Több villamos energia, több távhő – rekordokat döntött a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű


Legalább három területen megdöntötte a korábbi évek számait a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű. Korszerű működése egy fontos eleme a fenntartható nagyvárosi működésnek is.

A rákospalotai Hulladékhasznosító mű egy igazi sztár, még a Harrison Ford és Ryan Gosling főszereplésével készült újabb Szárnyas fejvadászban is feltűnt. Persze mi nem (csak) ezért szeretjük, hanem mert a város életének és környezetbarát működésének elengedhetetlen eleme. 

Ugyanis a 2023-as számok alapján ismét rekordokat döntött a BKM - Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. tulajdonában lévő Fővárosi Hulladékhasznosító Mű, ugyanis a tavaly előállított villamos energia mennyisége több mint 10 %-kal haladta meg a megelőző évi értéket, és több mint 40 ezer lakás villamosenergia-szükségletét fedezte környezetbarát, fenntartható módon. Az itt előállított hőenergia is a tavalyelőtti rekordérték közelében alakult, több mint 30 ezer átlagos budapesti háztartás éves távhőigényét biztosítva. 

A létesítmény a kommunális hulladék hasznosításában is rekorderedménnyel zárt, összesen 398.582 tonna települési szilárd hulladék környezetkímélő módon történő hasznosítását tette lehetővé. Ez nagyjából 80 Lánchíd súlya.