Megalakult a Fővárosi Közgyűlés

Esküt tesznek a Fővárosi Közgyűlés képviselői a Városháza dísztermében 2019. november 5-én

​​​Karácsony Gergely főpolgármester tíz, Budapest elkövetkező öt évét meghatározó alapértéket határozott meg a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén kedden. A nagy érdeklődéssel kísért alakuló ülésen, az eskütétel után mondott beszédében Karácsony Gergely úgy fogalmazott: tíz olyan alapértéket tart fontosnak, amelyekhez foggal-körömmel ragaszkodni fog.

Az általa felsorolt tíz érték: Budapestnek nincsenek első- és másodrangú polgárai; a város vezetőinek az ittlakók érdekeit kell szolgálnia; a lakhatást alapvető jognak tekintik; kiveszik részüket a klímaváltozás elleni küzdelemből; óvják a város épített és természeti örökségét; előnyben részesítik a fenntartható közlekedési formákat; biztosítani kell a belső és a külső kerületek egyenletes fejlődését; támogatják a kulturális sokszínűséget; a fővárosaik véleményét minden fontos kérdésben ki kell kérni; Budapestnek nyitottan, átláthatóan és korrupciótól mentesen kell működnie.

A főpolgármester kijelentette azt is, hogy mától az ellenzéki összefogás pártjai a köztársaságpárti többséget alkotják, és minden erejével azon lesz, hogy ezt egyben tartsa, az együttműködésüket erősítse.

 

Megválasztották a főpolgármester-helyetteseket és a főjegyzőt

Főpolgármester-helyettesé választották Gy. Németh Erzsébetet, Tüttő Katát, Dorosz Dávidot, Kiss Ambrust és Kerpel-Fronius Gábort.

Karácsony Gergely főpolgármester első helyetteseként mutatta be Gy. Németh Erzsébetet, aki a humán- és kulturális területek igazgatója lesz. A főpolgármester arra kérte helyettesét, mindig figyelmeztessen, hogy a közgyűlés döntéseinek középpontjában az emberek állnak, és tegyen meg mindent azért, hogy Budapest Közép-Kelet-Európa kulturális központjává váljon.

Tüttő Kata a városüzemeltetésért vállal felelősséget, Karácsony Gergely őt arra kérte, hogy a főváros cégek működésük során soha ne veszítsék szem elől az ügyfeleket, a város olajozottan működjön.

A főpolgármester régi barátjaként és harcostársaként jellemezte Dorosz Dávidot, akinek elmondása alapján az lesz a feladata, hogy Budapestet segítsen "átrángatni" a huszadik századból a huszonegyedikbe, a klímavédelmi feladatokból meglévő lemaradások bepótlása mellett.

Kerpel-Fronius Gábor a korrupció ellenes harcért, az átláthatóságért felel, amit Karácsony Gergely úgy fogalmazott meg, hogy ő lesz "Budapest lelkiismerete".

Kiss Ambrushoz a fővárosi pénzügyek és a városháza üzemeltetése tartozik majd.

Karácsony Gergely főpolgármester tájékoztatta a Közgyűlést arról, hogy hosszú közszolgálat pályafutását lezárva Sárádi Kálmánné főjegyző asszony nyugdíjba vonul, ezért a közszolgálati jogviszonya a tegnapi nappal közös megegyezéssel megszűnt. A főpolgármester minden budapesti nevében köszönetét fejezte a főjegyző asszonynak a Főváros szolgálatáért.

Karácsony Gergely bejelentette azt is, hogy a főjegyzői tisztségre kiírt pályázat eredményes volt: 2019. november 11. napjával dr. Számadó Tamást Budapest főjegyzőjévé nevezi ki. A főpolgármester ismertetése szerint az új főjegyző 46 éves, egész pályafutása során a közszolgálatban dolgozott. A jogi diploma megszerzését követően az Igazságügyi Minisztériumban az európai uniós jogi szakterületen tevékenykedett kilenc éven át, majd a Gazdasági és Versenyhivatalban dolgozott nyolc évig a Jogi Iroda, a Bírósági Képviseleti Iroda, majd a Versenykultúra-fejlesztési és Kommunikációs Iroda vezetőjeként. Másfél éve a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöki kabinetjében tevékenykedik. Közszolgálati pályafutása olyan értékeket fejez ki, amelyekre a Főpolgármesteri Hivatal működését is alapozni kívánom – fogalmazott a városvezető.

