Szakmai konferencia a levegőminőség méréséről Klíma- és Környezetügyi Főosztályunk szervezésében

A levegőminőség mérése egyre fontosabb környezetvédelmi kérdés a világ nagyvárosaiban, és nincs ez másként Budapesten sem.



A kormányhivatalok által működtetett hivatalos mérőhálózat mellett egyre több civil kezdeményezés is foglalkozik a környezeti levegő mérésével. Az előbbi szabványos (és igen drága) műszerekkel dolgozik, az utóbbiak pedig olcsóbb, könnyebben hozzáférhető szenzorokkal. Évek óta tartó vita, hogy a két mérőrendszer adatai egymással összevethetőek-e, illetve egymást ki tudják-e egészíteni. A Főpolgármesteri Hivatal Klíma- és Környezetügyi Főosztálya erről rendezett ma szakmai konferenciát A levegőterheltségi szint mérése és a mérési adatok felhasználásának korlátai címmel a LIFE IP HungAIRy projekt keretében.


 
Az első blokkban az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózatról és a környezeti levegő mérésének szabványos és kontrollált módszereiről volt szó. Ezután a Greenpeace és a Levegő Munkacsoport képviselői beszéltek az ún. citizen science (hálózati tudomány) levegőmérési módszereiről és ennek tanulságairól. A HungAIRy projekt miskolci tagjai bemutatták az általuk kidolgozott, úgy nevezett low cost szenzorokkal (olcsó érzékelőkkel) működő szállópor-mérési rendszert. Az ELTE TTK Meteorológiai Tanszék munkatársa pedig arról beszélt, hogy statisztikai módszerekkel hogyan lehet összehasonlítani a hivatalos és a civil adatokat.


 
A konferencia pódiumbeszélgetéssel zárult, ahol az előadók és az online résztvevők azt mérlegelték, hogy milyen formában és milyen területeken jöhetne létre aktív együttműködés a szakmai civil szervezetek az OLM szakmai csapata között, illetve hogyan lehetne olyan modellt készíteni, amely mindkét adatbázis adatait hasznosítja, hogy azok egymást támogatva képezhessék a levegőminőség-javító intézkedések alapját.  
 
A LIFE IP HungAIRy (LIFE 17 IPE/000017) projekt az Európai Unió LIFE programjának támogatásával valósul meg.