S.O.S. Krízis Alapítvány

Az Év Fővárosi Civil Szervezete díj jelöltje 2024-ben

Mi jár a díjjal?

A győztes civil szervezet tevékenységének jelképes elismeréseként 1 millió forint pénzjutalom és a Városháza szimbolikus kulcsa jár.

Január 15-ig szavazhatott minden olyan városlakó, aki elmúlt 14 éves, budapesti lakóhellyel vagy munkahellyel rendelkezik vagy budapesti oktatási intézményben tanul.

Eredményhirdetés: február 1.

(Ezen az oldalon a pályázó szervezet bemutatkozása olvasható, ami nem feltétlenül tükrözi a Fővárosi Önkormányzat álláspontját.)

S.O.S. Krízis Alapítvány logo

Bemutatkozik: S.O.S. Krízis Alapítvány

„Az S.O.S. Krízis Alapítvány három átmeneti otthon fenntartásáról gondoskodik: Újpesten, Zuglóban és a XVI. kerületben. Intézményeink mellett önálló lakásokat is fenntartunk, ahova olyan családok költözhetnek, akik az átmeneti otthonban eltöltött idő alatt kellően megerősödtek, valamint működtetünk külső férőhelyet és bántalmazottak számára félutas házat is. Átmeneti otthonaink közül kettő krízisközpontként működik, ahol folyamatosan biztosítjuk a kapcsolati erőszak elől menekülő áldozatok segítését.”

S.O.S. Krízis Alapítvány 1

A szervezet tevékenysége

„Az S.O.S. Krízis Alapítvány 1996-ban került bejegyzésre a Fővárosi Bíróságon, s 1997 óta működtetünk családok átmeneti otthona intézményeket Budapesten. A családok átmeneti otthona a gyermekvédelmi alapellátás részeként befogadja a szociális vagy bántalmazási krízishelyzet miatt otthontalanná váló családot, amennyiben a lakhatás megoldatlansága miatt a gyermeket el kellene választani a szüleitől. Az átmeneti otthonban az ellátási idő 12 hónap, mely az ellátott kérésére meghosszabbítható 6 hónappal.

Szakmai állományunkban szociális munkás, szociálpedagógus, szociálpolitikus, gyermek-és ifjúsági felügyelő, csecsemő-és kisgyermekgondozó, szociális gondozó és ápoló végzettségű munkatársak támogatják a jellemzően sokproblémás családokat mindazon akadályok leküzdésében, melyek a biztonságos életvitel, stabil lakhatás megteremtésében gátolják őket. A szakmai stáb része a pszichológus és a jogász is, mentálhigiénés és jogi tanácsadást nyújtva az ügyfeleknek. Évente körülbelül 300 fő számára nyújtunk segítséget, a lakhatási probléma átmeneti megoldása mellett aktívan közreműködünk a problémát kiváltó okok megszüntetésében.

Külső férőhelyeinket azért bővítjük folyamatosan, mert a nálunk lakó családok lakhatási problémáinak végleges megoldása egyre kilátástalanabbnak tűnik. Örökölt szegénységből érkeznek, generációk óta nem saját tulajdonú, önkormányzati, szívességi lakásokban élnek, nagy létszámú családokban. A külső lakásokban módjukban áll takarékoskodni, önállóbb életet élni kevésbé szoros családgondozással, és felkészülni a további, albérletben, vagy önkormányzati bérlakásban való lakhatásra. Munkavállalásukban támogatjuk őket, gyermekeik iskolába járását figyelemmel kísérjük.

Az általunk nyújtott szolgáltatások tehát átmenetinek nevezhetők, de olyan élethelyzetben segítenek, amelyen más ellátási forma nem tud. Minden szakmaiságunkkal, emberségünkkel azon igyekszünk, hogy ezt az időszakot tartalmasan, előremutató módon, és nem utolsó sorban méltósággal élhessék meg az lakóink.

