első hétvégét követően, 2022. január 8-9-én folytatódik a közösségi gyűlés. A második találkozón már az első
hétvégén tanultak alapján az ajánlások megfogalmazása, az egymással való beszélgetés lesz fókuszban. A résztvevők kinyilvánították, hogy szeretnének többet hallani kék-zöld fejlesztésekről, az oktatás és kultúra témakörében az ifjúságot érintő kérdésekről, valamint az erősebb gazdaság megközelítésről.  

A főváros második közösségi gyűlésén a Fővárosi Önkormányzat szervezőpartnere az Eötvös Loránd Kutatóhálózat Társadalomtudományi Kutatóközpontja.  

Bővebben az együttműködésről és a Budapest Európában közösségi gyűlésről a https://kozossegigyules.budapest.hu/miakozossegigyules oldalon lehet információt találni.