A SchoolFood4Change projekt katalizátor szerepet szán az iskoláknak az élelmiszer-ellátó rendszer fenntarthatósági szempontú átalakításában, hogy az értendünk ne csak ízletes, de a bolygónk számára is egészséges legyen.
Az Önkormányzatok a Fenntarthatóágért nemzetközi hálózat (ICLEI) koordinálásában 13 európai ország 43 szervezete fogott össze annak érdekében, hogy egy asztalhoz ültesse az iskolai étkeztetés minden szereplőjét, a diákoktól a tanárokon és menzai személyzeten át az alapanyag-beszerzési szakértőkön és a dietetikusokon keresztül egészen a helyi vállalkozásokig.
A projekt hármas megközelítésre épül, melynek elemei a fenntartható alapanyag-beszerzés, a környezettudatos étrendek népszerűsítése és az iskolák és önkormányzatok számára kidolgozott FINI-módszer. A projekt keretében Budapest Főváros Önkormányzata, szakmai együttműködésben az iskolai étkeztetést végző ÉSZGSZ-szel, az iskolákkal és az étkeztetésekben közreműködő egyéb szereplők bevonásával részt vesz a „Termelőtől a fogyasztóig" stratégia kialakításában, bevezetésében és elterjesztésében, valamint képzéseket szervez szakácsoknak, dietetikusoknak és tanároknak.
E mellett az iskolák bevonásával a diákok részt vesznek különböző szemléletformáló programokon is a projekt keretében. A stratégiában felülvizsgáljuk az ÉSZGSZ beszerzési gyakorlatát is, hogy erősítsük az egészséges, környezetileg fenntartható és lehetőleg helyi alapanyagok elterjedését az iskolai étrendben. A megvalósítás helyszínei az ÉSZGSZ konyhái, valamint egyes iskolák, melyek rendezvények keretében népszerűsítik az egészséges táplálkozást. Az ÉSZGSZ-en kívül a helyi beszállítók bevonása céljából szakmai egyeztetésekre és programokra is sor kerül.
Projekt időtartama: 2022.01.01. - 2025.12.31.
A támogatás összege: 156.563 EUR
Weboldal: https://schoolfood4change.eu/hu/