Háromnapos workshop a Városházán pozitív energiamérlegű városrészek kialakításáról

Amszterdamban és Bilbaóban már létrehoztak pozitív energiamérlegű városrészeket, most rajtunk a sor, hogy tervezzünk, felmérjünk és megvalósítsunk.



Az ATELIER projekt keretében kétnapos workshopra érkeztek hozzánk külföldi kollégák, hogy együtt gondolkodjunk, miként hozhatók létre pozitív energiamérlegű városrészek, vagyis egy adott negyedben megtermelt energia mennyisége hogyan tudja meghaladni az energiafogyasztást.

A két mintaadó mellett Budapest, Pozsony, Koppenhága, Krakkó, Matosinhos és Riga vesz részt a műhelymunkában, és a helyi viszonyoknak megfelelően adaptálja a jó gyakorlatokat. Budapesten is kijelöltünk egy területet, a szakemberek most a kőbányai Fehérdűlőt vizsgálják, alkalmas -e ilyen negyed kialakítására.

A Klíma- és Környezetügyi Főosztály által szervezett háromnapos workshopot Erő Zoltán, Budapest főépítésze nyitotta meg, majd a program részeként helyszíni bejárást tartottunk a XIII. kerületben. Az angyalföldi Jász utca 72. és 89-91. alatt épült passzív házakat geotermikus energiával, központi hőszivattyúval és hővisszanyerő szellőzéssel látták el, a lakásokat tripla üvegezésű ablakokkal, automata redőnyökkel, padlófűtéssel és mennyezethűtéssel szerelték fel.

A másik megtekintett projekt a nemrég Budapesti Építészeti Nívódíjjal kitüntetett Vizafogó park különlegessége a fényerő optimalizáló smart világítás, a vegyi anyagok nélküli tisztítórendszerrel ellátott mesterséges tó a sok ültetett növény, valamint a sport- és pihenőfunkciók mellett. Az innovatív megoldásokat Erő Zoltán főépítész, Csiga Gergely alpolgármester, valamint üzemeltetési szakemberek mutatták be a rendkívül érdeklődő résztvevőknek, akik nagyon pozitív visszajelzéseket adtak.

A konferencia folytatásaként megvitatjuk az aktuális lehetőségeket és más energiagazdálkodást érintő városi projektekkel is összehangoljuk a célkitűzéseket.