Oltalom Karitatív Egyesület

Az Év Fővárosi Civil Szervezete díj jelöltje 2024-ben

Mi jár a díjjal?

A győztes civil szervezet tevékenységének jelképes elismeréseként 1 millió forint pénzjutalom és a Városháza szimbolikus kulcsa jár.

Január 15-ig szavazhatott minden olyan városlakó, aki elmúlt 14 éves, budapesti lakóhellyel vagy munkahellyel rendelkezik vagy budapesti oktatási intézményben tanul.

Eredményhirdetés: február 1.

(Ezen az oldalon a pályázó szervezet bemutatkozása olvasható, ami nem feltétlenül tükrözi a Fővárosi Önkormányzat álláspontját.)

Oltalom Karitatív Egyesület logo

Bemutatkozik: Oltalom Karitatív Egyesület

„Az Oltalom Karitatív Egyesület olyan személyek közösségeként jött létre 1989-ben, akik lelkiismereti ügyüknek tekintik a lelkileg és szociálisan elhagyott, kiszolgáltatott vagy veszélyeztetett élethelyzetben levő különféle társadalmi rétegek, csoportok, és egyének (hátrányos helyzetű gyermekek, hajléktalanok, katasztrófa által sújtottak, szegények, betegek és magányosok) együttérző, segítőkész támogatását.”

Oltalom Karitatív Egyesület 1

A szervezet tevékenysége

„Az Egyesület célja: a rászoruló, társadalom perifériájára jutott embereknek anyagi, természetbeni és lelki támogatása, valamint érdekükben a közvélemény figyelmének és szolidaritásának felkeltése. Munkánkat azzal a hittel végezzük, hogy bármelyik gondozottunk visszasegíthető egy emberhez méltó életbe. Évente több ezer rászorulónak segítünk valamilyen formában. Tevékenységünk nélkül a főváros leginkább kiszolgáltatott lakói támasz nélkül maradnának. Szervezetünk nehéz anyagi helyzete ellenére sem utasít vissza egyetlenegy segítségre szoruló embert, a lehetőségeinkhez mérten igyekszünk mindenkit támogatni.

A segítségnyújtásban alkalmazott módszereink: Szociális és utcai szociális munka, Családgondozás, Élelmezés, Természetbeni és anyagi segélyezés, Egészségügyi ellátás, Lelki gondozás, Jogi segítségnyújtás, Munka-terápia, Álláskeresés

Állandó tevékenységeink: Felvilágosítás, ismeretterjesztés, lelkigondozás és rehabilitációs foglalkoztatás; Szociális szolgáltatás, családsegítés, időskorúak gondozása; Karitatív, egészségmegőrzést elősegítő, betegségmegelőző, gyógyító és egészségügyi rehabilitációs tevékenységek; Nevelés és oktatás, személyiségfejlesztés, közösségformálás, képességfejlesztés; A társadalom perifériájára sodródott, hátrányos helyzetű emberek, rétegek képességeinek fejlesztése, foglalkoztatásuk elősegítése; A magyarországi etnikai kisebbségek és a határon túli magyarság segítségével kapcsolatos tevékenységek; Gyermek- és ifjúságvédelem, érdekképviselet - Mindezekhez kapcsolódóan tudományos tevékenységek, kutatások, felmérések készítése

Hajléktalanok szociális gondozása: Éjjeli menedékhely – két telephelyen 200, téli időszakban 280 férőhely; Nappali melegedő – két telephelyen 250 férőhely; Szociális iroda – két telephelyen 3600 fő/év; Népkonyha (napi 150 adag ebéd); Férfi átmeneti szállás (50 férőhely); Női átmeneti szállás (64 férőhely); Utcai szociális munka (5200 fő/év); Jogi segítségnyújtás; Lelkigondozás

Gyermekvédelem: Családok átmeneti otthona (28 férőhely) Időskorúak gondozása, Idősotthonok: Budaörs (48 férőhely), Békéscsaba (29 férőhely), Esztergom (23 férőhely), Hetefejércse (32 érőhely)

Családgondozás: Az ország 6 pontján működik “Oltalom központ”, innen végzik munkatársaink családgondozó tevékenységüket.

  • Évente több alkalommal 500-600 családot támogatunk
  • Nyaranta 150 gyermeket üdültetünk Hejcén
  • Hajléktalanok egészségügyi ellátása:
  • Fűtött utca (15 kríziságy)
  • Háziorvosi rendelő (5000 fő/év)
  • Fogászati ellátás (500 fő/év)
  • Bőrgyógyászati szakrendelés (1200 fő/év)
  • Mentőszolgálat (napi 24 órában működik)
  • Kórházi ápolási osztály (30ágyas, 500fő/év)
  • Pszichiátriai részleg (20 ágyas)

A leghátrányosabb személyek, szociális, egészségügyi stb. ellátása mellett havi rendszerességgel járunk Ukrajnába segíteni a Kiev környéki részekre (Andriivka, Borogyenka). Tudomásunk szerint más szervezet erre nem jár, csak Kárpátalja környékére.

Óvodát, iskolai menzát segítettünk beindítani ott amellett, hogy élelmiszert, generátorokat és egyéb szükséges eszközöket is viszünk, amire szükség van ott.”

Oltalom Karitatív Egyesület 4

Milyen eszközökkel dolgozik a szervezet?

„Ellátottaink számára igyekszünk mindent megoldani az anyagi korlátok ellenére is. Mindehhez néha kreatív megoldásokra van szükségünk. Előfordult, hogy a miskolci Luykó-telepen komfort nélkül élő emberek számára mobil mosodákat biztosítottunk, vagy hogy a Családok Átmenti Otthonában konténerekből sikerült nappali és közösségi helyiséget építenünk.

A közösségi médiát napi szinten használjuk a figyelem felkeltésére, és tevékenységeink ismertetésére is. Szervezetünk attól innovatív, hogy elhivatott emberek közössége végzi a munkát, a legnehezebb körülmények között is kitartóan.”

Oltalom Karitatív Egyesület 5

Kikkel és hogyan dolgozik a szervezet?

„Az évtizedek óta végzett tevékenységeink során széles körben tartunk kapcsolatot sok más civil szervezettel, partnerekkel, segítőkkel, önkéntesekkel, hivatalokkal, magánemberekkel stb.

A humánerőforrásunk biztosított, közülük a legtöbben sok éve dolgoznak ezen a területen, a mindennapi munka során a tapasztalataik és a kapcsolatrendszerük biztosítja a működésünket.

Számos civil segíti a tevékenységünket, akár adományokkal, akár önkéntes munkával. A helyiek jól ismernek bennünket, a rászorulók többsége „hazajár” hozzánk, és a környéken lakók is támogatják a munkánkat. A környéken élők mindennapjait is megkönnyítjük a tevékenységeink által, hiszen megnyugtató a gondolat, hogy karnyújtásnyira van a segítség bármely rászoruló számára.”

Oltalom Karitatív Egyesület 2

Milyen eredményeket ért el a szervezet?

„Évente több ezer ellátottunk van, és több évtizedes munkásságunk által több tízezer ember számára tudtunk már eddig is segítséget nyújtani. Tevékenységünk legnagyobb mértékben Budapestre koncentrálódik, de országos szinten is jelen vagyunk a leghátrányosabb helyzetűek támogatásának megsegítése céljából. ”

Tudj meg többet róluk

Utoljára módosítva: 2024. 01. 15.
|
Létrehozás dátuma: 2023. 12. 01.