​​

Budapest elkötelezett az Ez a minimum! antikorrupciós program megvalósításában

Az antikorrupciós szervezetek által kidolgozott, Ez a minimum! elnevezésű antikorrupciós minimumprogram megvalósítása melletti elkötelezettségét fejezte ki a Fővárosi Közgyűlés keddi alakuló ülésén. A Karácsony Gergely főpolgármester által jegyzett előterjesztést egyhangúlag támogatták a képviselők.

A főpolgármester a javaslatában emlékeztetett, hogy antikorrupciós szervezetek, az Átlátszó, a K-Monitor és a TI Magyarország az önkormányzati választások előtt felhívást tettek közzé az általuk kidolgozott antikorrupciós minimumprogram megvalósításának vállalására. "Főpolgármester-jelöltként ezt a vállalást magam is megtettem, ezért javaslatot teszek a Fővárosi Közgyűlésnek a minimumprogram megvalósítása melletti elköteleződésre, illetve az implementáció első lépéseként a Budapest Főváros Önkormányzata működésének és gazdálkodásának átláthatóságáról szóló rendelet megalkotására" - fogalmazott.

A javaslatban a főpolgármester kitért arra is, hogy a fővárosi önkormányzat és a Főpolgármesteri Hivatal közzétételi gyakorlata "jelenleg is bővebb, mint amit a törvény megkövetel". Így például nem csupán az ötmillió forint feletti szerződések adatai találhatóak meg a főváros honlapján - írta Karácsony Gergely, hozzátéve: azt javasolja, hogy "ezen az úton haladjon tovább az önkormányzat és a hivatal, tovább bővítve a nyilvánosság számára közzétett információk körét".

A különösebb informatikai fejlesztést nem igénylő módosítások 2020. január 1-jei hatálybalépése mellett a szerződések szövegének közzétételére és a közzétett adatok további feldolgozásra alkalmas módon való hozzáférhetővé tételére vonatkozó, javasolt szabályok alkalmazására való felkészülés ugyanakkor némileg hosszabb felkészülési időt igényel - mutatott rá Karácsony Gergely.

A minimumprogramban foglaltakat a fővárosi intézményekre és cégekre is kiterjesztenék, ehhez azonban első lépésként a jelenlegi közzétételi gyakorlatot és infrastruktúrát fel kell mérni az elfogadott javaslat szerint.

A klímavészhelyzet megállapításáról és az Egészséges Budapest Program továbbfejlesztéséről is döntöttek

A főpolgármester elfogadott javaslatában az áll: "az éghajlat változása, a globális felmelegedés már jelenleg is komoly hatást gyakorol a mindennapi életünkre. Abban az esetben azonban, ha nem teszünk záros határidőn belül érdemi lépéseket a felmelegedés mértékének csökkentésére és a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásra, a jövő generációival szembeni kötelezettségeinket ássuk alá" - fogalmazott Karácsony Gergely kiemelve: "erkölcsi felelősségünk, hogy a gyermekeinkre és unokáinkra lehetőség szerint jobb, de semmiképp nem rosszabb állapotban hagyjuk a világot, mint ahogyan azt a szüléinktől és nagyszüleinktől megkaptuk mi magunk".  A Fővárosi Közgyűlés keddi határozatában elkötelezte magát, hogy a döntések meghozatala során elsőbbséget élveznek az éghajlatváltozás elleni fellépés szempontjai.

