Konferencia a városi logisztika jelenéről és kihívásairól Budapesten



A légszennyezettség csökkentése és a levegőminőség javítását célzó akciók egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a világ nagyvárosaiban, így Budapesten is. Az elmúlt években jelentősen megnövekedett házhozszállítás, ezen belül is a kiscsomagszállítás volumene – gondoljunk csak az online térben vásárolt ruhákra, sporteszközökre, élelmiszerekre. Mindez újabb kihívás elé állítja a piaci szereplőként megjelenő szállítmányozókat, csak úgy, mint, a közlekedésszervező és úthálózat fenntartó cégeket. A logisztikai lánc (gyártók, szállítmányozók, kereskedők) résztvevőin túl, különböző szakmai szervezetek is segítik a városban megjelenő igények hatékony kiszolgálását.

Ebben a témában rendezett szakmai konferenciát 2022. június 9-én a Főpolgármesteri Hivatal Klíma- és Környezetügyi Főosztálya „A városi logisztika jelene és kihívásai Budapesten" címmel. A konferenciára a HungAIRy LIFE IP integrált projekt keretében került sor.  

Konferenciánk célja az volt, hogy a résztvevők pontosabb képet kapjanak a városi áruszállítás jelenlegi folyamatairól és kihívásairól, illetve, hogy a piaci szereplők és a forgalomszabályozásért felelős cégek megosszák tapasztalataikat és bemutassák javaslatiakat a városi áruszállítás aktuális problémáival kapcsolatban.



A konferencia első felében szakmai előadások hangzottak el. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Közlekedésmérnöki és Járm​​űmérnöki Kar tanszékvezetője, Dr. Bóna Krisztián a városi logisztika alapjait tekintette át hazai és nemzetközi értelmezésben.  Dr. Szigeti Tamás, a HungAIRy projekt szakmai vezetője a légszennyezettség egészségügyi hatásairól beszél, a BKK Közterületfejlesztési és Szabályozási vezetője, Strang Tamás a budapesti városi logisztika stratégiai helyzetképét vázolta fel, a Budapest Közút osztályvezetője, Bácskai Zoltán pedig arról beszélt, hogy hogyan épül fel városunkban a teherforgalmi- és rakodóhely-szabályozás. Végül Főpolgármesteri Hivatal Klíma- és Környezetügyi Főosztályának osztályvezetője, Lőcsei-Tóth Kinga mutatta be a HungAIRy projekt keretében megvalósuló „Rakodási helyfoglalási rendszer és minihub kialakítása" című city logisztikai kezdeményezést.

A konferencia második, kötetlen eszmecserére épülő részében a résztvevők főként az együttműködés fontosságát emelték ki, és mindannyian egyetértettek abban, hogy a városi logisztikát érintő szabályozás elavult, azt a valós, jelen helyzethez kell igazítani. Az az egyöntetű vélemény is megfogalmazódott, hogy a technológia fejlesztések jelentik a megoldást a városi áruszállítás aktuális kihívásaira. Egyfajta pozitív végszóként a szakma üdvözölte a HungAIRy LIFE city-logisztikai mintaprojektét, amely a résztvevők szerint érdemben előmozdíthatja a budapesti városi logisztika fejlődését.

A LIFE IP HUNGAIRY (LIFE17 IPE/HU/000017) projekt az Európai Unió LIFE programjának támogatásával valósul meg.