Heti Betevő Egyesület

Az Év Fővárosi Civil Szervezete díj jelöltje 2024-ben

Mi jár a díjjal?

A győztes civil szervezet tevékenységének jelképes elismeréseként 1 millió forint pénzjutalom és a Városháza szimbolikus kulcsa jár.

Január 15-ig szavazhatott minden olyan városlakó, aki elmúlt 14 éves, budapesti lakóhellyel vagy munkahellyel rendelkezik vagy budapesti oktatási intézményben tanul.

Eredményhirdetés: február 1.

(Ezen az oldalon a pályázó szervezet bemutatkozása olvasható, ami nem feltétlenül tükrözi a Fővárosi Önkormányzat álláspontját.)

Heti Betevő Egyesület logo

Bemutatkozik: Heti Betevő Egyesület

„Tíz éve minden vasárnap minőségi melegételt osztunk több száz rászoruló embernek Budapest szívében, önkéntesként dolgozva, politikától és egyházi szervezetektől függetlenül, adományokból finanszírozva az ételosztás összes költségét.

Több mint 500 ételosztás után mélyen hiszünk abban, hogy ha az elfordulás helyett a cselekvést választod, az közelebb hozza egymáshoz a segítőt és a rászorulót, és élhetőbbé teszi a mindennapjainkat.”

Heti Betevő Egyesület 3

A szervezet tevékenysége

„A Heti Betevő tíz éve, a VII. kerület egyik szórakozóhelyén, barátok kezdeményezésére alakult meg, informális módon. Az a felismerés és lelkesedés vezette a csapatunkat, hogy egy ital árából akár egy komplett meleg ebédet is lehet adni az arra rászorulóknak. 2013 óta minden vasárnap éttermi minőségű, tartalmas ételeket, és lehetőségeinkhez mérten ruhaneműt, tisztálkodási eszközöket, egyéb adományokat osztunk a VII. kerületi Klauzál téren, valamint további sejtjeink alakultak Makón, Pécsen, Székesfehérváron és Budapest VIII. kerületében, ahol rászoruló családok számára tartunk ételosztást, a Józsefvárosi Családsegítővel együttműködve. Tevékenységünk 2014-ben nyert hivatalos formát, azóta egyesületként működünk. Az étel (és egyéb) osztások költségeit megalakulásunk óta kizárólag pénz- és természetbeni juttatásokból fedezzük, önkéntes munkával készítjük és juttatjuk el vendégeinkhez.

Jelenleg a Klauzál téren 300 adag melegétel, gyümölcs, házi sütemény, és plusz szendvicsek várják vendégeinket minden egyes vasárnap. Az ételeket támogató éttermek főzik alapanyag áron, önkénteseink adagolják és osztják szét. Erre jól működő szervezetet és módszereket alakítottunk ki. Önkénteseink között van tanár, informatikus, iparművész, könyvtáros, újságíró, filmrendező, hitelkezelési ügyintéző, idős nyugdíjas és fiatal diák - közös bennünk, hogy mindannyian teljesen ingyen, szabadidőnkben végezzük segítő munkánkat.

A vendégek sorsát, amennyiben lehetséges, egyénenként próbáljuk követni, vannak nehéz sorsú nagycsaládok, ahol a tehetséges és tanulni akaró fiatalokat támogatjuk nem csak szerény anyagi lehetőségeinkhez mérten, de korrepetálással is. Rendszeresen fogadunk közösségi szolgálatot végző fiatalokat (tucatnyi középiskolával és egyetemmel szerződtünk), akik közül többen a „kötelező óraszám” megszerzése után is örömmel járnak vissza hozzánk.

Tevékenységünk hiánypótló, mert a város szövetében tartjuk a rászorulókat – fontos ugyanis, hogy a frekventált terek adnak lehetőséget a hajléktalanoknak és a hajlékkal rendelkező szegénységben élőknek a kapcsolódásokra, az integrációra. Tíz éve karnyújtásnyira vagyunk, segítséget nyújtunk az éhes embereknek, ugyanakkor lehetőséget adunk több generációnyi városlakónak az önkéntes segítségnyújtásra, ezzel hozzájárulunk a társadalmi érzékenyítéshez, az empátia növeléséhez, közelebb hozzuk egymáshoz a különböző társadalmi rétegeket. Két budapesti helyszínen osztunk ételt, de kerületi sejtjeink az egész várost kiszolgálják.