Két telephelyünkön fogadunk az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat által menekített, kapcsolati erőszakot, vagy egyéb bántalmazást elszenvedő embereket. Anyákat gyermekekkel, idős embereket, vagy egyedülálló nőket, illetve férfiakat is. Kétszer 28 napot tölthetnek az ellátásban, ez idő alatt az akut pszichés állapotukat igyekszünk javítani, orvosi ellátáshoz juttatjuk, ha szükséges, segítünk megtenni a feljelentést, illetve keresünk lakhelyet a számukra. Időnként munka célú kizsákmányolás és emberkereskedelem áldozatait is fogadunk.

Nem pusztán az alaptevékenységünket kívánjuk magas szakmai minőségben végezni: részt kívánunk venni a társadalmi felelősségvállalás több területén is. 2019-ben kezdtük meg azt a programot, amellyel megteremtettük az alapjait annak, hogy egyrészt sokkal környezettudatosabb legyen a működésünk, másrészt ezt a tudást a nálunk lakó családok felé is közvetíteni tudjuk.

Valljuk, hogy minden állampolgárnak rendelkeznie kell azokkal az ismeretekkel, amelyekkel kapcsolati erőszak, gyermekbántalmazás, prostitúció, vagy emberkereskedelem gyanúját képes felismerni a környezetében, s így lehetővé váljon a számára, hogy segítő szervezetekhez forduljon. Vezetőink, munkatársaink rendszeresen tartanak érzékenyítő előadásokat egyetemeken, középiskolákban, szakmai workshopokon, konferenciákon."

S.O.S. Krízis Alapítvány 3

Milyen eszközökkel dolgozik a szervezet?

„Mindenütt, ahol a párkapcsolati erőszakról szakmai munka folyik, mi ott vagyunk, és próbáljuk átadni az ismereteket: vezető munkatársaink a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen és a Károli Gáspár Református Egyetemen tanítják valamely kurzus részeként a bántalmazás pszichológiáját. Minden évben megrendezzük innovatív, a téma tekintetében minden esetben új ismereteket hozó konferenciánkat a Nők Elleni Erőszak megszüntetésének Világnapján. Folyamatosan kutatunk a témában, és kutatásaink eredményét megosztjuk a szakma és a civil szervezetek tagjaival. iskolai érzékenyítő programokban, fővárosi hajléktalan ellátási koncepciókban, önkormányzati szolgáltatás kialakításában, működtetésében szakértőként vagyunk jelen.”

S.O.S. Krízis Alapítvány 5

Kikkel és hogyan dolgozik a szervezet?

„Hat önkormányzattal, és egy agglomerációs településsel kötöttünk ellátási szerződést, hogy befogadjuk a területükön élő hajléktalanná vált családokat. Kiváló kapcsolatot ápolunk olyan forprofit cégekkel, mint a Vodafone Magyarország, az Erste Bank Hungary Zrt, a Sanofi-Aventis Zrt, amelyek támogatással, illetve önkéntes munkával járulnak hozzá szervezetünk fejlesztéséhez. Intézményeink a IV., a XIV., és a XVI. kerületben találhatók, ahol igyekszünk mind az önkormányzatokkal, mind pedig a kerület polgáraival jó viszonyt ápolni, és tevékenységünket transzparensen közvetíteni feléjük.”

S.O.S. Krízis Alapítvány 4

Milyen eredményeket ért el a szervezet?

„A családok átmeneti otthona szolgáltatás és a hozzá kapcsolódó külső lakás programok, félutas ház programok olyan módon segítik enyhíteni a lakhatási szegénységet, hogy egyrészt azoknak nyújtanak otthont, ahol a családokra a hajléktalan lét várna, és ezzel együtt a gyermekeik a szakellátási rendszerbe kerülnének be, másrészt oly módon is, hogy a külső lakásokban az önállóbb életvitellel arra tudjuk ösztönözni őket, hogy takarékossági programmal előbb-utóbb visszatérhessenek a piaci alapú lakhatáshoz. Mindezt magas szakmai színvonalon tesszük, és arra is módunk van, hogy a bántalmazott klienseink három évig élhessenek olyan önálló lakhatásban, amely szintén alkalmassá teszi őket egyrészt a piaci alapú lakhatás megteremtésére, másrészt az életük újjáépítésére a bántalmazó párkapcsolat után. ”

Tudj meg többet róluk

Utoljára módosítva: 2024. 01. 15.
|
Létrehozás dátuma: 2023. 12. 01.