A testület felkérte a főpolgármestert, hogy végeztesse el a fővárosi önkormányzat, annak intézményei és a legalább többségi befolyása alatt álló gazdasági társaságok átvilágítását abból a szempontból, hogy azok működése pontosan miként hat az éghajlatváltozásra, ugyanis - mint a javaslatban olvasható - ennek ismeretében tud döntést hozni a közgyűlés arról, hogy milyen határidővel tűzhető ki a karbonsemlegesség, illetve a zöldenergiára való teljes átállás elérésére.

Arra is felkérték Karácsony Gergelyt, hogy vizsgáltassa felül a rendkívüli időjárási helyzetekre irányadó intézkedési terveket, valamint terjessze a közgyűlés elé a főváros klímaadaptációs és mitigációs intézkedési tervét, amely keretet ad annak, hogy a fővárosi önkormányzat átfogóan, a polgárokkal, az állami szervekkel, valamint a civil szervezetekkel és a gazdasági szereplőkkel együtt léphessen fel a klímavészhelyzettel szemben.

A közgyűlés határozott arról is, nem támogatja, hogy a Liget-projekt még el nem kezdett beruházásai megvalósuljanak, így nem ért egyet az Új Nemzeti Galéria megépítésével a Városligetben, amelynek a keddi kinyilvánított közgyűlési szándék szerint elsődlegesen közparki funkcióval kellene megújulnia.

​A Fővárosi Közgyűlés ugyancsak a főpolgármester kezdeményezésére határozatban mondta ki, hogy szükségesnek látja a kormány, a fővárosi önkormányzat és a kerületi önkormányzatok együttműködésében az Egészséges Budapest Program továbbfejlesztését. A testület felhívta a főpolgármestert arra, hogy folytasson egyeztetéseket a kerületi önkormányzatokkal, valamint az érintett szakmai és betegjogi szervezetekkel az egészségügyi alapellátás helyzetéről, valamint terjesszen a Fővárosi Közgyűlés elé olyan intézkedési tervet, amely - a Fővárosi Önkormányzat és a kerületi önkormányzatok együttműködésében - a fővárosi egészségügyi alapellátás egységes keretrendszerének kialakítására irányul a fővárosi polgárok azonosan magas színvonalú egészségügyi alapellátásának biztosítása érdekében.

A közgyűlés elfogadta Karácsony Gergely azon előterjesztését is, amelyben a reklámozási célú felületek hasznosításáról szóló koncepció kidolgozását javasolja.A főpolgármester javaslatában azt írta, a fővárosi önkormányzat, annak intézményei és gazdasági társaságai számos olyan felülettel rendelkeznek, amelyek reklámozási célra felhasználhatóak. Ezek egységes koncepció szerinti hasznosítása a nemzeti vagyonnal való felelős gazdálkodást és a közjó érvényesítését is szolgálja. A javaslat elfogadásával a közgyűlés felkérte a főpolgármestert, hogy méresse fel a rendelkezésére álló, reklámozási célú felületeket, majd terjesszen be egységes koncepciót ezek hasznosítására. A testület döntött arról is, hogy az egységes koncepció elfogadásig a fővárosi önkormányzat, annak intézményei és gazdasági társaságai ne kössenek a reklámfelületeik hasznosítására irányuló szerződést egy évnél hosszabb időre.

A Fővárosi Közgyűlés döntött arról is, hogy megindítja a Duna-parti építési szabályzatnak a III. kerület Duna-parti területére vonatkozó üteme második szakaszának tervezését, és ehhez kapcsolódóan a Római-parton, a Nánási út, a Királyok útja, a Pünkösdfürdő utca és a Duna által határolt területre változtatási tilalmat rendel el.

A képviselők Karácsony Gergely javaslatára duplájára emelték Tarlós István előző főpolgármester végkielégítését. A főpolgármester - mint az elfogadott előterjesztésben olvasható - arra tekintettel kezdeményezte a végkielégítés megemelését, hogy Tarlós István kilenc évig töltötte be a főpolgármesteri tisztséget.

forrás. MTI

Hírek

RSS megtekintés