Civil Rádiózásért Alapítvány

Az Év Fővárosi Civil Szervezete díj jelöltje 2024-ben

Mi jár a díjjal?

A győztes civil szervezet tevékenységének jelképes elismeréseként 1 millió forint pénzjutalom és a Városháza szimbolikus kulcsa jár.

Január 15-ig szavazhatott minden olyan városlakó, aki elmúlt 14 éves, budapesti lakóhellyel vagy munkahellyel rendelkezik vagy budapesti oktatási intézményben tanul.

Eredményhirdetés: február 1.

(Ezen az oldalon a pályázó szervezet bemutatkozása olvasható, ami nem feltétlenül tükrözi a Fővárosi Önkormányzat álláspontját.)

Civil Rádiózásért Alapítvány logo

Bemutatkozik: Civil Rádiózásért Alapítvány

„A Civil Rádió Budapesten működő közösségi rádió, amely elsősorban civil közösségeken keresztül foglalkozik és mutat be társadalmilag fontos témákat – a környezetvédelemtől kezdve a kulturális örökségeinken át a városrészi történésekig.”

Civil Rádiózásért Alapítvány 3

A szervezet tevékenysége

„A Civil Rádiózásért Alapítványt 1993-ban alapította a Közösségfejlesztők Egyesülete, a Nyitott Képzések Egyesülete, a Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete és a Lágymányosi Közösségi Ház. Az Alapítvány célja a közösségi rádiózás magyarországi segítése, népszerűsítése; képzések, konferenciák, akciók szervezése, valamint a Budapesten, 2020-tól netes rádióként országosan szerveződő közösségi rádió, a Civil Rádió működtetése.

Az alapítvány fontos célkitűzése, hogy „hangot adjon a hangtalanoknak” – vagyis támogassa minden olyan társadalmi csoport nyilvánossági munkáját, amelyek érdekeiket kevéssé tudják képviselni, sérülékenyebbek a többségi társadalomhoz képest vagy védtelenebbek a mindenkori hatalommal szemben. A Civil Rádió teret biztosít a rendszeres diskurzusra – sokszor helyi párbeszédek fórumainak megteremtésével.

Műhelyünkben tucatnyi civil szerveződés készíti rendszeres műsorait. 25 éven át budapesti frekvenciával rendelkeztünk, így megszoktuk, hogy a fővárosi közönséghez szólunk, és nagyrészt a budapesti kerületek és városrészek történéseit, ügyeit, közösségeit mutatjuk be műsorainkban. A 90-es, majd a 2000-es években – de a mai napjaink médiájáról is elmondható ugyanez – a tömegmédiumok számára a lokális, „kisebb” ügyek nem voltak és ma sem elég vonzóak, így a közösségi kezdeményezések, civil szerveződések nagyon ritkán kaptak megjelenési lehetőséget.

A Civil Rádió tevékenysége azért is volt, és most is, hiánypótló, mert a civil szerveződéseken keresztül foglalkozik a társadalmunkat érintő fontos témákkal – az oktatással, fiatalok generációk jövőjével, szociális ügyekkel, közösségi dilemmákkal. Műsorainkban az érintettek, a helyi lakosok mondják el történeteiket és osztják meg tapasztalatikat mindezen témák kapcsán.

A műsorkészítés mellett rendszeres képzéseket tartunk rádiós műhelyünkben – szerveztük képzéseket civil szervezeteknek, hogy nyilvánossági tevékenységeikkel több embert érjenek el, vakok- és gyengénlátók számára műhelyt indítottunk, folyamatosan dolgozunk középiskolásokkal, illetve aktív nyugdíjasokkal, de szerveztünk kommunikációs tréningeket tanulási nehézségekkel küzdő diákok, vagy hátrányos helyzetű fiatalok számára is.

Bár rádió vagyunk, de a közösségi rádiózás hagyományaihoz híven, eszközként tekintünk médiaműhelyünkre, amelyben a közösségek bevonása, segítése a legfőbb cél. Arra törekszünk, hogy a különböző társadalmi csoportokat közelebb hozzuk egymáshoz, segítsük párbeszédek elindulását, hogy egy kiegyensúlyozottabb magyar társadalom jöhessen létre..”

Civil Rádiózásért Alapítvány 1

Milyen eszközökkel dolgozik a szervezet?

„A Civil Rádió 25 éven át frekvencián sugárzó rádió volt, amely nagyon kevés civil szervezet számára volt elérhető lehetőség és eszköz. A frekvencia elvesztése után igyekeztünk olyan online alkalmazásokat keresni, amelyeken keresztül elérhetjük célközönségünket, olyan archív tárakat találni, amelyekben hallgatóink könnyen rá tudnak lelni az általunk készített különböző hanganyagokra.

Szerintünk a Civil Rádió önmagában egy innovatív eszköz, mert szemben más nyilvánossági platformmal, médiummal, keresi az együttműködéseket közösségekkel, nyitott műhely, amelyhez bárki csatlakozhat.”

Civil Rádiózásért Alapítvány 5

Kikkel és hogyan dolgozik a szervezet?

„Mivel egyik küldetésünk a civil szervezetek programjainak és tevékenységeiknek kihangosítása, a civil szerveződések szívesen veszik megkeresésinket, s működnek együtt velünk folyamatosan. Az együttműködéseknek különböző szintjei vannak – vannak olyan szervezetek, akik műsorainkban rendszeresen beszámolnak tevékenységükről, eredményeikről, és vannak olyan szervezetek, amelyek egy rövid felkészítés után maguk készítik műsoraikat.

Partnerei szoktunk lenni olyan kampányoknak, amelyek az elfogadást és befogadást hirdetik, és olyan programoknak, amelyek szorgalmazzák a demokrácia fejlesztését, illetve az állampolgárok aktivitását, közügyekben való részvételét célozzák. Folyamatosan keressük az aktív civil közösségeket, hogy műhelyünk részesei legyenek.”

Civil Rádiózásért Alapítvány 4

Milyen eredményeket ért el a szervezet?

„Az elmúlt 30 év során olyan közösségi médiummá váltunk, amelyben a fővárosi civil szervezetek rendszeresen megjelennek, sőt, „használnak” minket saját műsoraik elkészítésében, tanácsot kérnek tőlünk kommunikációjuk fejlesztésében, tevékenységük kihangosításában.

  • Az elmúlt három év során legalább 5500 műsorórában foglalkoztunk társadalmilag fontos témákkal, helyi ügyekkel.
  • Kezdeményezői voltunk több közösségi rádiókat magában foglaló együttműködésnek, amelyek az olyan értékek közvetítését tűzték ki célul, mint a tolerancia, a méltóság, a mások megértése és elfogadása.
  • Több képzést szerveztünk civil szervezetek, illetve műhelyünkhöz csatlakozni kívánó aktív civilek számára.
  • Folyamatos résztvevői vagyunk Európai Uniós projekteknek, nemzetközi együttműködéseknek, amelyekben a magyar nyilvánosság helyzetével foglalkoztunk.”

Tudj meg többet róluk

Utoljára módosítva: 2024. 01. 15.
|
Létrehozás dátuma: 2023. 12. 01.