Elérkezett az első mérföldkőhöz a Budapest CARES program megvalósítása


A Fővárosi Önkormányzat „Budapest CARES” programja 1,5 millió euró támogatásban részesült az Európai Bizottság által indított 100 klímasemleges és intelligens város missziója keretében. A program Budapest klímacéljait támogató Klímaügynökség létrehozására és ezen belül a lakossági épületenergetikai, hatékonysági beruházások felpörgetésére irányul. A program segítségével megvalósulhat számos budapesti ingatlan és otthon évtizedek óta elmaradt energetikai felújítása.

A Budapest CARES program megvalósítása elérkezett az első mérföldkőhöz, amelyben megkezdődik a budapesti lakásállomány felmérése. A reprezentatív felmérés az ingatlantulajdonosok személyes megkérdezésével zajlik 2023. október 13. és november 10. között.  A felmérést a Városkutatás Kft. által megbízott „21 Kutatóközpont" munkatársai végzik.

A budapesti otthonok elavult fűtési megoldásai, a rossz hőszigetelés miatti energiapazarlás, az elmúlt évtizedben elmaradt nagyobb mértékű energiahatékonysági fejlesztések, valamint ezek pénzügyi támogatásának hiánya mind-mind hozzájárultak, ahhoz, hogy mára a budapesti otthonok váltak az egyik legnagyobb városi széndioxid kibocsátókká, illetve levegőszennyezővé.

Sok lakástulajdonos nem engedheti meg magának, hogy felújításra költsön, és sokan akár információ hiányában vagy a feladat összetettsége miatt nem tudnak belekezdeni egy nagyobb léptékű felújításba.

A Fővárosi Önkormányzat segíteni szeretne a budapestieknek azzal, hogy a lakások energetikai felújításának megvalósításához szükséges összes részfolyamatot A-Z-ig, egy helyen, a Főváros új szervezeténél, a Budapest Klímaügynökségnél megtervezik és megvalósítják számukra.

A teljes körű szolgáltatás magában foglalja az ingatlan energetikai felmérését, a tervezést és a kivitelezést, valamint a legmegfelelőbb támogatási formák megtalálását és azok személyre szabását.

A Budapest Klímaügynökség létrehozására a Fővárosi Önkormányzat közvetlen uniós forrásból kapott támogatást. A Főváros vezette konzorcium 1,5 millió euró közvetlen Európai uniós támogatást nyert el a „Budapest CARES” programra, és ezen belül a Budapest Klímastratégiájában foglalt klímacélok megvalósítását támogató Klímaügynökség létrehozására.

Az uniós projekt megvalósításának első lépéseként az ingatlantulajdonosok személyes megkérdezésével sor kerül a budapesti lakásállomány reprezentatív felmérésére. A felmérés eredményeit felhasználva készül el Budapest épületfelújítási stratégiája, amely iránymutatást ad majd az egyes épület típusok energetikai korszerűsítésnek műszaki tartalmára, a korszerűsítéssel elérhető rezsimegtakarításra és a felújításhoz igénybevehető szolgáltatási csomagok (finanszírozás, szakmai támogatás) tartalmára. Minderre két év áll rendelkezésre, ami után megnyílik a lehetőség a lakosság előtt, hogy igénybe vegyék a Budapest Klímaügynökség szolgáltatásait.

A sikeres projektmegvalósítás érdekében a Főváros széleskörű szakértelmet lefedő konzorciumot hozott létre. A támogatási konstrukciók kidolgozásában szakmai partnerünk a CEIS Kft. A pénzügyi konstrukciók kihelyezésének megtervezését és az épülettipológia elkészítését a F4STER - Future 4 Sustainable Transport and Energy Research Institute Zrt. végzi. Az urbanisztikai és társadalomtudományi kutatásokat a Városkutatás Kft. készíti el.

A programot támogatásáról biztosította három, lakossági, energetikai és zöld hitelek terén tapasztalt pénzintézet: az OTP, az Erste és a MagNet Bank, akik a hitelkonstrukciókat véleményezik a minél költséghatékonyabb és fenntarthatóan működőképes rendszer kialakítása érdekében. Partnereink a megvalósításban továbbá olyan neves szakmai szervezetek mint a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI), a Habitat for Humanity Magyarország és a Magyar Természetvédők Szövetsége, hiszen megkerülhetetlen tudással és tapasztalatokkal bírnak az energiahatékonyság, energiaszegénység felszámolása és energiaközösségek kialakítása terén.