Szivárvány Misszió Alapítvány

Az Év Fővárosi Civil Szervezete díj jelöltje 2024-ben

Mi jár a díjjal?

A győztes civil szervezet tevékenységének jelképes elismeréseként 1 millió forint pénzjutalom és a Városháza szimbolikus kulcsa jár.

Január 15-ig szavazhatott minden olyan városlakó, aki elmúlt 14 éves, budapesti lakóhellyel vagy munkahellyel rendelkezik vagy budapesti oktatási intézményben tanul.

Eredményhirdetés: február 1.

(Ezen az oldalon a pályázó szervezet bemutatkozása olvasható, ami nem feltétlenül tükrözi a Fővárosi Önkormányzat álláspontját.)

Szivárvány Misszió Alapítvány logo

Bemutatkozik: Szivárvány Misszió Alapítvány

„A Budapest Pride egy feminista és antirasszista szemlélettel működő leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ) szervezet. Víziónk szerint olyan világot képzelünk el, ahol a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ) embereket nem éri rendszerszintű és hétköznapi hátrányos megkülönböztetés nemi identitásuk és/vagy szexuális orientációjuk miatt, ahol teljes az LMBTQ emberek társadalmi elfogadottsága, ahol a társadalom nem kényszerít a tagjaira normákat és szerepeket azok nemi identitása alapján, ahol senki nem lesz zaklatás és erőszak célpontja, ahol félelem nélkül, szabadon élhetünk, ahol a sokszínűség érték, az emberek elfogadják magukat és egymást, felismerik az önismeret fontosságát és aktívan tesznek közvetlen környezetük és a társadalom jobbá tételéért.”

Szivárvány Misszió Alapítvány 1

A szervezet tevékenysége

„Fő tevékenységeink közé tartozik a 35.000 fős Budapest Pride Felvonulás, valamint az azt megelőző egy hónapos Budapest Pride Közösségi Fesztivál megrendezése, amelyen évente 10 000 ember vesz részt. Ezek a rendezvényeink nem csak az LMBTQ közösség számára, hanem az egész város számára fontos kulturális és társadalmi események, amelyek hozzájárulnak Budapest sokszínűségéhez, hidat építenek a szexuális és nemi kisebbségek és a többségi társadalom tagjai között és elősegítik a társadalmi párbeszédet.

Hiánypótló tevékenységünk abban rejlik, hogy a Budapest Pride eseményei és kampányai központi szerepet játszanak az LMBTQ emberek életében, ezáltal olyan lehetőségeket teremtünk, amelyek képesek közösségeket építeni.

Szervezetünk tevékenységei összességében hozzájárulnak Budapest lakosságának jólétéhez, a főváros élhetőségéhez azáltal, hogy előmozdítják a sokszínűséget, az elfogadást, az LMBTQ jogok védelmét, a közösségépítést és az oktatást.

Évente nagyjából 50 főt képzünk a civil szférából arra, hogy hogyan védje meg a programjait a szélsőjobboldali atrocitásoktól és hogyan működjön együtt hatékonyan a rendőrséggel. Évente 10-20 budapesti tüntetéshez kölcsönözzük a demonstrációs eszközeinket: megafonokat, láthatósági mellényeket, mobil hangosítást. Így tevékenységünk túlmutat az LMBTQ aktivizmuson, a budapesti civil szféra jelentős része is profitál belőle.”

Szivárvány Misszió Alapítvány 5

Milyen eszközökkel dolgozik a szervezet?

„Egyedi módon háromféle önkéntességet lehet vállalni nálunk, annak érdekében, hogy önkénteseink megtaláljak a legmegfelelőbb pozíciót. Ennek az innovatív rendszernek köszönhetően évente többszázan önkénteskednek nálunk, és sok önkéntesünkből projektag, vagy szervező válik, aki évekig erősíti munkájával a szervezetünket

Rendszeresen járunk pszichológus által vezetett szupervízióra, hogy megelőzzük a kiégést és kezeljük a szervezeten belüli konfliktusokat. Büszkék vagyunk arra, hogy nálunk első az ember, nem pedig az elvégzendő feladat.Fő értékünk az életen át tartó önismereti munka, a visszajelzés adás-fogadás empatikus gyakorlata egymás kölcsönös tiszteletén alapulva.

Minden évben van stratégiai elvonulásunk, ahol finomítjuk munkatervünket.

Napi működésünk során is odafigyelünk a mentális jóllétre, minden értekezletünket nyitó körrel indítjuk és záró körrel zárjuk, melynek során megosztjuk egymással, hogy ki, milyen lelki állapotban érkezett és távozik.

Fontosak számunkra a Budapest Pride Baráti Körébe tartozó havi rendszeres támogatóink, nekik tiszteletjegyeket ajándékozunk.

2023-ban elindítottuk népszerű kétheti podcastunkat, melyben aktuális, a közösséget érintő témákkal foglalkozunk - ezzel próbáljuk ellensúlyozni a hiányzó pozitív LMBTQ reprezentációt a médiában.”

Szivárvány Misszió Alapítvány 3

Kikkel és hogyan dolgozik a szervezet?

„A Budapest Pride az önkéntes munkára épül, ezért nagyon fontos számunkra az, hogy minél hatékonyabban és átláthatóbban tudjunk együtt dolgozni. Az elmúlt években nagyon sokat dolgoztunk azon, hogy önkénteseket toborozzunk és egy olyan struktúrát hozzunk létre, amiben jól tudunk velük együttműködni. Szervezetünk aktívan bevonja az LMBTQ közösséget a tevékenységeibe. A Budapest Pride Felvonulás és a Közösségi Fesztivál mindenki számára nyitott és elérhető.

Szorosan együttműködünk más civil szervezetekkel, rendszeresen vezetünk vagy veszünk részt az LMBTQ jogegyenlőségért dolgozó kampányokban: Érvénytelenül, A család az család, Töröljék a 33-ast. 2022-ben megszerveztük az egymillió fiatalt elérő """"Legyél te a +1!"""" választási mobilizáló kampányt. A Budapest Pride nem csak a fővárosi, hanem a vidéki közösségekkel is együttműködik. Az Országos Pride Program projektünkkel minden évben egy alacsonyküszöbű pályázat keretei között támogatunk Budapesten kívül működő LMBTQ szervezeteket.”

Szivárvány Misszió Alapítvány 4

Milyen eredményeket ért el a szervezet?

„A 28 éves Budapest Pride Felvonulás mára a 35.000 résztvevővel Magyarország legnagyobb emberi jogi tüntetésévé nőtte ki magát. 1995 és 2016 között mi rendeztük a Budapest Pride Filmfesztivált, aminek a keretében olyan LMBTQ nagyjátékfilmeket és dokumentumfilmeket hoztunk el Magyarországra, amelyeket az országban sehol nem játszottak.

2017-ben indítottuk az Országos Pride Program nevű projektünket, amiben pályázat keretében osztjuk szét a vidéki LMBTQ projektekre, közösségi adománygyűjtés során gyűjtött összeget. 6 év alatt több, mint 4.5 millió forintot osztottunk szét, átlagosan évi 5-15 támogatott között. 2017-ben egy polgári engedetlenségi akcióval elértük, hogy a rendőrség ne alkalmazzon hermetikus területlezárást a Budapest Pride Felvonuláson, hanem a többtízezres békésen vonuló tömeg szabadon vonulhasson, és helyettük a maroknyi erőszakos ellentüntetőt zárják kordon mögé.”

Tudj meg többet róluk

Utoljára módosítva: 2024. 01. 15.
|
Létrehozás dátuma: 2023. 12. 01.