Magyar Hospice Alapítvány

Az Év Fővárosi Civil Szervezete díj jelöltje 2024-ben

Mi jár a díjjal?

A győztes civil szervezet tevékenységének jelképes elismeréseként 1 millió forint pénzjutalom és a Városháza szimbolikus kulcsa jár.

Január 15-ig szavazhatott minden olyan városlakó, aki elmúlt 14 éves, budapesti lakóhellyel vagy munkahellyel rendelkezik vagy budapesti oktatási intézményben tanul.

Eredményhirdetés: február 1.

(Ezen az oldalon a pályázó szervezet bemutatkozása olvasható, ami nem feltétlenül tükrözi a Fővárosi Önkormányzat álláspontját.)

Magyar Hospice Alapítvány logo

Bemutatkozik: Magyar Hospice Alapítvány

„A Magyar Hospice Alapítvány 1991 óta végzi a már nem gyógyítható, elsősorban daganatos betegek térítésmentes életvégi ellátását. Multidiszciplináris teamünk (orvos, ápoló, gyógytornász, pszichológus/mentálhigiénés szakember, zeneterapeuta, lelkész, szociális munkás, dietetikus) a legmagasabb egészségügyi színvonalon látja el a betegeket az utolsó percig, kíséri a betegség alatt és a gyász folyamatában a hozzátartozókat, családokat.”

Magyar Hospice Alapítvány 2

A szervezet tevékenysége

„Hazánkban 1991-ben a Polcz Alaine által vezetett Magyar Hospice Alapítvány megalakulásával jelent meg a hospice szemléletű ellátás. Alapítványunk azóta végzi a fővárosi betegek hospice szellemű, humánus ellátását. Főbb tevékenységeink: otthoni hospice ellátás, 10 ágyas fekvőbeteg részleg működtetése, pszichoonkológiai szolgálat rákbetegek és hozzátartozóik számára, gyászolók egyéni és csoportos támogatása, gyógyászati segédeszköz kölcsönzés, módszertani és oktatási központ. Az Alapítvány minden ellátása térítésmentesen áll rendelkezésére a hozzánk forduló betegek és családjaik számára, korra, nemre vagy társadalmi hovatartozásra tekintet nélkül.

Otthonápolási szolgálatunk intézményi háttereként 2005-ben nyitottuk meg a Budapest Hospice Házat. 10 ágyas fekvőbeteg részlegünkön orvosaink korszerű fájdalomcsillapítással és tüneti terápia alkalmazásával, pszichoszociális szakembereink lelki támogatással, ápolóink, önkéntes segítőink és gyógytornászaink szakértő gondoskodással, humánus hozzáállással igyekeznek mindent megtenni azért, hogy a gyógyíthatatlan daganatos betegek emberi méltóságuk birtokában aktív, fájdalommentes, jó minőségű életet élhessenek.

Munkánk egyben a társadalmi tudatosság növelését is célozza, szemléletformáló és oktató programjainkkal szeretnénk elérni, hogy a társadalom nagyobb figyelemmel, együttérzéssel, segítőkészséggel forduljon a gyógyíthatatlan betegek, és az őket gondozó családtagok problémái felé. Szemléletformáló programjaink az Alapítvány, tágabb értelemben a hospice ellátás és filozófia ismertségét növelik, amitől az életvégi ellátás reálisabb megítélését reméljük, s nagyban hozzájárulnak adománygyűjtő tevékenységünk sikeréhez. Alapítványunk alapító okirata alaptevékenységink körébe sorolja a szemléletformálást is, hiszen a hospice ellátás sikerének egyik alapköve az, hogy a rászoruló betegek és családjaik ismerik és elismerik-e a hospice ellátás mibenlétét, tudnak, és mernek-e segítséget kérni, amikor azt az állapotuk indokolja.

Számos szemléletformáló programunk közöl a legnagyobb volumenű és/vagy állandó programjaink:

