Utcáról Lakásba! Egyesület

Az Év Fővárosi Civil Szervezete díj jelöltje 2024-ben

Mi jár a díjjal?

A győztes civil szervezet tevékenységének jelképes elismeréseként 1 millió forint pénzjutalom és a Városháza szimbolikus kulcsa jár.

Január 15-ig szavazhatott minden olyan városlakó, aki elmúlt 14 éves, budapesti lakóhellyel vagy munkahellyel rendelkezik vagy budapesti oktatási intézményben tanul.

Eredményhirdetés: február 1.

(Ezen az oldalon a pályázó szervezet bemutatkozása olvasható, ami nem feltétlenül tükrözi a Fővárosi Önkormányzat álláspontját.)

Utcáról Lakásba! Egyesület logo

Bemutatkozik: Utcáról Lakásba! Egyesület

„Az Utcáról Lakásba Egyesületnél abban hiszünk, hogy mindenkinek kell egy hely, amelyet otthonnak nevezhet. Olyan modellprogramokat dolgozunk ki és működtetünk, amelyekben önálló lakhatást nyújtunk hajléktalan és rászoruló embereknek, akiket az egyéni szükségleteiknek megfelelő szociális munkával támogatunk addig és olyan intenzitással, amíg erre szükségük van.”

Utcáról Lakásba! Egyesület 2

A szervezet tevékenysége

„Az Utcáról Lakásba! Egyesület (ULE) hajléktalan és lakhatási szegénységben élő embereknek segít biztonságos és megfizethető lakhatásba jutni. Az Elsőként Lakhatást szemléletnek megfelelően azt valljuk, hogy a méltó lakhatás a társadalmi részvétel alapfeltétele. Mára több mint 100 egykor hajléktalan vagy intézményben élő ember számára biztosítunk tartós, megfizethető lakásbérleti lehetőséget, és 300 Ukrajnából érkezett menekültnek biztosítunk albérlettámogatást. Emellett 2021 óta piacinál kedvezőbb bérleti díjú szolgálati lakásokat is bérbe adunk a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete (SZÁD) és a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (BDDSZ) tagjainak.

Fő programjaink:

  • Kunyhóból Lakásba!: Az Elsőként Lakhatást szemléletű programunk, melyet önkormányzatokkal együttműködve valósítunk meg. Lakhatást most! Lakásügynökség: Házkezelőségbe vonunk magántulajdonú lakásokat, majd piaci ár alatt, szociális vagy szolgálati alapon adjuk ki őket.
  • Adj munkát!: Önsegítő csoport és  
  • Szolidáris lakhatás: Az ukrajnai háború elől menekülők lakhatásának támogatása, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága és az EPIM társfinanszírozásával.
  • Szemléletformálás: A hajléktalansággal és lakhatási szegénységgel kapcsolatos munkánkkal az egész közvéleményt célozzuk média-megjelenéseken és politikai döntéshozókkal való kapcsolatfelvételen keresztül.
  • Sajtómegjelenésekben, szakpolitikai anyagokban és közvetlen döntéshozói megkeresésekkel  igyekszünk nyilvánosságot szerezni az Elsőként Lakhatást szemléletnek, és a Lakásügynökség koncepciónak. Ennek érdekében működünk együtt több kerületi és a Fővárosi Önkormányzattal is.
  • Büszkék vagyunk a száznál is több önkéntesre, akik a felújításainkon, raktárunk rendezésében segédkeznek - egy részük szintén céges partnereink munkatársai. Bérlőink részvételére is építünk, így önkéntesnapokon, és önsegítő csoportokon, rendezvényeken várjuk őket. 
  • Állami támogatásunk nincs, főként magán- és vállalati adományokból, pályázati forrásokból működünk. Céges partnereink egy része pénzbeli, mások terméktámogatással segítik munkánkat.”
Utcáról Lakásba! Egyesület 5

Milyen eszközökkel dolgozik a szervezet?

„A két legfontosabb, itthon innovatívnak számító eszközünk az Elsőként Lakhatást szemléletű munka, illetve a magántulajdonú lakásokat is hasznosító Szociális Lakásügynökség. Ezek nemzetközi téren sok helyütt bevett és elismert módszerek, amiket sok helyen civil szervezetek végeznek a közszféra támogatásával. Itthon azonban kevés helyen alkalmazzák őket, a közszféra támogatása pedig esetleges (a központi államé szinte teljesen hiányzik).

Az Elsőként Lakhatást szemlélet abból indul ki, hogy a hajléktalanságban élő emberek esetében a lakhatás a szociális munka kiindulópontja, nem pedig végcélja kell, hogy legyen. A Lakásügynökség biztonságos bérbeadási lehetőség magán lakástulajdonosoknak, amelyben piaci alatti lakbérért cserébe az ügynökség átvállalja a bérbeadás kockázatait, garantálja a rendszeres kifizetést. Az önkormányzati együttműködéseinkben a lakásokat jellemzően költséghatékony módon, önkéntesek bevonásával valósítjuk meg. ”

Utcáról Lakásba! Egyesület 4

Kikkel és hogyan dolgozik a szervezet?

„A Kunyhóból Lakásba programunkat kerületi önkormányzatokkal együtt valósítjuk meg. Az önkormányzat egy vagy több leromlott állapotú, lakhatatlan bérlakást jelöl ki, amelyet az egyesület felújít. Ezért az önkormányzat elfogadja az egyesület által kiválasztott - korábban hajléktalanságban vagy intézményben élő - bérlőt. A Lakásügynökségünk emellett magán lakástulajdonoskkal is együttműködik, jelenleg 32 lakást kezel.

2021 óta a Lakásügynökségünk szolgálati lakásokat is kiközvetít: piacinál kedvezőbb bérleti díjú lakásokat biztosít a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete (SZÁD) és a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (BDDSZ) tagjainak. Együttműködünk a civil és a privát szféra számos tagjával, különösen a Lakhatási Koalíció tagjaival ”

Utcáról Lakásba! Egyesület 3

Milyen eredményeket ért el a szervezet?

„Több mint 100 egykor hajléktalan vagy intézményben élő ember számára biztosítunk tartós, megfizethető lakásbérleti lehetőséget, és 300 Ukrajnából érkezett menekültnek biztosítunk albérlettámogatást.

Kunyhóból Lakásba! programunkban több mint húszleromlott, lakhatatlan állapotú önkormányzati bérlakás felújítását végeztük el, amely most egykor hajléktalan vagyi ntézményben élő bérlőknek ad otthont. Ezeknek az embereknek más módon nem lenne reális, hogy kilépjenek a hajléktalan élethelyzetből vagy a szélsőséges lakhatási szegénységből.”

Tudj meg többet róluk

Utoljára módosítva: 2024. 01. 15.
|
Létrehozás dátuma: 2023. 12. 01.