Vadaskert Alapítvány a Gyermekek Lelki Egészségéért

Az Év Fővárosi Civil Szervezete díj jelöltje 2024-ben

Mi jár a díjjal?

A győztes civil szervezet tevékenységének jelképes elismeréseként 1 millió forint pénzjutalom és a Városháza szimbolikus kulcsa jár.

Január 15-ig szavazhatott minden olyan városlakó, aki elmúlt 14 éves, budapesti lakóhellyel vagy munkahellyel rendelkezik vagy budapesti oktatási intézményben tanul.

Eredményhirdetés: február 1.

(Ezen az oldalon a pályázó szervezet bemutatkozása olvasható, ami nem feltétlenül tükrözi a Fővárosi Önkormányzat álláspontját.)

Vadaskert Alapítvány a Gyermekek Lelki Egészségéért logo

Bemutatkozik: Vadaskert Alapítvány a Gyermekek Lelki Egészségéért

„A Vadaskert Alapítvány 1989-es alapítása óta folyamatosan fenntartja és működteti a Vadaskert Gyermek- és Ifjúságpszichiátria Kórházat. Betegellátási feladatai mellett, az intézmény egészségügyi kutatásokban vesz részt, továbbá oktatási tevékenysége keretében orvosi és egyéb akkreditált és nem akkreditált egészségügyi képzéseket, szakképzéseket, továbbképzéseket szervez, szakértői feladatokat lát el, szakkonzultációt biztosít.”

Vadaskert Alapítvány a Gyermekek Lelki Egészségéért 3

A szervezet tevékenysége

„"A Vadaskert Alapítvány intézménye a Vadaskert Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Kórház és Szakambulancia tevékenységét kizárólag Budapesten végzi, viszont a szolgáltatásainkat igénybe vevők az ország más területeiről is érkezhetnek.

Intézményünk két területen járul hozzá Budapest lakosságának jólétéhez:

Pszichiátriai betegséggel élő kiskorúak ambuláns és kórházi ellátása, a hozzánk forduló családok támogatása pszichoedukációs programokkal.

  • Intézményünk tevékenységét a NEAK-kal kötött finanszírozási szerződés alapján végzi, így a hozzánk forduló betegek ellátása - néhány speciális ellátás kivételével - térítésmentesen történik. Intézményünk fekvőbeteg kapacitása 40 aktív ágy, 20 nappali kórházi férőhely, valamint 10 gyermek és ifjúságpszichiátriai rehabilitációs ágy formájában realizálódik. A fekvőbeteg ellátás mellet szakambulanciát is működtetünk heti 160 szakorvosi, 70 nem szakorvosi óraszámmal.
  • A fent említett tevékenységeken kívül intézményünk folyamatos sürgősségi ellátást biztosít az év 365 napján, 24 órában.
  • Betegkörünk rendkívül speciális. Nem ritkák az ön- és olykor a környezetre is veszélyes magatartást tanúsító esetek. Ezeknek a gyermek és fiatalkorú pácienseinknek a megmentése és visszavezetése a családba, közösségbe a legfőbb motivációnk.

A gyermekpszichiátria, illetve a társszakmák területein dolgozó szakemberek tudásának folyamatos fejlesztése, naprakészen tartása.

  • A Semmelweis Egyetem által is elismert oktató kórházként részt veszünk a gyermekpszichiáter, pszichiáter, klinikai szakpszichológus rezidensek képzésében, ezzel is támogatva fővárosi és országos intézmények szakorvos utánpótlását.
  • Emellett továbbképző akkreditált tanfolyamokat szervezünk segítő szakemberek számára, illetve nem akkreditált formában ismeretterjesztő workshopokat szülők és egyéb érdeklődők számára.”
Vadaskert Alapítvány a Gyermekek Lelki Egészségéért 1

Milyen eszközökkel dolgozik a szervezet?

„Szolgáltatásaink körét a modern tudományos eredmények, és a betegek visszajelzéseinek, igényeinek megfelelően alakítjuk, bővítjük.

Legújabb bevezetett módszerünk a Dialektikus Viselkedésterápia.

A sürgősséggel érkező esetek között a leggyakoribb a szuicid krízisben levő és önsértő fiatal, akik küzdenek az érzelemszabályozás nehézségeivel. Ezen fiatalok és családjaik megsegítésére bevezetésre került a “Horizont csoportterápia”, mely a Dialektikus Viselkedésterápia (DBT) készségfejlesztő elemeit tartalmazza és mindezen készségek tanulását a szülők számára is biztosítja szülőcsoportok keretében.

Hasonlóképpen tervezzük a VR (virtuális valóság) technológia bevezetését a 12 év feletti gyermekek terápiájába. Felismerve az ellátórendszer hiányosságait, Magyarországon elsőként autizmus specifikus terápiás ellátási programokat dolgoztunk ki.”

Vadaskert Alapítvány a Gyermekek Lelki Egészségéért 4

Kikkel és hogyan dolgozik a szervezet?

„Tevékenységünk során szoros együttműködésre törekszünk a területen működő nevelési tanácsadókkal, évente szervezünk információs workshopokat, ahol ismertetjük a nálunk igénybe vehető ellátásokat és támpontokat nyújtunk ahhoz, hogy a területen működő egyéb szolgáltatók hogyan tudnak hatékonyan segítséget nyújtani a pszichiátriai betegséggel élő gyermekek és családjaik számára.

Lehetőséget biztosítunk arra, hogy a fővárosban működő óvodák, iskolák pedagógusai akár kihelyezett formában is részt tudjanak venni gyermekpszichiátriai témájú előadásokon.”

Vadaskert Alapítvány a Gyermekek Lelki Egészségéért 5

Milyen eredményeket ért el a szervezet?

„2022-ben összesen (aktív + nappali + rehabilitáció) 1520 fekvőbeteg esetet láttunk el. Az ellátás típusa szerint az ellátott esetszámok a következőképpen alakultak: aktív fekvőbeteg ellátás: 1.110 eset (2021-ben: 1091); nappali kórházi ellátás: 160 eset (2021 -ben: 159); rehabilitációs ellátás: 250 (2021 -ben: 268) eset.

A 2022-ben összesen 9.578 (2021 -ben: 9.658) orvos-beteg találkozás történt az ambulanciánkon, 3.214 (2021 -ben: 3.270) új beteg jelentkezett.

2022-ben 25 akkreditált (orvosok, klinikai szakpszichológusok) és nem akkreditált (szülők) tanfolyam került megszervezésre (online). Éves tekintetben 1359 fő vett részt a tanfolyamokon, ami az előző évhez képest 14%-os emelkedést jelent.

2022-ben szakmai gyakorlaton az ELTE Pedagógia és Pszichológiai Karáról 30 fő, a Károli Gáspár Református Egyetemről 22 fő, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemről pedig 2 főt vett részt.”

Tudj meg többet róluk

Utoljára módosítva: 2024. 01. 15.
|
Létrehozás dátuma: 2023. 12. 01.