 • Nárcisz programok: Több mint 10 éve, tavasszal és ősszel szervezzük a Nárcisz Futást és Nárcisz Ültetést, Budapest 4 nagy kerületében, óvodás és iskolás korú gyermekek számára.
 • Viselj Nárciszt! kampányunk célja, hogy a hospice nemzetközi szimbólumával, a nárcisz kitűzővel hívjuk fel a figyelmet az életvégi méltóság, a remény, a rák elleni küzdelem fontosságára. A kitűzők áprilistól májusig online, személyesen és budapesti nárcisz pontjainkon, - közösségi helyek, pékségek, kávézók, szépségszalonok, könyvesboltok, dizájn butikok - érhetők el.
 • Nárcisz Asztaltársaság – Jótevők vacsorája: A 2014-ben alakult Nárcisz Asztaltársaság kilenc tagját magas színvonalú vendéglátásuk mellett felelős gondolkodásuk és szolidaritásuk is összeköti. Évek óta elkötelezett támogatóink rendszeres adományaikkal, illetve az általuk életre hívott Jótevők vacsoráján való közreműködésükkel. Idén 9. alkalommal rendezhettük meg nagyszabású jótékonysági vacsoránkat, melynek excluzív menüsorát neves éttermeink séfjei készítették és hozták el vendégeink számára.
 • Polcz Alaine Akadémia: 2018-ban indult programsorozatunk célja, hogy a daganatos betegségről, a pszichológiai segítségnyújtásról, az életvégi időszakot övező kérdésekről pontosan és tabuk nélkül beszéljünk az utcán, a közbeszédben és ki-ki saját otthonában. 
 • Nincs rá szó – Nyíltan az elmúlásról: A 24.hu és a Magyar Hospice Alapítvány 18 epizódos sorozatában orvosokkal, hospice szakemberekkel és ismert gyászolókkal beszélget Simonyi Balázs elengedésről, búcsúról, gyászról, a halálról.”
Magyar Hospice Alapítvány

Milyen eszközökkel dolgozik a szervezet?

„Kommunikációs eszközeink és stratégiánk:

Weboldal: Jól felépített, könnyen átlátható és kezelhető webodalunkon teljes körű információt nyújtunk a hospice szemléletről, a betegállátás lehetőségeiről, otthonápolási tudnivalókról, a munkánkhoz szükséges támogatás módjairól és a kapcsolatfelvételi lehetőségekről.

Közösségi média: Aktív, napi szintű jelenlétünkkel tartjuk a kapcsolatot a 15 000 követőt számláló Facebook és Instagram oldalunkon.

Hírlevél: Rendszeresen beszámolunk aktuális eseményeinkről, programjainkról az irántunk érdeklődőknek, támogatóinknak. Egyfajta bázisépítésként arra törekszünk, hogy minél többen iratkozzanak fel havonként kiküldött levelinkre.

PR és sajtómunka: Alapítványunk iránt nagy a sajtó érdeklődése. Nemcsak programjaink, kampányaink kapcsán, hanem időről-időre a gyász, az elengedés vagy feldolgozás, a méltó életvég fontosságának témakörében is megszólalnak szakértőink. A helyi és országos média megjelenések kiemelten fontosak számunkra a tájékoztatásban.

Rendezvények: Rendszeresen szervezünk eseményeket, mint például szemléletformáló kampányok, jótékonysági események. Az ilyen programok jó alkalmat kínálnak az alapítvány üzenetének megosztására és a közösség bevonására.

Videók és képek: Vizuális tartalmaink, képek, kis videók napi szinten jelennek meg a közösségi médiában, melyek hatékonyan mutatják be munkánkat, sikereinket, vagy épp a minket támogató lehetőségeket.

Partnerségek és együttműködések: Több éve sikeres partneri együttműködésben dolgozunk több budapesti kerülettel. Óbuda, Hegyvidék és Ferencváros vezetői és önkormányzata évente kétszer biztosítják, hogy a Nárcisz program valóban sikeresen működjön. Folyamatosan várjuk, keressük a további lehetőségeket, jelenleg Budapest 2. kerületével vettük fel a kapcsolatot. Történetek és személyes tapasztalatok megosztása: Nincs rá szó podcast sorozatunk nyíltan beszél életvégről, az odavezető útról és az ittmaradók veszteségéről, a gyászról. Decembertől áprilisig heti rendszerességgel beszélgettünk orvosokkal, hospice szakemberekkel és ismert gyászolókkal elengedésről, búcsúról, gyászról: a halálról. Médiapartnerünk a 24.HU volt.”

Magyar Hospice Alapítvány 1

Kikkel és hogyan dolgozik a szervezet?

„Nárcisz programunk keretében egész évben folyamatosan szervezünk eseményeket, mint például szemléletformáló kampányok, jótékonysági események. Az ilyen rendezvények jó alkalmat kínálnak az alapítvány üzenetének megosztására és a közösség bevonására.