Több mint 500 ételosztáson vagyunk túl, és egy hétvégén sem hagytuk cserben vendégeinket. Egy évtizede biztos pontot jelentünk többszáz éhes embernek, akik vasárnaponként a szociális ellátásban sem kapnak ételt, támogatást.

A Heti Betevő Egyesület bemutatkozó videófilmje ide kattintva érhető el. ”

Heti Betevő Egyesület 5

Milyen eszközökkel dolgozik a szervezet?

„Több, mint 15000 Facebook követőnkkel és Instagramon elért követőbázisunkkal hetente többször lépünk élő kapcsolatba, hogy tájékoztatást nyújtsunk tevékenységünkről. Idén nyolcadik alkalommal rendezzük meg a kultúra iránt érdeklődő közönséget a jótékony tevékenységekkel összekötő művészeti kiállításunk és aukciónk, ami innovatív eseménymarketing-eszközként jól bevált, bevételi forrásként pedig egyik biztos lábát adja működésünknek.

Aktívan részt veszünk céges önkéntesek kiégést megelőző, közös karitatív tevékenységének megszervezésében, valamint szakmai önkéntességre is lehetőséget nyújtunk. Sikerünket ezen a területen jelzi, hogy számos nagyvállalat tér vissza hozzánk csapatával, CSR tevékenységük helyszínéül minket választva.”

Heti Betevő Egyesület 1

Kikkel és hogyan dolgozik a szervezet?

„Számos civil szervezettel együtt rendszeresen veszünk részt közös eseményeken (Budapest Bike Maffia, Budapest Bike biciklis felvonulás, Tilos Maraton, Sukorói főzés gyerekeknek, Civil Sugárút).

Közösségépítő jelleggel szervezzük közös kötőklubunkat, ahol nélkülöző vendégeink számára készítünk télire meleg holmikat. A Szimpla Kert vasárnapi közösségi főzésein mutatjuk be csapatunkat és tevékenységünket, miközben tartalmas ételeinket adományért cserébe tálaljuk. Rendszeresen veszünk részt vállalatok társadalmi érzékenyítéssel foglalkozó eseményein.

A főváros több, rászorulókat fogadó intézményébe rendszeresen juttatunk ételt: többek között az Oltalom Karitatív Egyesületnek, a ""RÉS"" Szociális és Kulturális Alapítvány Női Éjjeli Menedékhelyének és a Menhely Alapítványnak. Az ukrán háború indulásakor a Migration Aids-et támogatva segítettük a menekültek első hullámának ellátását. Ezen túl vasárnaponként főtt ételt és szendvicseket szállítottuk ukránokat befogadó szállókra. Online kampányaink révén sikeresen vonjuk be a lakosságot és különböző cégeket gyűjtéseinkbe, melyekkel időszakosan segítjük tanszerekkel, ruhával, tartós élelmiszerrel használati tárgyakkal vendégeinket, támogatott családjainkat.”

Heti Betevő Egyesület 4

Milyen eredményeket ért el a szervezet?

„Tíz éves munkánk eredménye, hogy olyan önkéntes szállítói, éttermi hálózatot, helyszíneinken olyan állandó önkéntes bázist hoztunk létre, amely biztosan, zökkenőmentesen tudja kiszolgálni ételosztásainkat hétről hétre.

Érzékenyítő munkánk hatása, hogy az elmúlt tíz évben többszáz önkéntes kapcsolódott hozzánk rövidebb-hosszabb időre, sokan a kezdetektől segítőink. Sikeres kommunikációnk révén ma már több, mint 15000 követőt számlál Facebook oldalunk, akik rendszeresen megosztják felhívásainkat és aktívan részt vesznek adománygyűjtő akcióinkban. Családsegítő tevékenységünk eredménye, hogy a kezdetekkor még kisgyerekként (és azóta folyamatosan) támogatott vendégeink közül idén többen kezdik meg egyetemi tanulmányaikat.”

Tudj meg többet róluk

Utoljára módosítva: 2024. 01. 15.
|
Létrehozás dátuma: 2023. 12. 01.