Péntektől lezárják a Batthyány tér metróállomást az árvíz miatt


Ez a bejegyzés egy közvetítés része.

Tovább a közvetítéshez

A H5-ös HÉV alagúti szakaszának lezárása után az M2-es metró Batthyány téri megállójának lezárására is szükség lesz az árvízhelyzet miatt 2024.szeptember 20-án, pénteken. A metrót pótlandó a 39-es busz kapacitását bővítik 39M jelzéssel és 4-6-os villamosok is sűrűbben járnak.

A Fővárosi Vízművek szakemberei mára elkészülnek a földgáttal a Római-parton, megépült a mobilgát a Dagály uszodánál, homokzsákokkal védik a Margitszigetet, és biztosítják az ívóvízellátást mindenkinek valamint stabil a szennyvízelvezetés és a szennyvíztisztítás is a városban. A közösségi közlekedésben számos, gyakran kényelmetlen, de szükségszerű változás szolgálja a budapestiek biztonságát és az árvízi védekezést. 

2024. szeptember 18-án, szerdán lezárták a Clark Ádám téri gyalogos és kerékpáros aluljárót. A lezárás idején a kerékpárral közlekedők a Vám utca és az Ybl Miklós tér között tudnak haladni. Észak felé a Lánchíd utca – Clark Ádám téri körforgalom – Fő utca – Jégverem utca – Bem rakpart, dél felé pedig a Vám utca – Fő utca – Clark Ádám tér – Lánchíd utca útvonalon.

Szeptember 19-én, csütörtökön üzemkezdettől a 2-es villamos a jelenlegihez képest is rövidebb útvonalon jár, a Jászai Mari tér felől csak a Kossuth Lajos tér M megállóig közlekedik. A Kossuth Lajos tér M és a Március 15. tér között nem jár a villamos, ezen a szakaszon pótlóbusz sem közlekedik. A 2-es villamos közlekedésének korlátozása alatt a BKK a belvárost érintő egyéb járatok, különösen a metrók, a kiskörúti 47-es és 49-es, a nagykörúti 4-es és 6-os villamos, a 72-es trolibusz, valamint a 9-es és a 15-ös autóbusz igénybevételét javasolja.

Lezárták a H5-ös HÉV alagúti szakaszát, ezért a HÉV a Batthyány tér helyett csak a Margit híd budai hídfőjéig, a felszínen kialakított ideiglenes végállomásig jár.
Árvízi
Kép: Barta Bálint/Képszerk
Szeptember 20-a, péntektől az M2-es metró Batthyány téri megállóját is lezárják, az állomás lezárásának idején a 39-es busz a Széll Kálmán tér és a Batthyány tér között sűrűbben és nagyobb befogadóképességű, csuklós autóbuszokkal közlekedik 39M jelzéssel.
 
Ugyancsak szeptember 20-án, pénteken üzemkezdettől korlátozzák a 19-es és a 41-es villamos közlekedését a Széchenyi Lánchíd térségében. Péntektől a 41-es villamos a Krisztina körút felé, az 56-os villamos vonalán közlekedik, a 19-es villamos pedig két szakaszon jár: a Bécsi út felől csak a Batthyány téri, illetve a Clark Ádám téri ideiglenes végállomásig (felváltva), Kelenföld felől pedig a Clark Ádám tér megállóhelyig. A szakemberek folyamatosan figyelik a vízállást, ezért, ha szükségessé válik, a villamosok menetrendjét módosíthatják.
Árvíz
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

Természetes emberi kíváncsiság, hogy az áradó folyót ilyenkor sokan meg szeretnék nézni. A vízszint gyors emelkedése és a Duna sodrása ugyanakkor most különösen veszélyessé teszi, ha valaki túl közel merészkedik a folyóhoz. Nem is beszélve arról, hogy az egyébként stabilnak tűnő fák a felázó talajban akár váratlanul is kidőlhetnek. Aki nem vesz részt a védekezésben, csak távolról, legfeljebb a felső rakpart vonalából tekintse meg az áradó Dunát, a védekezés kiemelt helyszínét, a Bem tér és a Batthyány tér közötti szakaszt lehetőség szerint kerülje el.