1) Nárcisz Futás, Nárcisz ültetés: 2010 óta minden évben kétszer, tavasszal és ősszel, Nárcisz programot szervezünk Budapest több kerületében. Óbuda, Hegyvidék, Ferencváros és Újbuda, óvodás és iskoláskorú gyermekei, pedagógusai, edukációs programjaink keretében játékos, az aktuális korosztálynak megfelelő formában ismerkedhetnek munkánkkal. A résztvevő intézmények köre nagyon sokszínű, az értelmileg, érzékszervileg sérült vagy testi fogyatékkal élő, esetleg krónikusan beteg gyerekek az egészséges és ép társaikkal közösen vesznek részt az eseményen. A generációk közötti szolidaritás jegyében idősklubok tagjai is részt vesznek programjainkon. Fontosnak tartjuk a civil szervezetekkel való kapcsolattartást is, ezért a helyi önkormányzat civil referensén keresztül más társadalmi szervezeteket is meghívunk.

2) Viselj Nárciszt!: Minden tavasszal aprócska nárcisz kitűzőkkel hívjuk fel a figyelmet a remény, a rák elleni küzdelem és a méltó életvég fontosságára. Egy kitűző árával fél óra ápolási időt adományoz, aki megvásárolja. A kitűzőket online, valamint az általunk toborzott Nárcisz pontokon, pékségekben, kávézókban, közösségi irodákban, üzletekben találják meg az emberek. Fontos üzenet lehet a vásárlók számára, hogy az adott hely tulajdonosai, dolgozói is egy jó ügyet támogatnak. https://viseljnarciszt.hospicehaz.hu/

3) Nárcisz Asztaltársaság – Jótevők vacsorája. A 2014-ben alakult Nárcisz Asztaltársaság kilenc tagját magas színvonalú vendéglátásuk mellett példamutató, felelős gondolkodásuk és szolidaritásuk is összeköti, hiszen hosszú évek óta elkötelezett támogatói alapítványunknak. Mindannyian fontosnak tartják az élet és az emberi méltóság tiszteletét, ezért vállalták idén 9. alkalommal, hogy jótékonysági estünkön, a Jótevők vacsoráján egy-egy fogással kényeztetik vendégeinket. Nyárbúcsúztató kerti partinkat a Budapest Hospice Ház kertjében rendezzük meg. A programhoz bárki csatlakozhat, eseményünket közösségi média platformjainkon és hírlevelünkben tesszük közzé. https://hospicehaz.hu/narcisz-asztaltarsasag/

4) Polcz Alaine Hospice Akadémia: 2018-ban indult programsorozatunk célja, hogy a daganatos betegségről, a pszichológiai segítségnyújtásról, az életvégi időszakot övező kérdésekről pontosan és tabuk nélkül beszéljünk az utcán, a közbeszédben és ki-ki saját otthonában.

5) Nincs rá szó – Nyíltan az elmúlásról: A 24.hu és a Magyar Hospice Alapítvány 18 epizódos sorozatában orvosokkal, hospice szakemberekkel és ismert gyászolókkal beszélget Simonyi Balázs elengedésről, búcsúról, gyászról: a halálról.”

NEM RAKHATJUK KI Magyar Hospice Alapítvány 5

Milyen eredményeket ért el a szervezet?

 • „Betegellátás: 2022-ben 327 felnőtt (144 férfi és 183 nő) terminális állapotú beteget láttunk el az otthonában, átlagosan 23 napos ellátási idővel, családjuk bevonásával, a szakszerű egészségügyi követelményeknek megfelelően, összesen 4654 ápolási napon.
 • Az otthoni gyermek hospice ellátásban „Fogd a kezem!” elnevezésű otthonápolási programunk 2022-ben is folytatta működését. Az elmúlt évben 8 gyermeket láttunk el, 5 olyan kis betegünk volt, aki 2022-ben került az ellátásba.
 • 2022-ben 151 beteget gondoztunk fekvőbeteg részlegünkön, közülük öten visszatérő betegek voltak. Az ágy kihasználtság 85.3%-os volt, mely 12%-kal meghaladta az előző évit.
 • Személetformálás:
  • Tavaszi Nárcisz Futásunkon közel 1000 gyerek vett részt pedagógusaival Budapest 4 kerületében.
  • https://www.youtube.com/watch?v=PXHeJr-O8wk
  • https://www.youtube.com/watch?v=4lkUFrKxuIc
  • https://obuda.hu/obudai-narcisz-futas-%e2%80%92-a-remeny-es-a-rak-elleni-kuzdelem-jelkepe/
  • Nincs rá szó podcast sorozatunkat közel százezren hallgatták meg.”

Tudj meg többet róluk

Utoljára módosítva: 2024. 01. 15.
|
Létrehozás dátuma: 2023. 12. 01.