Adománytaxi Alapítvány

Az Év Fővárosi Civil Szervezete díj jelöltje 2024-ben

Mi jár a díjjal?

A győztes civil szervezet tevékenységének jelképes elismeréseként 1 millió forint pénzjutalom és a Városháza szimbolikus kulcsa jár.

Január 15-ig szavazhatott minden olyan városlakó, aki elmúlt 14 éves, budapesti lakóhellyel vagy munkahellyel rendelkezik vagy budapesti oktatási intézményben tanul.

Eredményhirdetés: február 1.

(Ezen az oldalon a pályázó szervezet bemutatkozása olvasható, ami nem feltétlenül tükrözi a Fővárosi Önkormányzat álláspontját.)

Adománytaxi Alapítvány logo

Bemutatkozik: Adománytaxi Alapítvány

„Az Adománytaxi egy 2015-ben életre hívott nonprofit szervezet. Különlegessége, hogy házhoz megy a feleslegessé vált értékekért, és elszállítja oda, ahol azokra a legnagyobb szükség van. Ösztönzi az adományozót a társadalmi felelősségvállalásra, támogatói és támogatott részről is számos önkéntest von be munkájába.

Lehetőséget teremt a valódi párbeszédre, így nemcsak igényeket köt össze, de embereket is. Egy szolidárisabb és fenntarthatóbb társadalomért dolgozik, melynek mindenki a résztvevője lehet.”

Adománytaxi Alapítvány 2

A szervezet tevékenysége

„Az Adománytaxi ötlete a 2015-ös menekültválság idején fogalmazódott meg, látván a hatalmas civil összefogást a rászorulók megsegítéséért. Azt tapasztaltuk, hogy a budapestiek számára problémát jelent jó helyre juttatni nem használt, de jó állapotú értékeiket, miközben a segítő szándék mindig is egyértelmű volt. Hamar világossá vált, hogy a szervezet szeretne hídként funkcionálni a főváros kiaknázatlan erőforrásai és az ország legelmaradottabb kistelepülései között.

Az Adománytaxi különlegessége átlátható és innovatív adományozói rendszerében rejlik. A szervezet a fővárosban élők számára egyedülálló lehetőséget kínál, hiszen nincs másik olyan szervezet, amelynek házhoz rendelhető szolgáltatása az alaptevékenységét képezné.

A szolgáltatás révén az Adománytaxi hatékonyan ösztönzi az adományozót a társadalmi felelősségvállalásra, amely a név ellenére több mint segélyszervezet, hiszen különböző hátterű embereknek ad lehetőséget a találkozásra. A szervezet messze túl mutat a szociális segítségnyújtáson, szemléletformáló tevékenysége éppen olyan fontos. Az Adománytaxi az adományt/adományozást valójában eszközként használja fel, hogy a fővárosban élőket kimozgassa komfortzónájukból, és megismerjék a támogatott közösségeket, megértsék ezen települések működését, kihívásait és úgy egyáltalán a szegénység kultúráját.

Az Adománytaxi nem csak az átlátható adományozásra és az értékmentésre ad lehetőséget, de ezzel párhuzamosan az aktivizmus, az önkéntesség gyakorlására is.  Saját önkéntesbázisán kívül 2022-ben debütáló Iskolai Közösségi Szolgálatos programja (Taxi X) keretében minden félévben 15 diák tud bekapcsolódni a munkába, de új otthonába, a szintén tavalyi évben megnyílt Adománytaxi Közösségi Térbe céges önkéntes csapatok is folyamatosan érkeznek. Az önkéntes munkán túl persze más módon is bevonódnak a budapesti vállalatok dolgozói, legyen szó adománygyűjtésről, érzékenyítő társasjátékról, vagy szakmai együttműködések sokaságáról. (weblap -és applikációfejlesztés vagy épp logisztikai segítség).”

Adománytaxi Alapítvány 4

Milyen eszközökkel dolgozik a szervezet?

„Egyedi adományozási rendszerünk alapköve, hogy az adományozók folyamatosan regisztrálhatnak hozzánk adományaikkal, melyet személyesen gyűjtünk be, de el is hozhatják hozzánk. A szolgáltatásra hamarosan webes applikáció is rendelkezésre áll majd.

A begyűjtéseket önkénteseink végzik, így személyes, bizalomteljes kapcsolat alakul ki az adományozó és a szervezet között. Innovatív modellünk másik pillére, hogy a támogatott településeken közösségi piacok keretében, jelképes összegért vásárolhatják meg a felajánlásokat a helyiek.

Az így befolyt összeget partnereink segítségével visszaforgatjuk a közösségbe - tábor, kirándulás, tanszer csomag, kiskert stb - formájában. Szintén egyedi, hogy a tevékenység teljes egésze átlátható és nyitott az érdeklődők számára. Kommunikációnk izgalmas, sokrétű. Az elmúlt évek során több, nagy kampányt bonyolítottunk le mindig kimagasló sikerrel.”

Adománytaxi Alapítvány 5

Kikkel és hogyan dolgozik a szervezet?

„Munkánk jelentős része együttműködésekre épül. A szolgáltatásunkat igénybe vevő budapestiekkel partneri viszonyt ápolunk, őket egyenrangú félként kezeljük. Szervezetünk számos ponton kapcsolódik a budapesti zsidó civil közösségi élethez. Együttműködünk a Mozaik Zsidó Közösségi Hubbal, a Bálint Házzal, a Gólem Színházzal, és számos további zsidó szervezet vett már részt a munkánkban vagy akár csak 1-1 adományúton önkéntesként.

A támogatott közösségek részéről többségében olyan partnerekkel dolgozunk, akik valamilyen helyi civil szervezet, vagy kezdeményezés keretében segítik a települést, így a közösségben ismertek, elismertek, de legfőképpen rendelkeznek a megfelelő beágyazottsággal, és meg tudják szólítani a helyi közösséget a szolgáltatásunkon keresztül.”

Adománytaxi Alapítvány 1

Milyen eredményeket ért el a szervezet?

„A szervezet fennállása óta eddig több, mint 4000 budapesti háztartás felajánlásait kötötte össze 120 település rászorulóival csaknem 600 önkéntes bevonásával. A lassan 8 év alatt megmozgatott adományok tömege eléri a 150 tonnát. 2019 óta tartó Á-Lom program keretében közel 800 rászoruló gyermeknek szállított el a fővárosban már feleslegessé vált ágyakat.

A COVID első hulláma során Maszkot a Frontra kampánya keretében 15 000 maszkot gyártott és juttatott el fővárosi intézmények dolgozóinak. Az ukrán-orosz háború kitörésekor több, mint 10 tonna célzott adományt szállított le kárpátaljai partnerszervezetéhez.

A számokon túl persze az igazi hatás sokkal nehezebben mérhető. Stratégiai céljaink között szerepel az adománykultúra fejlesztése, a társadalmi felelősségvállalás népszerűsítése és persze a támogatott közösségek életszínvonalának növelése.”

Tudj meg többet róluk

Utoljára módosítva: 2024. 01. 15.
|
Létrehozás dátuma: 2023. 11. 23.