Edukáció, épületkorszerűsítés és forgalomcsillapítás - így küzdenének a klímaváltozás ellen a budapestiek


Megvannak a főváros első, közösségi klímavédelmi javaslatcsomagjának fő témái A klímaválsággal kapcsolatos széleskörű tájékoztatás szükségessége, az épületenergetikai beruházások támogatása és a forgalomcsillapítási, illetve fenntartható közlekedési beavatkozások használata - többek között ezek a témák kerülnek bele a Fővárosi Önkormányzat első, közösségi klímavédelmi javaslatcsomagjába. A javaslatcsomag elkészítésére összehívott közösségi gyűlésen véletlenszerűen kiválasztott budapestiek a klímavészhelyzettel kapcsolatban az általuk legsürgetőbbnek tartott problémákra dolgoztak ki intézkedéseket.

Klímavészhelyzet van, mit tegyen Budapest? - ebben a kérdéskörben várt javaslatokat a Fővárosi Önkormányzat a fővárosi Városháza első közösségi gyűlésének résztvevőitől. A közösségi gyűlésen közel 50 olyan véletlenszerűen kiválasztott budapesti polgár vett részt, akik nemüket, végzettségüket, életkorukat tekintve leképezik a város összetételét. A résztvevők vállalták, hogy szeptemberben két hétvégén keresztül nyitottan, különböző álláspontokat meghallgatva, majd azokról beszélgetve véleményeket, javaslatokat formálnak a klímaügy budapesti vonatkozásairól.

A gyűlés megnyitóján Dorosz Dávid, Budapest klímavédelmi és fejlesztési főpolgármester-helyettese hangsúlyozta, hogy a budapestiek a mindennapokban érezhetik a klímakatasztrófa hatását hiszen a hőhullámok idején megnő a halálozások száma, és az idei nyáron is megtapasztalhattuk a villámárvizek okozta károkat a fővárosban. Ezért volt fontos, hogy biztosítva a függetlenséget és megismerve a budapestiek véleményét, közösségi módon készüljön el Budapest klímastratégiája. A közösségi gyűlést a Fővárosi Önkormányzat egy független civil szervezet, a DemNet Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány részvételével és koordinációjával bonyolította le.

Az első hétvégén szakértők a klímavészhelyzettel kapcsolatos tudnivalókról tartottak előadásokat a résztvevőknek, majd a résztvevők kérdezhettek, a hallottakat pedig asztaltársaságokban vitatták meg a beszélgetéseket segítő facilitátorok segítségével. Most hétvégén, a közösségi gyűlés második hétvégéjén pedig a gyűlés tagjai ajánlásokat fogalmaztak meg arra nézve, hogy a városvezetés mit tegyen a klímavészhelyzet kezelésére. Ezek az ajánlások bekerülnek majd Budapest klímastratégiájába is, amelyet a Fővárosi Közgyűlés fogad el.

A járványhelyzetre való tekintettel a budapesti Városháza három nagy termében, távolságtartás mellett és videó-hívásos körkapcsolással vitatták meg és véglegesítették a résztvevők a javaslatokat. A klímaválságra adott válaszlépéseket három körben válogatták le, majd finomították részletekbe menően a gyűlés tagjai. Végül pedig nyolc témakört emeltek ki, amelyekkel kapcsolatban a leginkább várják az intézkedéseket a Fővárosi Önkormányzattól a budapestiek.

Ezek a témakörök az épületenergetika, a közlekedés, a klímaválság kommunikációja és tudatosítása, illetve a zöld-kék infrastruktúra, azaz a vízgazdálkodás és zöldfelületek problémái.

A részletes javaslatcsomagot a DemNet Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány és a Fővárosi Önkormányzat közös esemény alkalmával október folyamán hozza nyilvánosságra. A Fővárosi Önkormányzatban Karácsony Gergely főpolgármester kezdeményezésére alakítottak ki klímavédelemmel foglalkozó szakértői csapatot, ők azok, akik ezeket a javaslatokat beépítik az önkormányzat most készülő, új klímastratégiájába, ami a tervek szerint még idén a Fővárosi Közgyűlés elé kerül.