Kiosztásra kerültek a Budapest Építészeti Nívódíja 2021 díjai

Budapest Főváros Önkormányzata júliusban nyilvános pályázatot írt ki a Budapesti Építész Kamara szakmai lebonyolításában, Budapest Építészeti Nívódíja 2021​ elnyerésére.

A díj olyan igényesen, magas színvonalon megtervezett és létrejött, új vagy megújított épület, építmény, közterület, belső tér tervezője részére adományozható, amely javítja a főváros építészeti arculatát vagy egy városrész használatát, megjelenését, elősegíti az építészeti és környezeti kultúra fejlődését, formálja a városképet, és mindezek által ösztönzi a további magas színvonalú, innovatív beruházásokat.

Az évente meghirdetett pályázat feladata és célja, hogy a Budapest Építészeti Nívódíja átadásával elismerje és a nyilvánossággal megismertesse a városképet formáló, legkiemelkedőbb építészeti alkotásokat.


A Bírálóbizottság tagjai 2021-ben: Kerpel-Fronius Gábor okosvárosért és részvételiségért felelős főpolgármester-helyettes (a Bizottság elnöke); Erő Zoltán Budapest főépítésze; Bardóczi Sándor Budapest főtájépítésze; Csapó Balázs építész, a Budapesti Építész Kamara elnöke; Soltész Noémi építész; Benczúr László építész, Zoltán Neville építész (Franciaország); Nagy Csaba építész.

A 2021. évi pályázatra beérkezett 27 érvényes pályaművet a Bírálóbizottság három körben értékelte, néhány épületet helyszíni bejáráson is megtekintett. A pályázott épületek tervlapjait, fotóit, műszaki leírásait, illetve a bejáráson tapasztaltakat összegezve végül egy kiemelkedő építészeti minőségű alkotás részére Budapest Építészeti Nívódíja és négy magas építészeti minőségű alkotás részére Budapest Építészeti Nívódíja Dicséret elismerés adományozására tett javaslatot a főpolgármesternek.

 

Az ünnepélyes díjátadó Budapest napja alkalmából 2021. november 18-án, online élő közvetítés keretében volt. Néhány nappal később a Budapest Építészeti Nívódíja elismerésben részesített épület tervezői az emlékplakettet, a Dicséret elismerésben részesítettek a díszoklevelet személyesen is átvehették Erő Zoltán főépítésztől.

A pályázatra beérkezett pályaműveket bemutató kiállítás november 19-29. között a FUGA Budapesti Építészeti Központban volt, az itt készült online tárlatvezetés decembertől megtekinthető a BÉK videómegosztó csatornáján. A szintén minden pályaművet tartalmazó könyv magyar és külön angol nyelvű kiadása a díjátadó napján jelent meg a Budapesti Építész Kamara gondozásában (a könyv ingyenesen átvehető a BÉK Titkárságán és a FUGA -ban).


Részlet a könyv előszavából, Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes tollából:

„A nagyváros életét áthatják a rejtelmek. Fejlődését tudatos döntések s azok szándékolt és szándékolatlan következményei alakítják. Olykor azonban helyes megállni és körültekinteni, elgondolkodni azon, hogy a lehetséges irányok közül melyeket találjuk üdvösnek. (…) A beküldött pályázatokat és különösen a díjazott pályamunkákat szemlélve el lehetett tűnődni azon, hogy milyen sokirányú az útkeresés."

 

Köszönet és elismerés az alkotóknak!


Az idei évben az alábbi elismerések kerültek kiosztásra:​




Budapest Építészeti NÍvódíja – Szent Margit Gimnázium tornacsarnoka








 
 

Budapest Építészeti Nívódíja Dicséret – Bánáti + Hartvig Építész Iroda





Budapest Építészeti Nívódíja Dicséret – Eiffel Műhelyház





Budapest Építészeti Nívódíja Dicséret – Loffice Budapest közösségi irodaház




Budapest Építészeti Nívódíja Dicséret – Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga rehabilitációja