Lezajlott a klímaválság ügyében összehívott közösségi gyűlés első hétvégéje


Szeptember második hétvégéjén kezdetét vette Budapest első közösségi gyűlése, melynek témája: Klímavészhelyzet van. Mit tegyen Budapest?

A közösségi gyűlésen 50 olyan véletlenszerűen kiválasztott budapesti állampolgár vett részt, akik nemüket, végzettségüket, életkorukat tekintve leképezik a város összetételét. A résztvevők vállalták, hogy két hétvégén keresztül nyitottan, különböző álláspontokat meghallgatva, majd azokról beszélgetve véleményeket, javaslatokat formálnak a klímaügy budapesti vonatkozásairól.  

Az első hétvégén szakértők a klímavészhelyzettel kapcsolatos tudnivalókról tartottak előadásokat. A résztvevők kérdezhettek, majd a hallottakat, gondolataikat asztaltársaságokban vitatták meg a beszélgetéseket segítő facilitátorok segítségével. Ezeket az előadásokat hamarosan megosztjuk a Városháza YouTube-csatornáján is, valamint a hozzájuk tartozó prezentációk is elérhetők lesznek. 

Két héttel később, a közösségi gyűlés második hétvégéjén a gyűlés tagjai ajánlásokat fogalmaznak meg arra nézve, hogy a városvezetés mit tegyen a klímavészhelyzet kezelésére. Ezek az ajánlások bekerülnek majd Budapest klímastratégiájába is, amelyet a Fővárosi Közgyűlés fogad el. 

A rendezvényt a Fővárosi Önkormányzat egy független civil szervezet, a DemNet Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány részvételével és koordinációjával bonyolítja le. További információk a közösségi gyűlés módszertanáról megismerhetők a DemNet honlapján.

 

https://www.kozossegigyules.hu